bez miesa - 2584 przepisów (strona:92/173)

Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 344

przednie i bez owłosienia :), opalić nad gazem jeśli takie jest !2 marchewki1 pietruszka, kawałek selera i porasól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy2 ząbki czosnku, na potemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie

Proste Potrawy
Pasztet sojowy – bez pieczenia 256

Pasztet sojowy – bez pieczenia Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet(...)wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Meksykańskie enchiladas 179

środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął(...)awokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej, jednak danie powinno być dość pikantne - jak przystało na kuchnię

Wyprawy kulinarne
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3051

najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej podkreśla delikatny smak mięsa karpia i czyni(...)obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak mułu.Polecam!Karpia uwielbiam i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej arcysmacznej rybki.Przez całe lata najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 199

pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, porcjujemy, wkładamy do woreczka. Rozprowadzamy marynatę po rybie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ostrym nożem gęsto nacinamy.  Wkładamy do świeżego woreczka i dodajemy składniki marynaty – sól, olej, sok z cytryny oraz wędzoną(...)Mięso jest delikatne i soczyste. Dodatek pesto i rukoli jest dla niego „kosmetyką kulinarną”, która podnosi walory smakowe.  Kolejnym atutem jest brak ości. Naprawdę, dobrze przygotowany dogfish, to ryba godna polecenia. Jedynym jej mankamentem jest oprawienie, ciężko się zdejmuje skórę. Ale i na to jest metoda. Trzymając za ogon świeżą, niewypatroszoną rybę, polewamy ją wrzątkiem. Po chwili ściągamy, bez

mojewypiekiinietylko
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 187

pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone

I tu będę miała takie te
Perliczka z borówkami - z brusznicą 161

dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy.   zastawa

królestwo garów
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 269

można przestac ich jeść.  500 gram ryby bez ości (  u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej  kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony

AZgotuj!
Kalarepki nadziewane 121

spore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą(...)razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami. 400 g czereśni bez pestek, 2 łyżki cukru

królestwo garów
Gulaszowa kwaśnica w smakach świata 229

SKŁADNIKI: 1.5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki na gulasz 2 garści suszonych pomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska 1łyżka domowej roboty przyprawy do MOUSSAKI- oregano, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, płatki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie(...)minut). Następnie dodajemy posiekana w piórka cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie tego czasu dodać do misy pozostałe składniki. Przemieszać. Ustawić program STEW (czas 1 godzina i 30 minut). Multicooker ma to do siebie, że mogę w nim przygotować przeróżne dania bez konieczności kontrolowania urządzenia. Tam się nic nie przypali :) Ten czas

ClauditteMissCooking
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 209

Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Ślimaki 181

myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę

Pudełko rozmaitości
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 279

spokojnie pojechać. Miło wspominać beztroskie czasy, bez problemów, aż uśmiech nasuwa się na buzie. A tymczasem zapraszam Was na przepyszne krokiety. Składniki: Naleśniki: - 3 jajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych

dom-agi.pl
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 262

zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno już mieszać(...)wersja była przygotowana co prawda na zwykłej patelni, ale zapewniam, że również było pysznie. Składniki na 4 porcje: 4 nóżki (tzw. pałki) kurczaka 250-300 g surowych oczyszczonych krewetek (bez głowy i jelita, mogą być mrożone) 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta szafranu ½ cebuli 1 czerwona papryka ⅔ łyżeczki wędzonej papryki 2 pomidory

Pełny talerz
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 158

Cześć ! Dziś kilka słów o książce, która właśnie wpadła me w ręce. „ Smacznie, kreatywnie i bez glutenu ” to książka, na którą czekałam ! Pierwsze wrażenie – cudne zdjęcia, cała masa przepisów, które trzeba wypróbować. Szymon i jego żona Małgosia – autorka zdjęć – kochają sezonowe produkty. Książka ma idealny format, jest ‚poręczna’, wkładam ją do torebki i zabieram(...)XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna. Część przepisów przetestowałam na własnej skórze i mogę potwierdzić, że przepisy Szymona są świetne, a zdjęcia Gosi po prostu przecudne ! Nie miałam okazji poznać ich na żywo, jak narazie tylko wirtualnie ale mogę powiedzieć, że to świetni ludzie Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania