bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe). Nie bazujmy tylko na oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym(...)wodę dolewałam prosto z dzbanka, także mniej więcej wyszło jej niecałe pół szklanki). 2. Rozwałkujemy i szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :) 3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli. 4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej
zdrowo i aktywniebez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe). Nie bazujmy tylko na oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym(...)wodę dolewałam prosto z dzbanka, także mniej więcej wyszło jej niecałe pół szklanki). 2. Rozwałkujemy i szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :) 3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli. 4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś przepis banalnie wręcz prosty, bez absolutnie żadnego odkrywczego elementu. Ale właśnie na coś takiego miałam ochotę - bez udziwnień, tradycyjna receptura, która w pełni uwydatni walory smakowe rabarbaru. Bo, moi drodzy, właśnie rabarbar kupiłam ostatnio, kiedy wybrałam się do sklepu po agrest. Zielonych kuleczek nie było, za to na ich miejscu pyszniły się różowe łodygi. Nie mogłam odmówić(...)dociskając ciasto do brzegów. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. 30 minut. Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 2 bochenki LEVAIN (Zaczyn) 25 g zakwasu 125 g wody 125 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CIASTO DYNIOWE 1/2 zaczynu 400 g mąki pszennej chlebowej(...)kształcie i pozostawiamy tak na około godzinę, bez przykrycia. CIASTO Z SEPIĄ Sepię mieszamy z 330 g wody, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę do autolizy. Dalej postępujemy tak samo, jak przy cieście dyniowym. FORMOWANIE I PIECZENIE Po godzinie odpoczynku na desce wszystkich porcji
Tajemnice Smakuskładanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 2 bochenki LEVAIN (Zaczyn) 25 g zakwasu 125 g wody 125 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CIASTO DYNIOWE 1/2 zaczynu 400 g mąki pszennej chlebowej(...)kształcie i pozostawiamy tak na około godzinę, bez przykrycia. CIASTO Z SEPIĄ Sepię mieszamy z 330 g wody, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę do autolizy. Dalej postępujemy tak samo, jak przy cieście dyniowym. FORMOWANIE I PIECZENIE Po godzinie odpoczynku na desce wszystkich porcji
Tajemnice Smakubędąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz, to ze świeżymi ziołami. Nic nie zastąpi ich smaku i aromatu. Oczywiście(...)pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, suszymy i układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Buraków nie obieramy! Pieczemy je w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół). Buraki są gotowe, gdy wykałaczka (cienki nóż lub widelec) łatwo wchodzi w miąższ. Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości buraków. U mnie około 50 minut. Gdy upieczone buraki ostygną
Słodkie okruszkiUwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste
Słodkie okruszkipieczony w piekarniku, więc jest to danie bardzo dietetyczne, no może poza beszamelem :) Warto wiedzieć: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami Składniki na limonkową marynatę sok z 1 limonki odrobina majeranku odrobina oregano 1 łyżka miodu sól pieprz Składniki na beszamel 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka Dodatkowo filet z kurczaka szparagi zielone Przeczytaj również: Słodycz bez(...)mieszamy z przyprawami i miodem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy go przez 25 minut. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy maksymalnie przez 5 minut. Szparagi polewamy przygotowanym sosem beszamelowym. Smacznego! Artykuł Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smarować). Piec w temp. 160 stopni C przez 35 minut.(najlepiej na programie do biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru
Smaczne ZdroweMój tygodniowy pobyt na Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam
niecodziennikparybananowo-marchewkowe są pyszne, a wszystkie składniki są dozwolone nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym! Tak, da się zrobić ciasteczka bez jajek 🙂 Pyszne i zdrowe ciasteczka marchewkowo-bananowe – bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i jajek – dozwolone na protokole autoimmunologicznym – przepis: marchewka – 4 średnie banany – 3 mąka kokosowa – ¼ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana(...)rozgniecionymi bananami i roztopionym olejem kokosowym. Dodawaj pozostałe składniki miksując – ciasto jest gotowe! Możesz teraz zacząć rozgrzewać piec na 180°C . Ciasteczka są łatwe do formowania – ulep w rękach małe kulki i rozpłaszcz je na tacce do pieczenia. Piecz około 20 minut . Z podanych powyżej ilości wychodzi nam najczęściej 30-35 ciasteczek . Nie bój się eksperymentowania, zmieniając
PaleoSMAKchorobach autoimmunologicznych) można jeść pierniki? Oczywiście, da się zrobić pierniki bez jajek, glutenu, orzechów i nabiału! Nie są to typowe polskie pierniki, takie jak np. toruńskie. Mają bardziej suche ciasto, tak jak angielskie ginger bread , niestety w języku polskim nie ma innego słowa na korzenne ciasteczka. Bezglutenowe, bez orzechów i nabiału (laktozy i kazeiny), dozwolone na protokole autoimmunologicznym(...)zaszkodzi. Alternatywą do wycinania może być przyłożenie foremki do blaszki i ugniecenia ciasta w foremce. Następnie podnosisz foremkę i wyrównujesz brzegi. Piecz przez ok. 10-12 minut w 180°C , a następnie zostaw w wyłączonym piecu na co najmniej 15 minut . Otrzymane pierniczki powinny być dość suche i kruche. Można pierniczki udekorować lukrem kokosowym (ze śmietany kokosowej albo z oleju
PaleoSMAKpyszne i bez niej ! Gorąco polecam ;-) Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szczególnie dla osób mniej doświadczonych idealne jest nadziewanie pączków po usmażeniu, mamy pewność, że nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru - 2 łyżki spirytusu - 50g roztopionego, letniego masła +dodatkowo: - konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego - olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki
Smaczne ZdroweSernik cytrynowy z musem truskawkowym 2018-05-27 09:02:41 Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca(...)Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią
Wędrówki po kuchni