bez miesa - 2584 przepisów (strona:81/173)

Pasztet domowy słoikowy 189

Poniedziałek, więc zapraszamy was na mięsiwa słoikowe. Jak pewnie pamiętacie cykl ten prowadzimy razem z Dobrą Kiełbasą . Czyli podział ról jest taki: ja bez sensu kręcę się po kuchni (a potem na blogu się chwalę, że wszystko sam robiłem), Madzia dzielnie miesza w garach, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam mieszanek przypraw. Z którymi możecie zapoznać się TUTAJ . A zapoznać(...)rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę (bez przypraw) przez 20 minut. Cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na maśle

Marder&Marder Manufacture
Kurczak sosie grzybowym 147

aluminiową. Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos. Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Buraki faszerowane 189

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Wykonanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku(...)oraz wąs :) Odkrajamy i zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez

Taste Of My Day
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 237

dzieciństwa? Współczuję Jaki jest skład kostki rosołowej? Co do listy składników w przeciętnej kostce rosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego(...)miłe wspomnienia z dzieciństwa związane ze spożywaniem magicznej kostki rosołowej i dla tych, którzy sięgają po kostkę rosołową jak im w życiu nie idzie, mam jedno słowo. Współczuję... I bez względu na to czy jest to rosół z kostki rosołowej czy rosół z kostką rosołową. PS Tak, na zdjęciu pilnuję mojej furmanki z Donaldem

Right Behind The Kitchen
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 181

względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.Składniki:2 kg karkówki bez kości1 duża cebula300 g pieczarek1 papryka2 duże(...)gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach).W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:1/4 plastrów karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika

upichcic
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 232

wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis na mój ramen jest(...)Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty). Dodatki Grzyby mun i shiitake należy przed spożyciem namoczyć i ugotować. Ja zalewam je wrzątkiem (osobno) i odstawiam na kwadrans. Następnie gotuję

Food Square
Myślał indyk o niedzieli... 210

już ich nawet nie pamiętam ;)  Pieczony indyk w całości solankaindyk (ok. 6,5kg)300g mięsa mielonegogarść rodzynek1 jajkobułka tarta1/2 cebuli1/4 startej brukwi1 główka czosnku1 pomarańcza2 marchewkiprzyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka)oliwa Solanka (tudzież marynata)Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę(...)niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu.PieczenieZ racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba 4-5h na rozgrzanie piekarnika

bastalena
Jak polubić gotowanie 217

tego wyzwania i skupisz się na przyjemności tworzenia. 2. Zakupy bez stresu Zrób listę zakupów. Z przepisem w jednej dłoni i kartką w drugiej wypisz dokładnie ile i czego Ci potrzeba. Robiąc listę umieszczaj produkty z jednej kategorii obok siebie . Warzywa razem, oddzielnie nabiał, oddzielnie mięso, oddzielnie produkty sypkie. Tym sposobem w sklepie nie będziesz za każdym razem skanowała(...)gotowania. Obierz i pokrój warzywa. Umieść je w oddzielnych miseczkach lub pojemnikach . Możesz grupować w jednej misce składniki, które w jednym czasie trafią na patelnię czy do garnka. Pokrój mięso, odmierz odpowiednią ilość ryżu/makaronu/kaszy, odmierz odpowiednie ilości płynów - wody, wina, bulionu.  Miej wszystko w osobnych naczyniach pod ręką, tak jak kucharze w programach kulinarnych. To dlatego są tacy

W kuchni wieczorem
Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa 175

przeciętnego zjadacza za jakiego ja się uważam, nie można zastąpić tradycyjnych produktów jak nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny

Mieszam w Garnku
Kaczka po tajsku 362

mnóstwo pozytywnych komentarzy od osób, które już go wypróbowały, więc i ja się skusiłam :) Przyznam się bez bicia, że kaczkę miałam w rękach pierwszy raz. Trochę sie obawiałam, że wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską

Zawsze głodna!
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 220

wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne

Chilli Czosnek i Oliwa
indycze golonki na ostro w curry czerwonym po tajsku... 224

tajsku dolać 3 szklanki wody, doprawić maga kucharka i solą, dusić z 30 minut gdy mięso jest już dobre to je wyjąc na talerz do wywaru wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% i blenderem wszystko zmiksować sos jest zagęszczony i to bez mąki podać z ryżem, ziemniakami lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! czerwone curry po tajsku Royal Brand: produkt

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 208

sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g kurek,duża cebula,2 duże marchewki,puszka czerwonej fasoli,łyżeczka ostrej papryki,łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii,1/2 łyżeczki oregano,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania