wyższe wartości, jednak, jeśli planujemy restrykcyjną dietę warto jest skorzystać z pomocy osób, które ukończyły kurs na dietetyka . Dzięki fachowej pomocy specjalisty, będziemy w stanie bezpiecznie zrzucić zbędne kilogramy, bez obawy o utratę włosów, pogorszeniu kondycji skóry, czy też wyrządzenia szkody na zdrowiu. Przygotowanie jadłospisu Aby ustalić jadłospis na diecie redukcyjnej, należy wziąć pod uwagę ilość dostarczanych makroskładników. Codzienne(...)kilogram masy ciała. Nie więcej niż 45% przyjmowanej energii powinno pochodzić z węglowodanów. W jakich produktach znajdziemy dobre źródła składników? Wysoką ilość białka zapewnią nam: jaja, ryby, mięso, nabiał czy odżywki białkowe. Zdrowe tłuszcze przyswoimy z: awokado, tłustych ryb takich jak łosoś czy pstrąg, orzechów laskowych, brazylijskich, włoskich i migdałów. Dodatkowo w diecie można wykorzystywać oleje: lniany
Słodkie okruszkiperfekcji). Poza tym jestem wielkim gadżeciarzem kuchennym. Nowatorskie sprzęty czy niebanalne naczynia zawsze przykuwają moją uwagę, szczególnie gdy mogą urozmaicić nasze posiłki lub nadać im nowy look. Bez niektórych urządzeń nie wyobrażam sobie życia, gdyż gotowanie jest wtedy o wiele prostsze. Jest to też świetny pomysł na prezent dla osoby, której pasją jest gotowanie - ja za dobrą patelnię(...)się nie pogniewam:P Ps. gotowanie za głosowanie trwa do 9 grudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane
Fabryka pomysłówKurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne są moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak po toskańsku jest pysznym, rewelacyjnym(...)ciemnych pieczarek, pokrojonych w plasterki 120 g czarnych oliwek bez pestek 4 łyżki soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić
Kuchnia Prezydentowejrondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji
Bon Ton Italiaudziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg, 6 ząbków czosnku, duża garść świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 10 filecików anchois 2 łyżki oliwy, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Czosnek, rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam
królestwo garówPóźniej, tuż przed podaniem obiadu dopiekłam udka w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Podałam z ryżem. Następnego dnia na udko załapał się również Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami. Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością jeszcze
Kuchnia po mojemuselera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 średni seler ( u mnie 0,4 k) 1 średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew
Gosia gotujemarynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło
Smakowity Blog KulinarnyPora na nowe połączenie smaków. Inspiracją do wykonania dania był przepis z magazynu Slowly Veggie. Po przeczytaniu tego dwumiesięcznika jestem mile zaskoczona, zawiera on głównie przepisy z niesamowitymi fotografiami bez zbędnych reklam. Na samym początku umieszczony został "Słownik zielonej kuchni", w którym wyjaśniono nieznane nazwy potraw bądź produktów oraz "Kalendarz" spotkań, warsztatów, itp. Myślę, że zacznę regularnie kupować Slowly(...)prostu uważam, że kuchnie te są niezwykle ciekawe, smaczne a przede wszystkim zdrowe. Nie ma co się oszukiwać, ale codzienne jedzenie mięsa nie wpływa dobrze na stan naszego organizmu, a opinie, że wegetarianie/weganie są niedożywieni i brakuje im wielu składników mineralnych (głównie żelaza)- to przeżytek !! Aby móc wypowiadać się w jakikolwiek sposób
Życie na widelcuMięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący jeszcze w doniczce, ale czeka na niego miejsce na ogródku. Potrzeba wolnego popołudnia, żeby go wsadzić. Potrzebne Filety z udek kurczaka (bez skóry(...)marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy
les mirabelleszapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla(...)rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować
Zawsze głodna!jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby
Kuchnia po mojemuwlewamy oliwę, dodajemy obrany czosnek, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek ), smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym oraz 250ml wody i gotujemy ok.10 minut. Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop. CAŁOŚĆ: Przygotowanym syropem zalewamy obsmażone mięso, dokładnie obtaczamy i wkładamy do nagrzanego na 150C
Ostra na Słodkoskorzystałam z uprzejmości (i sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który dla mnie to mięso zmielił. Oczywiście, co ważne mięso musi być dobrego gatunku, a moje było „wybitne”. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (czosnek zmiksowałam blenderem) i bardzo dokładnie wyrabiamy. Kolejno dodajemy lodowatą wodę dalej wyrabiając, aż masa stanie się „kleista”. Następnie dodałam 280g pinhead rusk jest to substancja wiążąca(...)obyć bez degustacji mojej pierwszej kiełbasy. Pętka sparzyłam wrzątkiem przez 25 minut, a następnie obsmażyłam na rumiano na natłuszczonej rozgrzanej patelni.O wyższości wyrobów domowych nad kupnymi, nawet nie muszę chyba nikogo przekonywać. To, że wiem co jem, to nie wszystko. Smak białej domowej kiełbasy jest nieporównywalny – dobrze naczosnkowana, z wyraźnym aromatem majeranku i pieprzu, idealnie słona. Mięso jest
mojewypiekiinietylko