masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę(...)cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce
karmelowypalców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka(...)przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka na części, krojenie arbuzów, tortów lodowych. Ale wbrew pozorom jest często używany, bo stał się podręcznym nożem mojego nastoletniego syna. To taki trochę dziwny widok jak dziecko operuje
Blondynka Gotujeodsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy(...)wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać do 200°C . Makaron podgotować w osolonej wodzie przez
Posadzone i zjedzonemiędzy innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam(...)rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ
Z Kuchni Do KuchniSpaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza(...)soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje
Luźna KuchniaPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut, ale jeśli jest jej dużo lub używamy dużych kawałków może to zająć więcej czasu – dobrze jest sprawdzać na jakim etapie marynowania jest ryba – jej mięso powinno być białe i ścięte (sok z cytrusów powoduje właśnie ścinanie białka, dlatego mówimy o „gotowaniu” na zimno). Dobrze jest też przy przygotowywaniu ceviche z dorsza i każdej innej ryby(...)zasadzie stosowania około 150 ml soku z limonki na ok. 500 g ryby. Ceviche zawsze podajemy na zimno i natychmiast po przygotowaniu. Składniki: ok. 750 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) 0,5-1 papryczka chili świeża garść natki kolendry lub pietruszki kilka limonek (można wymieszać z cytrynami; na tę ilość ryby potrzeba ok. szklanki soku
Pociąg Do Kuchnikońca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek(...)sosu): 4 jabłka typu szara reneta (ze względu na sezonowy brak użyłam kortlanda i tez było ok) 2-3 łyżki konfitury z borówki leśnej garść majeranku sos z pieczenia mięsa mała cebulka (opcjonalnie) pieprz Przygotowanie: Umyte, pozbawione gniazd pestkowych jabłka pokroiłam w "ósemki" i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam
Kuchnia po mojemuzabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza odmienne(...)zupa ugotowana na zakwasie z maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest to zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami- zurek -ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy i jajek- barszcz bialy-to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja zurku,ugotowany za zakwasie z maki pszennej.To swiateczna ,bardziej arystokratyczny odmiana zurku,bo zakwas zostal przygotowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Słoninę kroimy na małą kostkę(...)godzinę (czyli mniej więcej do czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba
Marder&Marder ManufactureRynek po 10 koron.Tylko tu ludzi jakby mniej, bo ich ogólnie jest mniej, ale i tak wszyscy zachowują się jak Carrie Bradshaw w obuwniczym z kartą bez limitu.Człowiek uświadamia sobie wtedy, ileż to on nagle rzeczy potrzebuje.Biada nam Lucjanku, pomyślałam. Biada mojemu portfelowi.Stwórca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;)Hmm, mielone szybko(...)dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę.Można? MOŻNA!Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;)A zakupy udane.Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami
bastalenacoś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej(...)wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się nagrzewają i jeżeli nie będziemy uważać możemy się
Plate of JoyJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskitemperaturę dymienia: olej rzepakowy, masło klarowane. Steki potrzebują przynajmniej 150`C. Do smażenia steków najlepiej nadaje się patelnia żeliwna, stalowa lub ceramiczna, teflonowa nie! Smażenie Należy dobrze rozgrzać patelnię - bez tłuszczu, mięso się wówczas nie przyklei do patelni. Do smażenia wystarczy olej, który został wcześniej wmasowany do mięsa z przyprawami. To pozwoli, by powierzchnia mięsa ładnie się zbrązowiła - skarmelizowała(...)skorupka zatrzyma również soki wewnątrz mięsa. Po położeniu steków na patelni nie ruszaj ich! Stek odwracamy tylko raz! Do odwracania używaj tylko szczypców, łopatki, nigdy widelca! Nie nakłuwaj miesa widelcem, bo sok wypłynie, a mięso będzie suche i wiórowate. Jak długo smażyć? Generalna zasada: na każdy 1 cm grubości mięsa smażymy po 1 minucie z każdej strony, otrzymamy wówczs
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PASTA RYBNO-JAJECZNA Z DODATKIEM OGORKA KISZONEGO, PAPRYKI I CEBULI . P aste zrobilam z makreli wedzonej J i jest to wersja ODCHUDZONA bez dodatku majonezu . Majonez zostal zastapiony jogurtem naturalnym . Paste robilam pierwszy raz i powiem Wam ,ze naprawde jest smaczna . Na pewno będę robila ja czesciej . SKLADNIKI: -1 srednia makrela wedzona -3 jajka ugotowane na twardo(...)papryki -3 srednie ogorki kiszone -1 mala cebula -4-5 lyzek jogurtu naturalnego -2 lyzki keczupu lub koncentratu pomidorowego -sol, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrele obrac z miesa , rozdrobnic w misce widelcem. Papryke, ogorki, cebule i jajka pokroic w drobna kostke . Do makreli dodac pokrojone w kostke warzywa i jajka , jogurt i koncentrat/keczup, wymieszac . Doprawic do smaku. !!!SMACZNEGO
PychaDania