około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1
Luźna Kuchniamięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez
VioletoweKucharzeniewielu tych samych potraw, do których dodalibyście klasyczne pesto . Dodatkowo świetnie komponuje się z czerwonym mięsem . Zapraszam do wypróbowania . Pesto z rukoli z prażonymi pestkami dyni Składniki (porcja na ok. 4 osoby): pół szklanki pestek dyni (surowych , niesolonych ) 25 dkg świeżej rukoli (bez grubych łodyg) 4 ząbki czosnku ( zmiażdżone ) 10 dkg sera Asiago ( grubo posiekanego ) skórka
Jem więc Jestempropozycję bardzo prostej surówki, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa (my ją już wykorzystaliśmy jako dodatek do grillowanych steków z wołowego serca). Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, więc będziecie mogli się rozkoszować wolnym dniem, bez spędzania długiego czasu w kuchni. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćogień na minimalny i lekko uchylamy pokrywkę. Gotujemy min. 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być już w miarę miękkie. Sprawdzamy, czy rzeczywiście zaczyna się takie robić. Próbujemy sosu, doprawiamy go solą, pieprzem oraz posiekanymi gałązkami rozmarynu. Odkrywamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 30-45 minut. Po tym czasie mieso powinno być już miękkie
Zawsze głodna!Po wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie
bistro mamawileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu
Kulinarne przygody Gatitychlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki:Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy
Moje pyszne gotowanietego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc
SzczyptaSmaQpiersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się
Brzuszki Łakomczuszkibyły one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta
Fabryka pomysłówTylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja. Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu zrobić na obiad coś z niedawnych propozycji, a dokładniej kurczaka prosto z Madagaskaru. Inny, ale pyszny. Przepis stąd z moimi zmianami.Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego(...)praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne) sól, pieprz, sok z cytryny olej Wykonanie: Mięso marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć
Pasja Smakuraczej płynną konsystencję jest bardzo wygodny w użyciu. A gdyby ktoś miał zbyt duże opory przed zakwalifikowaniem tej potrawy do kuchni włoskiej, jeden argument może być przeważający – makaron, bez którego, jakby nie patrzeć, to danie właściwie nie istnieje. Dla niektórych nieco przerażające może natomiast wydawać się samo zagadnienie smażonej kaczki. Innymi słowy, jak to zrobić, aby nie było surowe(...)cóż, przygotowanie w ten sposób piersi z kaczki wymaga nieco podstaw teoretycznych oraz wyczucia i wprawy, ale ten przepis może być dobrym początkiem, aby je nabyć. Zapewniam, że mięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana
Kulinarna PokusaDzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny czosnkowy lubimy(...)kuchni dzięki Przyprawie do gyrosa . Szefowie kuchni Knorr stworzyli kompozycję idealną, gdzie pierwszoplanową rolę odgrywają typowe dla gyrosa przyprawy: kolendra, czosnek, gorczyca, rozmaryn oraz oregano. Suszone składniki delikatnie obtaczają mięso, pozostawiając widoczne na jego powierzchni drobne ziarenka. Doskonała kompozycja m.in. ziół i przypraw pozwoli cieszyć się na co dzień oryginalnym smakiem popularnego greckiego dania
Marder&Marder Manufacture