Mimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be Strongschab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry
Pasje Jolkinikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia
Marder&Marder Manufacturerównież smaczne :) Polecam :) Składniki: ok 70dag chudego schabu bez kości papryka (u mnie zielona) duża cebula puszka pomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka ostra, majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster wkładamy w siatkę
ChilliJemywięcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić
Kuchenne aromatypomidorów oraz połowę śmietanki, solimy i przyprawiamy bazylią; nie mieszamy. Wykładamy połowę makaronu, na niego mięso z cukinią, kolejno pieczarki z cebulą. Wszystko przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Na makaron wykładamy resztę pomidorów. Przykrywamy startym serem i podlewamy resztą śmietanki. Wkładamy bez przykrycia na 30 minut do piekarnika w 180 stopniach góra - dół
BaRepassię wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka - jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka
Kuchnia po mojemugłówka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać
Mama GotujeSolimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej
BaRepasmnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibeczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko
OstryKęstutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam udka na grubość 1,5cm. Kładę na grillowej patelni (takiej
Brzuszki Łakomczuszkioddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku(...)duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso
codojedzeniacm.x 12 cm.) - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka domowej wegety , lub ulubionej przyprawy do mięs - 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 % Wykonanie Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety
Kuchnia z widokiem na ogródzamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć(...)zatem przepłacać? Po co tracić czas w kolejkach? Skoro zaopatrzenie mamy już zaplanowane, to pora rozplanować prace porządkowe. To także można zaplanować, żeby przebiegło na spokojnie i bez szaleństwa. Okna można umyć nawet i miesiąc przed świętami, a dzień-dwa przed wystarczy tylko przetrzeć szyby. Jeśli spodziewamy się większej ilości gości niż tylko domownicy, to na początku grudnia proponuję
Codzienna kuchnia niecodzienna