bez miesa - 2584 przepisów (strona:82/173)

Królik w sosie musztardowym z pieczonymi pikantnymi ziemniakami w ziołach prowansalskich 172

Dzisiaj prawdziwy obiad i to nie byle jaki! :) Pyszny królik. Magdy dziadek hoduje króliki i dostaliśmy jednego. Takiego w całości, z podrobami w środku. Znaczy się już bez futerka na szczęście. No i tak sobie leżał zamrożony ten królik i czekał na dobry moment. Aż tu nagle weszliśmy w posiadanie bardzo fajnej książki kulinarnej z przepisami Pascala i Okrasy(...)dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem. Comber dzielimy na mniejsze kawałki (3-4). Następnie nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki. Tasakiem dzielimy górną część tuszki na mniejsze kawałki. Jeśli żebra są zbyt długie, także usuwamy je tasakiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy 20 g masła, części

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z mięsa wieprzowego /sezon grillowy 219

wszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe. Dlatego na rozpoczęcie sezonu skusiłam się na opcję wege z bio tofu ziołowym oraz mięsną z kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim(...)oleju rzepakowego - łyżeczka octu balsamicznego - ząbek czosnku - po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już w kostkę mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mniam

upichcona
Prawidłowe żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia 147

słoiczkach są przygotowywane pod okiem ekspertów, można więc bez obaw podawać je swoim maluchom. Zupki po 5 miesiącu życia – jak je przygotować? Gdy dziecko kończy 5. miesiąc, warto na stałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię(...)dzieje. Jeśli wszystko będzie w porządku, z powodzeniem możemy taki produkt na dobre wprowadzić do menu niemowlaka. Przygotowując zupki po 5 miesiącu, pamiętajmy też, by miały one jednolitą konsystencję, bez żadnych kawałków mięska czy warzyw. Ponieważ maluch jeszcze nie pogryzie pokarmu stałego, mogłoby to być powodem kłopotów z brzuszkiem. Zupki najlepiej blendować lub miksować na gładką masę. By ułatwić

Codogara
Tajine z wołowiny z patelni 190

test – zdała go bardzo dobrze. Udało mi się uzyskać odpowiedni stopień wilgotności mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki(...)ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli, jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli  Możecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik  na Ras el hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 205

Zapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :)   Jestem już po pierwszej

Be Fit Be Strong
Wołowina z Sezamem 188

Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania(...)wołowinę kroimy w cienkie paski. Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wysypać sezam i smażyć go przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż ziarna zaczną brązowieć i wydzielać zapach. Uprażony sezam odstawić. Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni z grubym dnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor

Mama Gotuje
Polędwica wieprzowa „na zielono” 210

mięso przygniecione np. widelcem lub palcem będzie nadal lekko elastyczne, zaś nakłute szpikulcem w najgrubszym miejscu wyda z siebie albo już przezroczysty, albo jeszcze delikatnie krwisty płyn. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dajemy mu jeszcze kilka minut „odpocząć”, a potem kroimy w plastry (jeśli się za bardzo pospieszymy, może po pokrojeniu upuścić zbyt wiele soków). To danie atrakcyjne i smakiem(...)wszystkich stron mięso – przez ok. 5 minut na złoto lub jasno brązowo. Obsmażone mięso niezwłocznie przekładamy do brytfanny (najlepiej już rozgrzanej) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (termoobieg). Zapiekamy od 15 do 20 minut w zależności od tego jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać (patrz uwagi wprowadzające). Brukselkę gotujemy w dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, bez przykrycia, przez

Kulinarna Pokusa
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 273

jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko

Stare Gary
Karkówka w sosie myśliwskim 175

dania, bo wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku(...)angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką

dom-agi.pl
Golonka pieczona z warzywami 232

ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy(...)ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy ziemniaki i pomidory (te drugie u góry), przesypując je resztą soli i pieprzu. W razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody. Mięso podajemy na ciepło z warzywami i ewentualnie sosem z pieczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-95 {margin: auto;} #gallery-95 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Karkówka w sosie grzybowym 200

Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki(...)przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia.  Podajemy z ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 218

Widzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić(...)mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni. 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić

Kuchnia domowa Ani
Mięso drobiowe z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 199

Świetny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia(...)ziołami do drobiu. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć na półplasterki. Pomidorki umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie

Ugotować
Kiełbasa ze słoika 233

termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko(...)które są szerokie przy szyjce dlatego też wygodnie przekłada się mięsko jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbaskę.  Mięsko pasteryzuje wg zasad Jakuba Kuronia:   Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 miesiąca do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierszego dnia

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z makrelą 184

patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy.  Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.   Dodatki:   mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie:   Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości. Na placki naleśnikowe

bistro mama

Proponowane wyszukiwania