ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też(...)pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięawokado:2 dojrzałe awokado1 łyżeczka mielonego kminu2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnynawet po dodaniu kilku jej łyżeczek, nadal możemy oczekiwać, że otrzymamy bulion znacznie bardziej naturalny i zdrowszy niż w wersji z kostki. Podobnie jak jego „krewniaka” na mięsie, bulion warzywny możemy bez problemu przechowywać w lodówce przez dość długi czas, w tym nawet go zamrozić. Gotując bulion warzywny musimy uzbroić się w nieco cierpliwości. O ile w wersji(...)mięsem możemy uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać
Kulinarna Pokusaświąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu
MarcinChefwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mięso suma jest białe, delikatne i nieco tłuste. Dużym plusem jest też fakt, że nie zawiera ono dużo ości. Ryba najlepiej smakuje bez nadmiaru przypraw, dlatego przepis ten jest prosty i bez żadnych udziwnień. Jeśli jednak chcecie podkreślić smak suma - idealnie nadaje się do tego białe wino - może być wytrawne o lekko cytrusowych
Di gotujeDelikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej
Kuchnia Prezydentowejósemki, pestki położyć na kawałku gazy złożonym z kilku warstw, nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić
SzczyptaSmaQpaski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić
Kulinarna Pokusałyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie
W Mojej Kuchni Lubięszpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory bez skóry
MarciochaKucharzyJako, że moja Druga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje): 2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata
Kuchnia po mojemusmażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory razem z odrobiną oleju, dodać sól
Kuchnia Beatykarminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgdzie można znaleźć mnóstwo cennych rad na temat domowych wędlin. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.składniki (Na 5 kg mięsa)2500 g podgardla 700 g boczku 1200 g wątroby 600 g słoniny160 g kaszy
Stare GaryJedna z moich ulubionych sałatek, której nigdy nie mam dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy.Można zaszaleć ze składnikami i dodać coś od siebie, mogą to być np. oliwki, ser, mięso… Ja, mimo wielokrotnych prób, jednak zawsze wracam do wersji 'podstawowej'- taka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :)Wypróbujcie
Kraina Miodem Płynąca