bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1821/3453)

68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 383

przygotować kruchy spód i lećcie na pobliski bazarek! Naprawdę warto! Zapraszamy (:  Składniki: spód:   1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół(...)Kolejno wykrajamy je od kształtu formy. Formę wyklejamy ciastem. Cały spód nakłuwamy widelcem robiąc dziurki na całej powierzchni lub pieczemy z obciążeniem - np. z nasionami grochu lub fasoli ( tak aby wyrosło równomiernie i nie było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika) aż do zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód

Symfonia Smaków
Gołąbki z kapusty kiszonej 218

naszego smaku. Obróbka termiczna sprawia, że gołąbki są delikatne i aromatyczne. Często przygotowuję gołąbki ułożone warstwowo w garnku, ale te gołąbki zrobiłam w piekarniku, ułożyłam gołąbki na blaszce i piekłam je jednocześnie podlewając bulionem i tłuszczem. Takie nam smakują najbardziej. Jak, zatem przygotować takie gołąbki? Poniżej znajdziecie smakowity przepis na gołąbki z kapusty kiszonej! Gołąbki najlepiej smakują w połączeniu(...)już bez głąbu, łatwo się je oddziela od główki, a potem zawija, nie trzeba liści parzyć jak na tradycyjne gołąbki. Zajmuje to dosłownie chwilę. Na rozłożone liście nakładamy farsz, mniej więcej po 2-3 łyżki. Po uformowaniu gołąbków, układamy je w blaszce, podlewamy bulionem i skrapiamy olejem i nastawiamy piekarnik na ok. 170 stopni C i pieczemy gołąbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe kokosanki 165

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce dokładnie ubijamy białka z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksując. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sodę, miksujemy. Pianę stopniowo dodajemy do wiórek kokosowych, mieszając składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy w dłoniach

Słodkie okruszki
Domowe kokosanki 182

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce dokładnie ubijamy białka z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksując. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sodę, miksujemy. Pianę stopniowo dodajemy do wiórek kokosowych, mieszając składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy w dłoniach

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste bułki grahamki 113

zrobić wzór kratki i posypać płatkami żytnimi pełnoziarnistymi. Tak przygotowane bułeczki dajemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut i przykrywamy czystą ściereczką. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika na 200°. Czas pieczenia 30-40 minut w zależności od wielkości bułeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj(...)u00f3rz domow\u0105 piekarni\u0119 i upiecz swoje \u015bniadaniowe bu\u0142ki.","keywords":["dro\u017cd\u017ce","m\u0105ka \u017cytnia","domowe bu\u0142ki","bu\u0142ki \u017cytnie","bu\u0142ki bez zakwasu","pieczywo bez zakwasu","szybkie bu\u0142ki \u015bniadaniowe","bu\u0142ki z m\u0105k\u0105 \u017cytni\u0105","\u017cytnie pieczywo"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished

ProstePesto.pl
Pieczeń drobiowa a la pasztet 139

pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak(...)pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki

To co kocham
Schab z nadzieniem orzechowo koperkowym. 211

pieprzu Skworcu Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku,  odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku  Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą(...)pojemnika blendera wkładamy pokruszony świeży chleb, śmietanę, przyprawy, czosnek i koperek. Wszystko blendujemy na gładką masę a następnie nadziewamy nią boczne nacięcia. Schab obwiązujemy na około nitką aby podczas pieczenia nacięcia się nie rozchylały i nie powypadało nadzienie. Wkładamy do naczynia do pieczenia, podlewamy odrobiną wody, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1,5 godz. Około pół godz

Radość kipiąca uśmiechem.
Torcikowe ciasto z owocami 240

kiedy wracam po 20 lub 22 z pracy, to zwyczajnie nie mam już siły. Czasem jednak zdarza się dzień wolny, a wtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo(...)mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić

Cakes By Kejt
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 229

Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego(...)małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 252

Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego(...)małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Moja Delicja
Sernik królewski – prosty przepis 268

coś lepszego? Tak – kawa + domowy sernik królewski. To kto się dziś skusi na takie połączenie? Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik(...)opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka Przygotowanie: Formę o wymiarach 20×30 lub podobną smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i drobno pokrojone zimne masło. Składniki rozdrabniamy palcami lub siekamy nożem do powstania drobnej a la kruszonki. I dopiero teraz dodajemy żółtka

Słodkie okruszki
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 284

jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia – do wysokości połowy każdego placka.   Od razu wstawiamy focaccie na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 210⁰C przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę

Karo in the Kitchen
Błyskawiczne ciasto widelcem mieszane z czereśniami i kruszonką 1850

wykonania, jak sama nazwa wskazuje, używamy jedynie widelca. Prosto, bez miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe. Uda się każdemu. Polecam :) Składniki ( na blachę 35x25 ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18% - 3/4 szklanki oleju - 3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Kruszonka - 0,5 szklanki mąki - 1/4 szklanki cukru

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania