Najlepiej pisze mi się kiedy mam średni nastrój, chociaż nie chciałabym Was tak powitać w Nowym Roku. W poniedziałkowy poranek smacznie sobie piekłam i miksowałam, a we wtorek zastanawiałam się co do Was napiszę. Planowałam powitać Was w Nowym Roku i mieć dla Was sensowne, dobre życzenia. Odbierzcie to właśnie w ten sposób. Z roku na rok mam wrażenie(...)byłabym w stanie poddać jej jakimkolwiek niepewnościom i bez wątpienia działa na mnie jak antydepresant czy lek. I tak chyba właśnie jest z pasją. Doskonałym ujściem energii, żeby mogła przypłynąć nowa, inna, lepsza. Kocham wszystko co jest fit (i nie fit, też). Ostatnio wkręciłam się bez reszty w domowe pieczywo i już nie kupuję
Mango PapajaCiasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały(...)środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 7 – 12 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce. I w zasadzie już są gotowe
mojewypiekiinietylkooryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna(...)piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem natka
Kulinarna PokusaPyszny, soczysty, delikatny, pieczony w piekarniku udziec z indyka uprzednio marynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad(...)Składniki: * około 1 kg udźca z indyka bez kości Marynata: * 3 łyżki miodu * 2 łyżki musztardy sarepskiej * 7 łyżek ketchupu pikantnego * 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki oleju * 4 łyżki wody Wykonanie
Zrób to smacznieGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ROSÓŁ JAK GOTOWAĆ ? Rosół jak gotować? Czas gotowania i wskazówki. Odkryj najlepsze przepisy na pełen smaku i aromatu tradycyjny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do rosołu i jego znaczenie w kuchni Rosół jest bez wątpienia jednym z najważniejszych klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego(...)aromacie. Gotowanie rosołu to także nauka odbierania przyjemności z tradycyjnych, domowych smaków. Rosół jak gotować - video Poznaj inne artykuły: Kasza orkiszowa jak gotować? Karp jak smażyć ? Jak długo piec żeberka w piekarniku? Jak gotować żurek ? Rosół jak gotować? Jak gotować amarantus? kasza quinoa jak gotować Ryba miruna jak smażyć? Jak smażyć steki? Kasza kukurydziana jak gotować Gotowanie na parze przepisy
Podstawy Gotowaniadeser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, więc sprawdzi się jako poczęstunek dla wegan czy ludzi z nietolerancją na laktozy. Na pierwszy rzut oka wydaje się być podobne wizualnie do brownie. Jest jednak znacznie bardziej delikatne. Składniki (na keksówkę): 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej
Weekendy w domu i ogrodziesobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na korpusy: 1,5szkl. mąki tortowej 1 budyń śmietankowy 60g bez cukru 150g masła 0,5szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 małe jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier(...)piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia. Składniki na masę serową: 100g masła 0,5szkl. cukru 500g sera białego mielonego 2 jajka 200ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru
Waniliowe Improwizacjeprzed planowanym podaniem i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI CIASTO 300-450 g mrożonego szpinaku 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g (3/4 szklanki) cukru 170 ml oleju 3 jajka KREM 500 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 pełna łyżka żelatyny + 3 łyżki wody (można zastąpić śmietan fixem(...)bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 smarujemy masłem i wykładamy papierem dopieczenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mus ze szpinaku. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wprost do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko
cool and mintyogromnie efektowna. Tort czekoladowy z musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej, gorącej kawy 230 g miękkiego masła 250 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka 75 g majonezu(...)wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowanie Kefir bardzo dokładnie wymieszać, potrząsając opakowaniem (przez kilkanaście sekund). Otworzyć, postawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny (można go też zostawić na całą noc). Chlorek wapnia (bez względu na to, czy jest w postaci płynnej czy stałej) wymieszać ze 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Mleko przelać do dużego garnka, dodać chlorek, wymieszać bardzo dokładnie(...)mniejsze ustawić na kratce do pieczenia ułożonej na blasze do pieczenia. Po tym czasie zawinąć chustę i delikatnie odwróć ser w formie. Odstawić na następne 2 godziny do obcieknięcia. Następnie delikatnie wyjąć z formy, usunąć chustę, ser ponownie włożyć do formy. Ser przełożyć jeszcze 2-3 razy w formie (już bez chusty). Zostawić
Stare GaryNajlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe: 2 ząbki czosnki 40 g masła zioła: tymianek, cząber, rozmaryn, najlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni(...)minuty ugniatać dosypując mąki aż do momentu kiedy ciast nie będzie kleić się do rąk - Ciasto włożyć do miski posypanej mąką - Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg) chwilę potrzymać na małym ogniu aby masło przeszło czosnkiem i przyprawami - Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Podzielić rozwałkowane ciasto na pół a następnie obie połówki na 6 części
Pora na pora i pomidoramasła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem dobrej jakości ekstraktu waniliowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, albo szukacie ciekawych produktów z różnych zakątków świata to są one dostępne(...)jabłka (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36% 2-3 jajka Crème fraîche 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT) 2 łyżki maślanki Oba składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) mieszamy ze sobą w szklanym słoiku
Cztery Fajerymasła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem dobrej jakości ekstraktu waniliowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, albo szukacie ciekawych produktów z różnych zakątków świata to są one dostępne(...)jabłka (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36% 2-3 jajka Crème fraîche 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT) 2 łyżki maślanki Oba składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) mieszamy ze sobą w szklanym słoiku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapoważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie(...)mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki oleju 300 ml mleka torebka budyniu waniliowego bez cukru Polewa czekoladowa 40 g masła 100 g gorzkiej czekolady 30 ml płynnej śmietany 30-36 % Przygotuj brownie. Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia, nasmaruj ją olejem. Stolnicę lub blat obficie podsyp mąką. Twoje wyrośnięte ciasto musisz podzielić na 4 podobne części z których zrobisz bagietki, ale nie wykładaj go w całości a odrywaj tylko porcje ciasta na jedną bagietkę. Ciasto nadal będzie dość klejące, ale jak położysz je na blacie posypanym mąką lekko zrolujesz w bagietkę bez ugniatania(...)wyrastania bagietek na blasze rozgrzej także piekarnik do temperatury 250ºC. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne, wlej do niego gorącą wodę, tak aby bagietki piekły się w wilgotnym piekarniku (jeśli masz w swoim piekarniku opcję pieczenia z parą wodną to wykorzystaj ją teraz). Po wyrośnięciu bagietek wstaw je na 20 minut do piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę
nietylkopasta.plpieczenia łyżka oleju łyżka mąki ziemniaczanej Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy, której sam spód wykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy(...)bezę szwajcarską: 4 białka szklanka cukru 300 g masła Białka ubijamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Ostudzoną masę ubijamy ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie szklista beza. Stopniowo dodajemy po łyżce masła, miksując aż do uzyskania gładkiego kremu. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez
Domowe ciasta