Kochany Panie Mężu! :* Mimo wszystko bez obiadu się dziś nie obejdzie (bo człowiek nie tylko miłością żyje), wiec proponuję Wam roladki z bakłażana. Szybko, smacznie i dość efektownie :) Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaśledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania
Eat me! Fit me!włościańsku... lub pewnego rodzaju bitki, jeśli ktoś woli takie określenie. 1kg schabu bez kości 5 średnich cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka lub jak u mnie- zielona czubryca) sól, pieprz Mięso kroimy na plastry po mniej więcej półtorej centymetra i lekko ubijamy tłuczkiem. Zasypujemy
Kuchenna Kontrrewolucyacały został przykryty,a na wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około godzinę. Danie smakuje fantastycznie z podanymi oddzielnie frytkami i zasmażaną kiszoną kapustą (do której również polecam użyć koncentratu ;) ). Prawdziwie, po domowemu, bez udziwnień - obiad marzeń
Kuchenna Kontrrewolucyachleba lub warzyw, można, moim zdaniem, podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie. Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam
Stare Garyoleju kokosowego od Ol'Vita pół combra z królika łyżeczkę przyprawy naturalnej bez soli i glutaminianu od Rafex 1 małą cebulę Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju kokosowym. Comber z królika siekamy na niewielkie kawałki i dorzucamy do garnka. Podczas gdy cebulka z mięsem się dusi, robimy porządek z kaszą jaglaną. Moim sposobem na nią
MamaOskarkaprzyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również
Smakowity Blog Kulinarnykurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMyślę, że żadne polskie święta bez tej sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd
Delicious Titbitsjeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec
Kulinarny karnet Christopheradosłownie zagotowuję i wyłączam palnik. Po 5 minutach odcedzam wodę i odstawiam bez przykrycia.Polędwiczki umyć, poodcinać błony i pokroić na dość cienkie kawałki. Każdy kawałek rozdusić w dłoni, (rozpłaszczyć), oprószyć pieprzem i odstawić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Odstawić na talerz i podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa
Smaczne ZdroweMięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam(...)bez wysiłku Zwykle to droga przez mękę… Jedyne zastrzeżenie, że ciasto jest bardzo delikatne i na początku jakoś mi nie pasowało, bo wolę jak ciasto jest twardsze. Jednak mogło to wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem
UgotujmyTo.plKroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać(...)łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron udon z wołowiną, warzywami i sosem pomidorowym Goka Sposób przygotowania noodli Przygotować sos. Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić
W kuchni wieczoremMoże gdybym używała do niego worków, to byłaby zupełnie inna bajka, ale moje lenistwo góruje i tworzę w nim wędliny bez uzycia worków, to mi się w nim podoba, że można używać go i z workami i bez nich. Ale mycie czasami bywa koszmarne, bo trzeba go po prostu dobrze wyszorować, a ja Blondynka przyzwyczajona do blach, garnków(...)około 3 dni, czwartego dnia boczek można kroić i jeść :) Bardzo ważne są proporcje soli i soli peklowej! Etap I: Boczek zapeklowałam na sucho. Tak więc umyłam mięso, osuszyłam ręcznikiem papierowym i natarłam mieszanką soli morskiej i soli peklowej. Przełozyłam do pojemnika i szczepnie przykryłam, aby mięso nie obeschło. Tak przygotowane wstawiłam na 48 h. Etap II: Wyciągnęłam zapeklowany
Blondynka Gotujeschabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso
My simple kitchen