bez miesa - 2584 przepisów (strona:75/173)

Rosół z klopsikami po studencku 238

ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że  nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też(...)pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 411

awokado:2 dojrzałe awokado1 łyżeczka mielonego kminu2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion warzywny 240

nawet po dodaniu kilku jej łyżeczek, nadal możemy oczekiwać, że otrzymamy bulion znacznie bardziej naturalny i zdrowszy niż w wersji z kostki. Podobnie jak jego „krewniaka” na mięsie, bulion warzywny możemy bez problemu przechowywać w lodówce przez dość długi czas, w tym nawet go zamrozić. Gotując bulion warzywny musimy uzbroić się w nieco cierpliwości. O ile w wersji(...)mięsem możemy uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać

Kulinarna Pokusa
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 315

świąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu

MarcinChef
Smażony sum 211

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Mięso suma jest białe, delikatne i nieco tłuste. Dużym plusem jest też fakt, że nie zawiera ono dużo ości. Ryba najlepiej smakuje bez nadmiaru przypraw, dlatego przepis ten jest prosty i bez żadnych udziwnień. Jeśli jednak chcecie podkreślić smak suma - idealnie nadaje się do tego białe wino - może być wytrawne o lekko cytrusowych

Di gotuje
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 209

Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej

Kuchnia Prezydentowej
Morelówka, nalewka z moreli 316

ósemki, pestki położyć na kawałku gazy złożonym z kilku warstw, nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić

SzczyptaSmaQ
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 303

paski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić

Kulinarna Pokusa
świeże śledzie z piekarnika... 205

łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowana węgierska papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka 263

szpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory bez skóry

MarciochaKucharzy
Kaczka pieczona w mandarynkach 170

Jako, że moja Druga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić  byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał  z  mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje):  2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata

Kuchnia po mojemu
Kurczak z suszonymi pomidorami. 144

smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory razem z odrobiną oleju, dodać sól

Kuchnia Beaty
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 213

karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztetowa domowa parzona 194

gdzie można znaleźć mnóstwo cennych rad na temat domowych wędlin. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.składniki (Na 5 kg mięsa)2500 g  podgardla 700 g boczku 1200 g wątroby 600 g słoniny160 g kaszy

Stare Gary
Ryżowa sałatka koktajlowa 252

Jedna z moich ulubionych sałatek, której nigdy nie mam dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy.Można zaszaleć ze składnikami i dodać coś od siebie, mogą to być np. oliwki, ser, mięso… Ja, mimo wielokrotnych prób, jednak zawsze wracam do wersji 'podstawowej'- taka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :)Wypróbujcie

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania