indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki
Poezja smakupatelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę
Świat Domowej Kuchnirosołu z udekWykonanie:Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy
Smaki EdytySkładniki: 2 szklanki kasza jaglana, 50 dag łopatka bez kości, 6 sztuk pieczarki, 1 sztuka papryka słodka, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3/4 litra woda, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku kucharekmięso pokroić na kawałeczki i na oleju gorącym zrumienić wsypać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i podsmażać wszystko(...)jakiś czas mieszając z 10 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i odrobiną wody i zagęścić sos mieszając kaszę jaglaną namoczyć w wodzie z 15 minut i wodę z niej wylać-nie będzie goryczki kaszę ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła na sypko, wylać na sito kaszę podać
W Mojej Kuchni Lubięsztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki do szybkowara wlać oliwę i zrumienić udziec z każdej strony na mięso wsypać pozostałe składniki z wodą, zamknąć szybkowar i od zagotowania /syczenie pary
W Mojej Kuchni Lubięsię surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę wlewamy do garnka WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo
Nerds Kitchensmak mojego dzieciństwa i domowej kuchni. Obecnie rosół umiem przygotować bez jakichkolwiek dodatków, ale MAGGI zdarza mi się stosować np. do tatara, to taka „kropka nad i” w tym daniu. Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRyż basmati jest to rodzaj ryżu długoziarnistego, używanego głównie w Indiach i Pakistanie. Ma delikatną strukturę i charakterystyczny smak. Gotuje się go około 10 minut bez przykrycia, po czym należy go odcedzić, przelać wodą i pozostawić na kilka minut. Po tych czynnościach dopiero wtedy uzyskacie idealnie sypki ryż, który jest podstawą wielu dań azjatyckich. Dzisiaj zaproponuję danie, które może(...)cebulę drobno pokroić. Cukinię obrać i pokroić na plasterki, a potem na ćwiartki. Wołowinę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir i pora. Dorzucić mięso i cukinię. Wszystko smażyć przez około 5 minut. Wlać sos sojowy, dodać przyprawy i natkę pietruszki. Smażyć kolejne 5 minut. Dołożyć ryż. Spróbować i ewentualnie dosolić. Smacznego
JaglusiaArabii Saudyjskiej :) I chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik(...)żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka i potraktowałam tłuczkiem do mięsa). Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem
Smaczne Zdrowesiekamy. Na łyżce masła smażymy posiekaną botwinę oraz cebulkę. Mieszamy posiekane mięso, usmażone warzywa, ugotowaną kaszę, jajo, mąkę jaglaną oraz przyprawy: paprykę, zioła, kumin i carry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery, najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy do formowania burgerów, po 3-4 minuty
Mango Papajalekko się zrumieni, odlać tłuszcz. Wlać wino. Z pomarańczy wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić
królestwo garówrozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą
Kulinarny karnet Christopherajaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej płaskiego kształtu, albo gotujemy w wysokim garnku wszystkie kulki naraz, w salsie pomidorowej bez potrzeby mieszania, na małym ogniu. Takie mielone są idelane na ciepło
Z Kuchni Do Kuchnimięsa, uważając by nie były one zbyt cienkie. Posypujemy je z obydwu stron równomiernie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mięso warto odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Naczynie do zapiekania (polecam ceramiczne) smarujemy masłem lub margaryną. Na dnie wykładamy rozbite i przyprawione kotlety. Następne kładziemy na nich porwane plasterki żółtego sera tak, by pokryły dokładnie mięso. Można również oczywiście(...)posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy przez około 45 minut na środkowym poziomie. Nam danie smakowało najlepiej z frytkami i pomidorami bez dodatków. Choć może dla niektórych brzmieć ekscentrycznie, smakuje naprawdę świetnie. O ile oczywiście lubi się szpinak i niecodziennie połączenia
Kuchenna Kontrrewolucya