kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już
To co kochamdomów tyle przepisów. U mnie zawsze prosto, bez udziwnień. Ta opcja jest dla nas tą najlepszą. Podana na Martha Gold Bogucice . Składniki: 500 g polędwicy wołowej 2 żółtka pół szkl oleju np słonecznikowego sól pieprz do smaku ogórki kiszone cebula Wykonanie: Mięso mielemy w maszynce/drobno siekamy/skrobiemy. Dokładnie wyrabiamy dodając sól, pieprz, żółtka i olej. Podajemy w towarzystwie posiekanej
Malinowe PocałunkiDziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek
My Culinary Artrazem pokaże jak samemu w domu możemy zrobić własną pachnącą bez żadnych sztucznych dodatków szyneczkę.Proces od uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. SKŁADNIKI: - 1/2 kg piersi drobiowych
Basia w kuchniprzekąska. Zarówno ja, jak i moi goście nie wyobrażamy sobie takiego wieczoru bez: oliwek, marchewkowych i ogórkowych słupków z guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski (saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków (nr 1: pulpecik z mięsa mielonego + kosteczka żółtego sera + ogórek konserwowy, mniam!) oraz wina
Kitchens Alphabetziemniaki z piekarnika! Uwielbiam ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do pieczonego mięsa, ale ja tym razem upiekłam je z najzwyklejszą kaszanką. składniki 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól i pieprz suszony i świeży tymianek rozmaryn 4 kaszanki Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy ok. 10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy je w ósemki lub w grube plastry. Układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęści pleciemy warkocz, zaczynając od tej strony, gdzie pozostawiliśmy ten kawałeczek niepodzielonego mięsa. Końcówkę zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Posypujemy rozmarynem. Smażymy. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Ja piekłam 20 minut pod przykryciem, 10 minut bez. Gotowe! :) Można wcinać
Czerwona Porzeczkakładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-181 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-181 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Cebulę, czosnek i mięso najpierw podsmażamy... ...dodajemy pomidory, bulion, przypawiamy i dusimy Na koniec dodajemy paprykę i groszek Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami Post Potrawka
Kulinarna Pokusasól. Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy(...)bardzo powoli gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, czasami mieszając, aż odparuje ok. 1/3 – 1/2 objętości sosu. W międzyczasie doprawiamy do smaku białym pieprzem. Równocześnie gotujemy także makaron muszelki – w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem. Kurczaka podajemy od razu z makaronem
Kulinarna PokusaUgotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2
Tradycyjna kuchnia Kasirównież na imprezach (wtedy lepiej użyć placków o mniejszej średnicy, żeby były na jeden kęs). Dzisiaj zapraszam na wersję z kurczakiem i papryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej(...)żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 150-200 g startego sera Cheddar 4 tortille 22-25 cm Tortillę położyć na rozgrzanej na średniej mocy patelni (bez tłuszczu). Posypać ¼ sera. Na serze rozłożyć połowę pozostałych dodatków, znowu posypać ¼ sera. Przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć łopatką. Gdy ser się rozpuści delikatnie obrócić na drugą stronę, jeszcze chwilę
Pełny talerzPolacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie(...)piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie skłądniki. Kotlety roztłuc tłuczkiem, co jakiś czas odwracając (grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale najllepiej kiedy po roztłuczniu mają ok. 5 mm grubości) . Oprószyć mięso solą i pieprzem
Jem więc Jestemnadci ś nienie? Kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób krążenia jest podwyższone ciśnienie. To często idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników(...)roślinami strączkowymi, ser plus sałata lub ser z ziemniakami, lub ogólnie mięso plus warzywa. Z tego powodu nie ma większego sensu lączenie dwóch produktow bogatych w sól, a ubogich w potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas. Stąd
MODA NA BIOjest cukrzykom, ze względu na zdolności obniżania cukru we krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia(...)pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki do puree (na ok. 1kg ziemniaków) Mięso kroimy na plastry o grubości centrymetra i rozbijamy dość solidnie tłuczkiem, uważając, by ich uszkodzić . Każdy z rozbitych plastrów solimy i pieprzymy z dwóch stron. Na kotlety nakładamy niezbyt obficie zmiażdżony czosnek, po kawałku sera, pasek ananasa i sporą ilość gałązek świeżej rzeżuchy
Kuchenna Kontrrewolucyapieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól
Tradycyjna Kuchnia