bez miesa - 2584 przepisów (strona:100/173)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 132

potrawę przygotowałem dopiero po wizycie w kinie, a było to już jakieś 7 lat temu. Moja pierwsza próba okazała się niestety klapą, tak jak to miało miejsce w filmie — mięso wyschło, miało zbyt mocny aromat wina i jakoś nikomu w domu nie podeszło. Chociaż na szczęście go nie spaliłem, więc dało się je zjeść przy stosownej dawce bordeaux,  wlewanego(...)międzyczasie musimy coś jeszcze zrobić. A i mimo mojego niewypału za pierwszym razem, zapewniam, że danie jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu. Chyba najtrudniejsza czynność, to zapisanie jej nazwy bez błędu ortograficznego. :D Dalej już idzie z górki! Co więcej, wcale nie jest pracochłonna. Po półgodzinnej krzątaninie w kuchni wstawiamy garnek do pieca i nic już nas nie interesuje

Food Square
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 242

traci koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.  Inspiracją był przepis z  tej stronyskładnikiok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2(...)oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami

Stare Gary
Zupa ogórkowa z mięsem i śmietaną 142

roku bez szaleństw! Ale na szybko warto przygotować pyszną zupę, by mieć coś w lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych  * włoszczyzna  * kilka ziemniaków  * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku  Przygotowanie :  Włoszczyznę razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć

Magiczne Życie Marty
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 184

Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna soi bez GMO. Sos jest wytwarzany zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki po meksykańsku 200

Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki(...)smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku

Kuchenne Wariacje
Domowa tortilla 217

pieczony ok 20dag (może być inne mięso wg upodobania) papryka żółty ser ketchup pikantny sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i olej. Połączyć drewnianą łyżką, po czym ugniatać ręcznie przez ok 5 minut. Pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Podzielić na równe części i rozwałkować na koła. Smażyć bez tłuszczu przez około minutę

ChilliJemy
Szczupak po prowansalsku 206

sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła

Kulinarna Pokusa
Udziec jagnięcy I 127

udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki goździków, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 3 torebki kardamonu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy zmiksować lub rozgnieść w moździerzu razem z oliwą. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 113

ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać

królestwo garów
papryka faszerowana z parowara... 191

BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: cebula, czerwona papryka, chili

W Mojej Kuchni Lubię
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 205

łyżkę koncentratu pomidorowego,  podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia, wyjmujemy goździki. Zupę doprawiamy wedle uznania, ozdabiamy natką pietruszki, ulubionymi ziołami lub kukurydzą. Do zupy pasuje świeża, chrupiąca bagietka, ale i bez dodatku pieczywa jest bardzo syta. Smacznego

Symfonia Smaków
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 256

Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 188

zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia

Pij soki wyciskane
Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami 186

udek kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem

Kuchenne Wariacje
Wiosenny rubin czyli botwinka 175

gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, wywar odcedzić na sicie.  Dodać sok z cytryny, następnie pokroić w całości i dodać botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach).  Ugotować do miękkości.  Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania