tyle jagnięcinę wystarczy zamarynować na kilka godzin. Najlepiej komponuje się z aromatami śródziemnomorskimi – świeżym rozmarynem, tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec, karkówka i comber. Na smażone lub grillowane kotleciki z kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca(...)posypujemy rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą (do smażenia), przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową. Gdy zacznie dymić kładziemy jagnięcinę. Smażymy ok. 8 minut, co jakiś czas przewracając (oczywiście bez przykrycia). Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok. 3 minuty, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Choć owce wypasano na Podhalu już we wczesnym średniowieczu
mojewypiekiinietylkoświeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku. Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju(...)gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można pominąć sól morska świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do osolonego wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do średniego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości
cool and mintysmakuje bardzo ciekawie bez dodatku pomidorów, a wydawałoby się że pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero jak ją jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra
Matka Żywicielkagram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek. Z mąki zrobić kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia. Przesiekać sypkie składniki z masłem. Po chwili dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować(...)cukru Rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Cukier wysypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu uzyskania karmelu koloru herbaty. Następnie dodać do karmelu rabarbar i smażyć go bez przykrycia do momentu aż rabarbar zmięknie i ściemnieje. Konsystencją będzie przypominał konfiturę. Wystudzić. Piana: - białka z 5 jajek - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli
kawawszklancesmaku gałka muszkatołowa do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Kasztany ostrożnie nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę(...)miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem
Basia w kuchnisosem, pieczonych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych i pieczonego kurczaka. My tradycyjnie dodajemy do sałaty śmietanę. Jeśli wolisz, możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym. Zamiast soku z cytryny, możesz użyć octu. Przepis na sałatę ze śmietaną, to jedna z wielu propozycji na sałatki i surówki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i pyszna jest nasza sałatka ziemniaczana do grilla bez
Kuchnia Na WypasieDzisiaj krótko i na temat, wciąż jesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników. Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką(...)ambition.pl. Składniki na kruche ciasto: 420 g szklanki mąki pszennej 50 g kakao 300 g masła 82% 140 g cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone 5 jajek (L)+ 2 białka
vaniliowoczekoladowakażdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu. Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennaKremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie(...)pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez
Trzeci talerzwersję podstawową, wykończając ciasto warstewką powideł śliwkowych z orzechową posypką, nadaje to zupełnie zwyczajnemu plackowi całkiem przyjemny wygląd. Smak sam w sobie jest wspaniały, naprawdę małym wysiłkiem i bez wyszukanych dodatków uzyskujemy nieomal wykwintny deser, nawet na odświętnym stole się sprawdzi. Kryzys zaś ma i ja dzisiaj. Miałam nadzieję, że zakończenie listopada da mi chwilę oddechu, niestety(...)pracy kocioł i wracam do domu tak późno, że zasypiam w fotelu niemal w pięć minut. Stąd pomysł na przygotowanie obowiązkowego niedzielnego ciasta bez napinki i zbędnego tracenia energii. To taki trochę placek bez pracy, który znajdziecie na blogu, ale w ciemnej odsłonie. Ciasto na czas kryzysu energetycznego. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Przygotujcie: - 2 szklanki
I tu będę miała takie tegazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem. Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny(...)cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać wiśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdrowe i smaczne muffinki bezglutenowe... czekoladowe z fasoli i dodatkiem suszonej żurawiny, bez mąki oraz dodatku białego cukru. Wilgotne w środku i mocno czekoladowe a'la brownie - w smaku nie za słodkie, a wręcz wytrawne za sprawą dużej ilości kakao naturalnego. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu - wszystkie składniki miksujemy blenderem i do piekarnika. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności(...)plasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy. Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich
Kuchnia MagdaLenytartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wkładamy równomiernie do formy. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, na niego wysypujemy obciążenie, np. suchą fasolę, inną, nieco mniejszą blaszkę itp. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy(...)Kiedy będą już praktycznie ubite dodajemy małymi partiami cukier. Na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do momentu aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Masę cytrynową przelewamy na spód. Następnie wierzch pokrywamy bezą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Ciasto studzimy w piekarniku
Mania Gotowaniasezonowych, świeżych produktach. Dba o nie szef Tomasz Kapturkiewicz. Jednocześnie ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie, ale znająca od podszewki kartę i potrafiącą polecić dobre wino(...)porcja kurek z obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi – polecam sardyńską fregolę, czyli
Ugotowane pozamiatanełyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier; ok. pół szklanki cukru pudru ok. 1 łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy
Radość kipiąca uśmiechem.