bez miesa - 2584 przepisów (strona:87/173)

Gołąbki w skórkach 270

odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę

Maminek kulinarny
Leczo 82

najlepiej smakuje w sezonie letnim przygotowane z świeżej papryki i pomidorów. Z dodatkiem dobrego mięsa tworzy doskonałą kompozycję letnich smaków. U mnie na bazie chorwackiej kiełbasy slavonska i tutejszych podłużnych papryk jednak składniki można z powodzeniem zastąpić polskimi odpowiednikami - kiełbasą polską i zwykłą czerwoną papryką. Bez wahania przygotujcie sobie większą ilość - każdego następnego dnia smakuje lepiej

Milion Smaków
Domowa wędlina z indyka! 190

Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach.  Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy.   Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula

IzaGotuje
Pieczony królik 237

wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z Sosem Spaghetti Orzech 182

dusić  aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu  dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety po prostu nie wyobrażam sobie dać bez tej przyprawy :) ). Podawać z makaronem . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów   ORZECH

Sama słodycz i szczypta chili
Lazania… ulubiona 332

lazania jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński

Moja Delicja
Mięsko z szynkowaru 173

Kolejny przepis na mięsko z szynkowaru i kolejny przepis bez dokładnych ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko podać ilość użytej przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe.. mięso wieprzowe np.łopatka sól peklująca żelatyna dowolne przyprawy  Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 181

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej

KasiekGotuje
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 190

część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 462

posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje

Nerds Kitchen
masło, margaryna czy mix 178

wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie

NaKońcuJęzyka
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 201

smażenia, opiekania bez tłuszczu, bezproblemowe czyszczenie - wystarczy miękka strona myjki, możliwość zapiekania potrawy w piekarniku do 160 stopni bez uszczerbku na naczyniu, Kurcze, mogłabym tak wymieniać, wymieniać bez końca. Z PRZYMRUŻENIEM OKA - PLUSY OKIEM BLONDYNKI: Piękna! Z klasą! Tak solidnie wykonana i odpowiednio wyważona, że mogłaby Nam Kobietom mogłaby służyć w celach samoobrony. Gdyby nagle włamał(...)dodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa? Tu widzicie, że jeśli posiadamy tą patelnię grillową możemy odpuścić sobie kupno opiekacza elektrycznego. Bez dodatku tłuszczu, beż żadnego problemu opiekałam burrito.  Cóż więcej

Blondynka Gotuje
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 179

Postanowiłam przedstawić kolejną propozycję smacznej wędliny domowej produkcji. Uwielbiam tę pewność, którą daje samodzielne przygotowywanie dodatków do kanapek. Wiem, że jem 100% świeżego mięsa w naturalnych przyprawach; że nikt go nie odgotowywał, nie mielił 10 razy, nie odświeżał chemicznie i nie sfałszował jego terminu ważności. Szczególnie to ważne w żywieniu dzieci. Ogrom chemii jaką pakuje się teraz do wszelkiego rodzaju(...)schabu środkowego bez kości 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 1 spory ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta szczypta tymianku i rozmarynu sól, pieprz  Przygotowanie: Umyty schab natarłam solą i odstawiłam do jej rozpuszczenia. Z oliwy, musztardy, vegety i startego czosnku przygotowałam marynatę, którą natarłam mięso. Na koniec oprószyłam utartymi w moździerzu

Kuchnia po mojemu
Świąteczny rosół z kaczki 287

kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach od zagotowania wody zmniejszamy gaz i dodajemy włoszczyznę. Ja dodaję marchew, pietruszkę korzeń(...)naszą zupę. Jeśli jest zbyt wodnista, gotujmy jeszcze trochę bez przykrycia, by część odparowała. Jeśli wywar wydaje się zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć i zagotować. Podajemy z makaronem lub kołdunami. Moja rodzina koniecznie na swoim talerzu chce mieć marchewkę. Gotowe danie możemy wzbogacić świeżą natką pietruszki. Smacznego! P.S. z mięsa można przygotować farsz na krokiety

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania