bez miesa - 2584 przepisów (strona:96/173)

Lasagne bez glutenu i bez mleka 283

Lasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 174

Z astanawialiście się kiedyś nad tym, kto wynalazł muesli ? Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera - pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i

Food Square
Wege hot dog 235

sojowa. Naprawdę jestem zdania, że tego typu zastępniki mięsa są coraz lepszej jakości i mają coraz lepszy smak. Dlatego staram się apelować do wszystkich mięsożerców, aby przełamali swoje nawyki i próbowali chociaż częściowo zastępować mięsne, niezdrowe kiełbasy i wędliny zdrowszymi odpowiednikami. Mój hot dog to WEGE hot dog, a więc bez dużej ilości warzyw się nie obędzie. A żeby

Roślinna - blog wegański
Kubanskie Picadillo po raz wtory czyli Niedzielne Mielenie odc.16 192

Lubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis już zamieszczałam i odsyłam Was po niego TUTAJ. My zajadaliśmy się dzisiaj z dokładkami, nawet dzieciaki mogły sobie solidnie podjeść i bez pytań o to czy mogą. Do Picadillo podałam po raz pierwszy kasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farsz do uszek wigilijnych 302

się obyć bez uszek :) a  uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy:Składniki :2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie:Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Rozdrabniamy blenderem.Farsz

Smaki Edyty
makaron po seczuańsku ze schabikiem o smaku piwa... 224

grill o smaku piwa Royal Brand: produkt naturalny, bez soli i glutaminianu sodu - skład: słód karmelowy, gorczyca, kmin, kozieradka, goździki, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek, aromat piwa - zastosowanie: mieszanka w unikalny sposób daję poczucie smaku piwa w potrawie, do drobiu, wieprzowiny pasuje najlepiej, wymieszać z olejem i zostawić w tym mięso najlepiej na całą noc - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Schab z szynką serrano 139

Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego wina 4 łyżki wrzątku 50 g rukoli Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie

Marder&Marder Manufacture
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 456

patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu, ponieważ wtedy ogień(...)świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa

Nerds Kitchen
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 373

Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana(...)jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci. Wielkim plusem jest wygoda użycia – wystarczy rozcieńczyć go wodą i bulion gotowy! W przypadku paelli spisał się na medal – działam

Ostra na Słodko
Tagine z kurczakiem i gruszkami 228

naczyniem do tarty i folią aluminiową. Na dno naczynia do tarty wylałem 3 łyżki oliwy, a na niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso, 4 liście laurowe, 3 przekrojone na połowy zielone papryczki chili, 50 gram rodzynek i 10 suszonych fig. Całość podlałem około 150 ml wody, a na wierzch ułożyłem łyżkę masła. Naczynie(...)natki kolendry. Piekłem bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Przygotowałem kaszę kus-kus. Do 150 gram przesypanej do miski kaszy dodałem szczyptę soli i zalałem całość 200 ml wrzącej wody. Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami

Wyprawy kulinarne
Pikantna zupa wielowarzywna 233

koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy(...)mięso szumy. Gdy je usuniemy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna kolendry i pieprzu, a także sól. Gotujemy na małym ogniu, wywar ma tylko delikatnie bulgotać, tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo odchodzące od kości. Może to zająć od 1,5 do nawet 2 godz. Jeśli robimy to na dzień przed gotowaniem zupy, wyłączamy ogień, a mięso

Ratunku obiad
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 266

świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:        tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami(...)każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych

Chilli Czosnek i Oliwa
Czas na sałatki. 2590

jogurt i cukier. Mieszankę owocowa polać i podawać. Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą. Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry(...)gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem. Por pokroić w półplasterki, cienko. Sparzonego ,obranego pomidora pokroić w paski, bez gniazd

Kulinarny karnet Christophera
Hamburger 195

sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej do smażenia Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą(...)bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki cukru. Cebulka powinna jednak zostać półtwarda. Pomidora wolę bez skórki, więc najpierw go parzę i obieram, a następnie kroję w plastry. Ogóreczki również kroję w plasterki, jednak gdy są naprawdę malutkie, kroję je wzdłuż, a nie w poprzek

Ratunku obiad
Pieczona szynka z kapustą 227

nieco czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie rzeczy przyrządzamy bowiem aż 3 rzeczy: mięso, kapustę z owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako(...)jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania