Każdy kto mnie zna wiem że moja torba to worek bez dna więc nie mam ochoty aby pałętały się tam jeszcze pokruszone resztki batoników :-D. A oto przepis na batoniki musli zaczerpnięty ze strony Kuchareczki a zmodyfikowany przeze mnie Batoniki Musli ,,muslinki" Łatwe przygotowanie 15 minut, pieczenie 1 h duża blacha 23/33cm Składniki: Składniki: * 397 g mleka zagęszczonego
sierotka maRysia w kuchnidelikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki
sierotka maRysia w kuchniJABŁKO PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,CUKIER I CUKIER WANILIOWY I PROSZEK DO PIECZENIA,MIESZAMY W MISCE,W DRUGIEJ ROZTRZEPAĆ MLEKO Z JAJKIEM POŁĄCZYĆ WSZYSTKO RAZEM I ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE JABŁKO I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR POTEM JUŻ TYLKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM I GOTOWE JA CZASEM ROBIĘ RÓWNIEŻ BEZ JABŁKA I TYLKO PO WIERZCHU SMARUJĘ DŻEMEM,LUB DAJE BITĄ ŚMIETANĘ
Swojskie jedzonkoPrzyznam się bez bicia, nigdy nie lubiłam naleśników, a ostatni raz jadłam je chyba z 10 lat temu, aż do teraz kiedy to odkryłam ten przepis :) Zawsze zjedzenie naleśnika kojarzyło mi się z ciężkością na brzuchu, a teraz piekłam je już chyba z 4 razy i zawsze wychodzą pyszne i co najważniejsze są lekkie, i delikatne dla mojego brzucha
Gotowanie...to proste !naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŻółtko, wymieszać wraz z jogurtem naturalnym, mąką i proszkiem do pieczenia i cukrem. Białko ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wmieszać. Nagrzać patelnie i smażyć placki (około 2 łyżki masy na placka) na oleju lub na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku była
tost z dżememCiasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki(...)ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! I choć truskawki na blogu jeszcze się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc jak już wrócę z wakacji będę miała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy
My Culinary Artpyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki
Moja Galeria SmakuNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto
Szybko Tanio Smacznieudają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg porzeczek Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru
Cynamonowe szczęściecebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;) Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut
Czerwona Porzeczkatradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik jest bez sera a na jogurcie. Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Składniki na spód: 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie
Passion of Cookingdziału PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: 1 szkl kwiatów lilaka (bzu) 1 1/2 szkl drobnego cukru A jak to zrobić: Kwiaty bzu, zasypać cukrem i zmielić. Należy to zrobić bezpośrednio po zerwaniu kwiatów, gdyż pozostawione na dłużej, zaczną usychać i nabiorą brązowego koloru. Nie wpłynie to pozytywnie na wygląd naszego cukru. Zmielony cukier rozsypać na papier do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać
Kuchnia w opałach