bez miesa - 2584 przepisów (strona:106/173)

Farsz na pierogi i uszka 262

świata Poniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula(...)sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy cebulkę na oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy pieczarki i tak doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 437

szkoda, ale jak pamiętacie i tak kilka nagród dokupiłem :) Z trzech jej przepisów te sakiewki najbardziej utkwiły mi w pamięci :) Oczywiście były ładniejsze, ale ja jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę sakiewek, a połowę w formie sajgonek, ale że sakiewki wyglądały lepiej, to one wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji(...)groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy

Parowar Faceta
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 206

Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy(...)kupić). Po raz  pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Wellskładnikiok 1200 g  chudej jagnięciny bez kości(np łopatka, udziec jagnięcy)  pokrojone na kawałki 1 1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia2 duże cebule, pokrojone w cienkie

Stare Gary
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 170

złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy podudzie pozbawione skóry, czyli samo mięso na kości. Tasakiem odcinamy mięso z kością, pozostawiając tę końcówkę kości, na której przymocowana jest skóra(...)kostkę. Grzyby również siekamy w kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą połowę możemy przeznaczyć na coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce

Marder&Marder Manufacture
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 241

bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazyli. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa

Malinowe Pocałunki
Nudny schabowy? 152

bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy

ClauditteMissCooking
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 212

przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego

Wypisz Wymaluj
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 383

Równie dobrze można wykorzystać same udka lub podudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony(...)naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę (z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką) sól i pieprz Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony boczek 173

bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso

ClauditteMissCooking
Nie każdy tłuszcz jest zły! Kilka słów o OLEJU KOKOSOWYM 213

mięso, masło, tłusty nabiał itp. Z tymi produktami nie powinno się przesadzać (a jako wegetarianka nawet odradzam ich jedzenie ;)). Postaw na tłuszcz roślinny! Wcześniej wymienione źródła tłuszczu zamień na roślinne oleje (w Polsce powinniśmy spożywać przede wszystkim lniany i rzepakowy), oliwę, orzechy, pestki i gwóźdź programu - olej kokosowy.  Olej kokosowy ostatnio stał się bardzo popularny. I nie bez

breakfast of dreams
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 246

ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż za oszczędność czasu - mniej gotowania(...)sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek  Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam

Kuchnia po mojemu
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 326

znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć gotowego sosu BBQ, ja wolę robić go samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje(...)termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy do 130°C (bez termoobiegu!) i pieczemy jeszcze ok. 4 godziny (dla łopatki o wadze 1 kg) lub ok. 5 godzin (dla łopatki o wadze 1,5 kg). W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu

Poezja smaku
befsztyk tatarski 222

powołują się na opis sporządzony w XVII wieku, przez francuskiego inżyniera i kartografa ( niejakiego Beauplana), mówiący o zwyczaju trzymaniu przez jeźdźców tatarskich, pod końskim siodłem, kawałków surowego, tylko solonego mięsa. Wywód ten jednak zdaje się być mocno wątpliwy i mało wiarygodny. Po pierwsze dlatego, że do tatara nie używamy koniny, lecz tylko najlepszych kawałków wołowiny (a na wołach przecież Tatarzy(...)łąk. Według mnie o wiele wiarygodniejsza( choć już nie tak barwna), jest wersja mówiąca o francuskim rodowodzie tego dania. Pamiętajmy ze w wieku XVIII i XIX  mówiono, nie bez racji -"co Francuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego

Miód i pieprz
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 583

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz(...)surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania