bez miesa - 2584 przepisów (strona:112/173)

Bieszczadzkie smaki - część I 225

Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej. W trakcie wędzenia Pan Marcin(...)Efekty są doskonałe. Zawsze zastanawiam się jak opisać rewelacyjny smak wędzonek. One po prostu smakują tak, jak powinny smakować długo wędzone produkty z dobrych składników produkowane z sercem i bez żadnych polepszaczy, które mają sprawić że będą „jeszcze lepsze”. Z czystym sumieniem polecamy, jeśli ktoś będzie chociaż przejazdem w Wetlinie podajemy kontakt: Wędzarnia Wetlina – Wetlina 95, telefon

królestwo garów
Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej 243

solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz nakładamy na liście i zawijamy(...)Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich kiszoną kapustę, podlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką. To ważne, bo najpierw będziemy piekli pod przykryciem, a pod koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi

CoolinarniePL
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 208

Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci.Skóra suma(...)czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina jest !SkładnikiSUM dzwonkoziemniaki Sumak od SkworcuSumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 204

śliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się wiele osób, dla których to pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Wychodząc temu naprzeciw poświęcę kilka minut na opis tej potrawy. Najlepiej dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków do obiadu, a na drugi dzień przygotować knedle ze śliwkami.   Składniki(...)ziemniaczanej- 3 żółtka- 1 łyżeczka miękkiego masła- sól- cukier- cynamon- do wyboru masło z bułką tartą, jogurt  lub śmietana  Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło

mojewypiekiinietylko
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 182

zostawia miejsca dla wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych(...)już doniesiesz zakupy do domu, nie zabijesz się po drodze i nie pogubisz rzeczy, poukładaj wszystko w jednym miejscu i przygotuj sobie składniki. Będziesz mógł smażyć spokojnie i bez paniki dodając po kolei to, co przygotowałeś. Ułożyłeś zakupy? Brawo. Teraz przygotuj sprzęty kuchenne 1. Forma do zapiekania – prostokątna najlepiej 2. Nóż ostry 3. Patelnia na tyle duża, żebyś mógł

ladykitchen
Rozmarynowy kurczak z morelami 216

zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki: Pomysł na.... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach 6 pałek(...)sezonem mogą być suszone, byle dobrej jakości) Sposób przygotowania: Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.  W pomyśle na masz worek, w którym piecze się mięso- wykorzystaj go zgodnie z przepisem na opakowaniu (umieść w środku kurczaka i przyprawy). Następnie dodaj pokrojone i wypestkowane morele i zamknij dołączonym ściągaczem. Piecz w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 241

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą

Wanilia i Kardamon
Przepis na… – Spaghetti alla carbonara 280

albo latyńskim górnikom. Zresztą to właśnie od górników i węgla (carboneum) miała pochodzić jego nazwa. Według drugiej wersji, danie zawdzięcza ją bogatej, pieprznej posypce. Ustalenie prawdy jest przy tym bez znaczenia, a spór smakoszy wersji ze śmietaną i jej pozbawionej, należy oddać osądowi podniebień. Pewne jest, że Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch(...)czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti 200 g guanciale ewentualnie boczku 5 jajek 120 g pecorino romano oliwa sól, pieprz Na podlanej oliwą patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Do naczynia wbijamy cztery żółtka oraz jedno całe jajko i mieszamy z ok. 80 g pecorino, solą i pieprzem. Jednocześnie gotujemy makaron. Zrumienione mięso przesypujemy z patelni do naczynia

Bon Ton Italia
Hiszpańska zupa z wołowiną na winie 175

świeża zupa z warzywami i wołowiną. Wystarczy tuż przed podaniem posypać startym żółtym serem, podać z nachosami i przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie!     Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki   Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino

Mango Papaja
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 337

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką

Kto ugości moich gości?
Kurczak z kaszą gryczaną 243

Uwielbiam kasze, niestety nie wszyscy podzielają mój entuzjazm do niej, więc staram się ją przemycać na różne sposoby. Wiem, że kasza ugotowana i podana bez dodatku sosu by na pewno „nie przeszła”, więc staram się ją przygotować tak, żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki(...)kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki

dom-agi.pl
Rolada z mięsa mielonego 156

Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym  jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy troszkę soli a następnie pieczarki obrane i pokrojone(...)całości rozkładamy fasolkę i ugotowane jajka przekrojone na pół. Całość zwijamy do środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 265

We Włoszech są ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie

mojewypiekiinietylko
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 182

balsamow lagodzacych podraznienia skory i opozniajacych jej starzenie.Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzko-korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom(...)niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac w donicy,a przed mrozami przeniesc do pomieszczenia ,by na wiosne znowu sie cieszyc zielonym rozmarynem.Probowalam wielokrotnie,niestety bez powodzenia,bo predzej,czy pozniej roslina ani tak tracila igielki,by w koncu zginac. Poniewaz rozmaryn to jedno z moich ulubionych ziol corocznie na wiosne kupuje pokaznych rozmiarow sadzonke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z brukselką 209

mamy czasu myśleć o jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę )  oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy(...)ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy i obieramy ewentualnie z wierzchnich, pożółkłych liści. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Z rosołowego wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Wrzucamy natomiast odgotowaną i odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania