żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody(...)batter should be quite thick (if it's not, add a bit more flour). Stir thoroughly. Fry small fritters in a dry frying pan (1 tbs batter for 1 piece). Serve warm
Qlinarnie i Qlinarniekuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać mięso, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. SKŁADNIKI NA DANIE Z BARANINY: 1,5 kg udźca bez kości, u mnie dodatkowo kawałki żeberek 80 dag pomidorów 3 duże cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki musztardy łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy łyżka tłuszczu szklanka czerwonego
Zasmakuj Kuchniczosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go. W każdej postaci, o każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku i czeka(...)czysty jak strofa Mistrala , zjada się go bez wysiłku i trawi, nie psując nocy. Więcej - sprowadza sny pełne róż i laurów albo srebrzystych gajów oliwkowych ". Poezja, prawda? Uwielbiam, gdy jedzeniu mówi się z taki dostojeństwem. Czosnek w pełni na nie zasługuje! Taką poezją smaku jest dla mnie galaretka z pieczonego czosnku, którą poczęstowaną mnie kiedyś w Prowansji. Wówczas
KUCHARNIAjeść bez "wierzchnich" dodatków, choć w tym przypadku ja pokusiłam się i dodałam mój ostatnio ulubiony sos na bazie masła z orzechowy nerkowca. Taki omlet wpisuje się idealnie na jesienne śniadanie. Składniki: 30 g płatków owsianych (Big Nature) 30 g płatków jaglanych (Big Nature) 20 g daktyli (Big Nature) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 małe(...)choć sam smakuje równie pysznie. Ja posmarowałam go masłem z orzechów nerkowca, które rozmieszałam z odrobiną mleka sojowego, aby nabrało odpowiedniej, nieco płynnej konsystencji. Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków): energia: 440 kcal białko: 16 g tłuszcze: 11 g węglowodany
Zdrowie na języku :Probiłem (nawet z kiszoną kapustą !), ale chciałem coś nowego. Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym! Ciasto czekoladowe paleo, brownie z musem jabłkowym – bez glutenu, zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: banany – 2 większe miód – ½ szkl mąka kasztanowa – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki kakao – ½ szklanki mus jabłkowy(...)dżem albo sok 🙂 Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść? Leniwi mogą od razu wszystkie składniki wymieszać razem, ci bardziej ambitni mogą najpierw ubić jajka z cukrem/miodem, a potem stopniowo dodawać kolejne składniki. Piecz w 180°C, przez około
PaleoSMAKKontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk
IzaGotujePanzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć się(...)zestawie, własnego wyrobu, zdrowe, bez miliona sztucznych dodatków, jak w większości sklepowych tortilli. Jesteśmy bardzo zadowoleni z menu na ten tydzień, bo każde danie jest wyjątkowe, zawiera jakiś zdrowe składniki i jest przyrządzane w interesujący sposób. Co jest w nich takiego niezwykłego? Zobaczcie całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem
Niedzielny kucharztydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie przepyszne, miękkie pierniczki. Lebkuchen – niemieckie pierniczki Lebkuchen to moje odkrycie sprzed kilku lat. Nie wyobrażam sobie Świąt bez nich. Ten miodowo-orzechowo-korzenny smak jest po prostu nie do podrobienia! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W kraju swojego pochodzenia, czyli w Niemczech, lebkuchen produkowane są w wielu rodzajach(...)więcej przypraw, tym lepiej . W tych pierniczkach nie żałujemy przypraw. Nuty cynamonu, kardamonu, anyżu, goździków, ziela angielskiego, imbiru i goździków są bardzo mocno wyczuwalne zarówno w zapachu (dom podczas pieczenia lebkuchen pachnie obłędnie!), jak i w smaku. – Orzechy zamiast mąki . W przepisach na lebkuchen część mąki zastępuje się zmielonymi orzechami, np. migdałami. Uznaje się, że im większa zawartość
Na-talerzu.plzawiera śladowe ilości tłuszczu, dostarcza duże ilości kwasów tłuszczowych Omega3. Dania i przepisy z kalafiora: Surówka z surowego kalafiora i koperku Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle Kalafior pieczony w całości z przyprawą curry Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami Właściwości zdrowotne kalafiora. Kalafior wspomaga trawienie, ma działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm. Kalafior to bogactwo fitoskładników(...)substancje utrudniające wchłanianie jodu. Pamiętajmy, kalafior należy gotować bez przykrycia, by uwolnić nieprzyjemne zapach. Zapach neutralizuje dodanie do wody szczypty gałki muszkatołowej. Kalafior to zdrowe i ulubione warzywo wykorzystywane niemal w każdej kuchni świata. Roślina zielona, którą możemy jeść w stanie surowym oraz po obróbce cieplnej. Świeży, gotowany, smażony, pieczony, na parze może być przystawką lub obiadem. Kalafior
ProstePesto.plniego zainwestować. W końcu to mama i gospodyni domowa Zachęcam do kontaktu z Panią Iwoną i wzięcia udziału w prezentacji urządzenia na żywo lub online (tzw. thermowizja) . Także, bez względu na to gdzie mieszkacie możecie śmiało skorzystać z profesjonalnej porady Z Panią Iwoną można się kontaktować/umówić na prezentację telefonicznie (tel na poniższym zdjęciu) lub poprzez jej fanpage(...)szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 łyżki naturalnego kakao (u mnie z lekką górką) 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie kawałek mlecznej czekolady (posiekanej) Przygotowanie: Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, wlewamy mleko, dodajemy naturalne kakao i cukier. Rozpuszczamy 6 min./100°C/ obr. 2. W razie
Słodkie okruszkiniż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik rozgrzewamy do 175⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy(...)zmieścić około 100g masła – reszta zostaje do wymasowania go z wierzchu. Do środka kurczaka wkładamy pociętą na ćwiartki cebulę, dwa liście laurowe i dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy
Karo in the Kitchenbudyniową tworząc przepyszne ciasto. Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier Masa Budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła(...)minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Słodka Stronaproporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne(...)bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna , Maggie i Siankoo . Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały! Babeczki szpinakowe z cytrynową nutą Składniki: (na 6 sztuk) 150 g mrożonego, siekanego szpinaku 2 jajka 65 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzechmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna, że nie wszystkich zauroczą. Co innego sernik. To sernikowe spełnienie najskrytszych(...)dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewidzę i nadal nie mogę wyjść z szoku, JAK? Też macie takie przemyślenia? Mam wrażenie, że kiedyś ten czas leciał o wiele wolniej… Tymczasem, dziś przepis na sernik bez grama cukru, natomiast słodzony dojrzałymi bananami, na bazie ricotty. Pyszny, kremowy i znikający stanowczo za szybko. Pamiętajcie, by użyć jak najciemniejszych bananów lub z dużą ilością czarnych kropek(...)pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy spód z piekarnika, odstawiamy i zmieniamy temperaturę na 240 stopni. W dużej misce rozgniatamy banany i mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy ricottę, jogurt, jajka, ekstrakt i mąkę kukurydzianą, miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową przelewamy na podpieczony wcześniej spód i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy
Be Fit Be Strong