bez miesa - 2584 przepisów (strona:86/173)

Pieczeń domowa alla mielonka 238

Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX  BELLA BIS przyprawa gajowego(...)Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę. 3. Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około

Wanilia i Kardamon
Roladki z piersi kurczaka w szynce 245

szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej). Piersi kurczaka to popularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki – jakie to już kwestia gustu (lub zawartości lodówki). Jedna(...)wydaniu – to całkiem spory kawałek piersi z kurczaka, troszkę żółtego sera, cebuli, kawałka papryki konserwowej, zawinięte w 2 plasterki szynki, ułożone obok siebie (z lekką zakładką). Mięso w środku posolone bardzo delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym piórkami cebuli i odrobiną oliwy na dnie, w piekarniku (180 st, ok 45 minut

Ugotuj to sam ...
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 293

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką(...)podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła.Co zrobić z resztkami upieczonej gęsi:łyżką wazową zbieramy warstwę tłuszczu z brytfanki. Tłuszcz można przechowywać dość długo w lodówce. To najlepszy tłuszcz do smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania.Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości

Smakowity Blog Kulinarny
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 211

Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!!  (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i  idź na spacer!  A  na kolację  zjedz lekki posiłek!  (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol!!  (szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym,  ale   wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać

IzaGotuje
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 398

Pyszne gołąbki bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka

Aga w kuchni
Jak zrobić ocet jabłkowy? 253

przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa.Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające.Polecam  go zrobić w domu bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 191

potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolognese 267

makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować

Kulinarny Pamiętnik
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 200

zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki(...)łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki

Buniabaje w kuchni
Lasagne XXL 223

makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki(...)makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja. Sos mięsny: W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy - posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 273

burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania(...)skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan (opcjonalnie) do panierowania i olej do smażenia 0,5 małej czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona natka pietruszki łyżka oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką

Kulinarne Inspiracje
Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 382

żadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie, że będzie jak najbardziej odpowiednie późniejszą porą i to w każdym okresie roku. Jest(...)struktury (patrz zdjęcia). Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia, czasami mieszając, do zgęstnienia płynu. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy kawałki kurczaka. Lekko solimy i intensywnie smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy pomidorki, również je solimy i smażymy z mięsem przez kolejne 2 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta

Kulinarna Pokusa
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 231

mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 834

mięsa. Ostrzykiwanie mięsa solą peklową skróci czas marynowania nawet do 5-7 dni. Gadżety są bardzo przydatne, ale nie są niezbędne. Przy produkcji domowej wędliny możemy wykluczyć wszystkie niechciane dodatki oprócz soli i saletry potasowej niestety. Jej dodatek poza tradycyjną solą to główny składnik "mokrej" marynaty i jednocześnie gwarant stabilności mikrobiologicznej. Dodatek soli z dodatkiem saletry potasowej skutecznie zakonserwuje mięso(...)naczynia nalać marynaty, ułożyć mięso i zalać tak, by całkowicie je przykryć. Naczynie zafoliować i trzymać na najniższej półce w lodówce 5-7 dni. Co drugi dzień mięso obracać, by marynata wniknęła we wszystkie zakamarki. Jeśli dysponujesz większym kawałkiem mięsa i nie ostrzykiwałaś go, musisz wydłużyć czas marynowania o kilka dni po 7 dniach mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, natrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 202

przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w glazurze karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku

karmelowy

Proponowane wyszukiwania