pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”. Pytania, które zadała mi Gosia: 1. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie umiałabyś się obejść ? Na dzień dzisiejszy jest to wielofunkcyjny robot kuchenny. 2. Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadła? Surowe mięso, surowe jajka – u mnie nie do przeskoczenia 3. Kto jest Twoim kulinarnym idolem? Nie będę oryginała jeśli(...)kiedyś kupić jakiś kompletnie nieprzydatny gadżet kuchenny. Jeśli tak, to jaki i co z nim się stało? Z reguły staram się robić przemyślane zakupy jeśli chodzi o gadżety kuchenne, bez znaczenia czy te droższe czy te tańsze. Mimo to zdarzyło mi się kupić parę rzeczy typu talerzyki, kolejne kubeczki itp, które na dzień dzisiejszy czekają na swój wielki debiut
Made By Mom And Soncały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których swego czasu było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej
Poezja smakuMiękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska
IzaGotujekupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie(...)chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso
Smakowy Rajgodziny przed końcem gotowania dodajemy jeszcze natkę pietruszki i koperek. Wyjmujemy mięso i wszystkie warzywa. Warzywa raczej już się nam nie przydadzą, wyrzucamy. A mięso możemy jeszcze wykorzystać. Na przykład do pasztecików. Albo w dowolny inny sposób. Bulion przecedzamy przez sitko żeby pozostałą nam tylko sama ciecz, bez żadnych dodatków. Rozlewamy do pojemniczków i mrozimy. A potem, jak będziemy
Marder&Marder Manufacturebezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku na drugą stronę w mniej więcej połowie
Mechanik grillujepieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa z niej naturalną słodycz. Kto jadł
mojewypiekiinietylkonadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach
Symfonia smakowawywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commyjemy i osuszamy, kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem lub przekrawać wzdłuż formując płat, na który będzie można nałożyć nadzienie. Ja nie rozbijałam mięsa, wolałam rozkroić go właśnie w taki sposób.Na mięso nakładać plastry boczku, a na niego śliwki. Jeśli śliwki są bardzo suche i twarde, wtedy można je zaparzyć np. mocną herbatą i odstawić na kilka minut. Śliwki Kresto nie wymagają(...)swojej strukturze.Mięso zwijać lub składać, w zależności od możliwości. Żeby nie rozpadło się podczas duszenia spinać szpilkami, wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem.Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.Podawa
Codzienna kuchnia niecodziennasieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.Zamiast robić polewę, bajaderki
Gospodyni Miejskapokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy tartą skórką limonki. Smacznego! :)Follow my blog with Bloglovin
Tajskie smakiwsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa
W Mojej Kuchni LubięCzasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas
OstryKęs