obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał(...)formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi truskawkami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji - wyobrażacie sobie takie pralinki na tak niezwykłym talerzu...? Ależ to byłoby piękne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczek. Tak, tak na congee.pl znajdziecie również wspaniałe foremki, które wypróbowaliśmy i polecamy! Choć reszta przyjęcia jest tajemnicą ukrywaną przed moim małym solenizantem, to foremki wypróbował osobiście. A ciasteczka piekłam już 3 lub 4 razy Specjalnie dla Was zostawiam przepis na ciasteczka, który wspaniale nadaje się do wycinania najróżniejszych, nawet najbardziej wymagających kształtów. A co poza ciasteczkami? Oczywiście zielone wypieki(...)rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ciasteczka. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące, wówczas wzory są bardziej wyraźne. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiwsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie części wkładamy do zamrażalnik na 30 minut lub na dłużej do lodówki (ponad 1 godzina). Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Większą część ciasta wyciągamy(...)budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy. Naszą budyniową piankę wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Inspiracja z bloga „Po prostu pycha
Słodkie okruszkinecie , znajdziecie bez problemu bakterie czerwonej mazi -czubek noża i pleśni camembert -też czubek noża podpuszczka cielęca – ja użyłam w proszku 0,5 kg soli 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – trzy małe , można użyć pojemników po np twarożku kilogramowym tylko trzeba wypalić dziury papier do pieczenia folia aluminiowa Mleko przelewamy(...)temperaturę w granicach 35-38 C . Odwracamy ser co 0,5 godziny , delikatnie przy pierwszych fikołkach bo jest kruchy i miękki . Po pierwszych fikołkach zdejmujemy chustę i już bez niej wkładamy do formy , obracając dalej – jeszcze kilka razy w odstępach co godzinę . Po tym czasie rozrabiamy bakterie czerwonej mazi w szklance wody mineralnej , odstawiamy na parę godzin . Z soli
Ogrodnik w podróżyskładnik twaróg na szczęście posiadałam. Owoce w zamrażarce też się znalazły, brakowało tylko galaretki, ale od czego ma się sąsiadów w potrzebie :) Niestety, nie każdy tak jak używa artykułów bez cukru, więc musiałam się zadowolić galaretką z cukrem, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Dzięki temu nie słodziłam już w ogóle sernika! Ze spodem też sobie poradziłam(...)bokach, na spód dajemy papier do pieczenia. Wykładamy spód (patrzy uwagi) i na to wylewamy białą część, wstawiamy do lodówki. Jak masa lekko stężeje (po około 1,5 h), wylewamy drugą warstwę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gorę możecie ozdobić wedle uznania. UWAGI ⇰ Sernik może być całkowicie bez spodu, jest dość galaretkowaty i łatwo
zdrowo i aktywnieskładnik twaróg na szczęście posiadałam. Owoce w zamrażarce też się znalazły, brakowało tylko galaretki, ale od czego ma się sąsiadów w potrzebie :) Niestety, nie każdy tak jak używa artykułów bez cukru, więc musiałam się zadowolić galaretką z cukrem, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Dzięki temu nie słodziłam już w ogóle sernika! Ze spodem też sobie poradziłam(...)bokach, na spód dajemy papier do pieczenia. Wykładamy spód (patrzy uwagi) i na to wylewamy białą część, wstawiamy do lodówki. Jak masa lekko stężeje (po około 1,5 h), wylewamy drugą warstwę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gorę możecie ozdobić wedle uznania. UWAGI ⇰ Sernik może być całkowicie bez spodu, jest dość galaretkowaty i łatwo
Zdrowie i pysznie na talerzuNadchodzi jesień - nie ma lepszego czasu na pieczenie. Wiadomo, że chłodniejsza pogoda sprawia, że łatwiej nam wysiedzieć w kuchni z włączonym piekarnikiem. Ale jest jeszcze coś, co powoduje, że o tej porze roku mamy większą ochotę na domowe wypieki. Kiedy na dworze robi się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego(...)suche + mokre składniki bez użycia miksera i do piekarnika! Jesień tuż za rogiem, pora na jesienne zapachy i smaki. Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak ciepłe ciacho, kocyk i herbata! Przepis na pyszne muffinki marchewkowo - jabłkowe Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czasami nie daję
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwarzywa ryżem. Przygotowanie farszu zajmuje około pół godziny, pieczenie około 45 minut. To danie idealnie sprawdzi się na obiad i kolację. Po upieczeniu na zimno smakuje równie dobrze, więc sprawdzi się też idealnie do zabrania ze sobą w pudełku do pracy, czy do szkoły. Jeżeli zostanie Wam farszu to bez obaw, jest tak dobry, że można jeść(...)wyjmij gniazda nasienne i wytnij białe części. Upchaj do środka tyle farszu ile się da. Przykryj odciętą częścią. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem. Ułóż nafaszerowane papryki. Całość piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez około 45 minut. Smacznego! Tak z ciekawości, dla tych którzy martwią się o to, jak jeść takie dania: Artykuł Pieczone
greenscarfproszku do pieczenia Na kakaowy biszkopt: 4 jajka (temp. pokojowa) 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę śmietanową: 1000 ml śmietanki kremówki 36% (z lodówki! musi być dobrze schłodzona) 4 łyżeczki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków Dodatkowo: kajmak mleczny(...)Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) kandyzowane skórki pomarańczy (opcjonalnie) – można zamienić np. na płatki migdałów Przygotowanie: Jak przygotować biszkopt toffi: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu, z termoobiegiem o 10 stopni mniej). Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy!). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych
Słodkie okruszkizrobiłam to ja, czyli klasyczny okrągły bochenek lub można upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika, sprawi to, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam pyszny pachnący chleb(...)wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą. Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć
SprawdzonaKuchnia.plidealny jest ciężko, dlatego też korzystam ze swoich zbiorów przepisowych (jest ich dużo) i próbuję. Oczywiście jest też tzw. must-have, czyli potrawy, które znam na pamieć i robię bez przepisów. Kilka razy spotkałam się z opinią, że po co aż tyle gotować, można kupić, jednak po pierwsze ja robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku(...)karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia
Na moim talerzuciasta bez nabiału, ciasta dietetyczne smakują nieco inaczej, nie tak dobrze jak te klasyczne, tak to ciasto jest tego zaprzeczeniem. Jest genialne. Ja go powtórzę nie raz, nie dwa a Wam polecam je upiec. Warto! Przy okazji, super ciasto do zrobienia z dzieckiem. Wszystkie składniki się miesza (można nawet w blaszce, w której będzie pieczone ciasto(...)wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty
Made By Mom And Sontylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu(...)mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami
wesoła kuchniamielonej papryki 1 łyżka mielonego chilli lub ostrej papryki jeśli lubicie łagodniej 2 łyżki miodu 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżeczki mielonego , suszonego imbiru 3 łyżki ketchupu dobrej jakości , bez posmaku octu 2 łyżki oleju 1 łyżka soli dodatkowo : duży garnek do sparzenia mięsa butelka po piwie Kurczaka oczyszczam z wszelakich nadprogramowych rzeczy , takich jak piórka, tłuszcz itp . Osuszamy(...)butelkę z wodą , ustawiamy na blaszce wypełnionej wodą i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C z termoobiegiem . Pieczemy około 1,5 – 2 godzin w zależności od wielkości tuszki ( im większy , tym dłużej ) . W trakcie pieczenia , można delikatnie osłaniać folią aluminiową , te partie kurczaka , które zbyt szybko się przypiekają . Mój piekarnik niestety tak ma ,że niezbyt
Ogrodnik w podróżymasy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie dodać wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić(...)było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru) 200 g śmietanki 30 % 4 jajka Sposób wykonania: Cukry utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą
Na słodko lub wytrawnie