bez miesa - 2584 przepisów (strona:111/173)

ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 467

Żeberka to klasyka i tak naprawdę danie idealne na LCHF Można je przyrządzić na wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie już

Ola la LCHF
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 381

czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli  z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu(...)kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Czerwoną paprykę kroimy

cool and minty
Kiełbasa słoikowa z karkówki 530

niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi  się  nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez  mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki  450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku(...)łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego 1/4 łyżeczki dymu w płynie - opcjonalnie przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o małych oczkach  - użyłam nr 4.  W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami - można to zrobić w robocie

Stare Gary
Żeberka pieczone w syropie z mniszka lekarskiego 173

puchła. Piekłam przez ok godzinę - 30 minut na 190 stopni i 30 na 180. Upieczone żeberka przerzuciłam do naczynia żaroodpornego. Przed samym podaniem dopiekłam jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, żeby mięsko się zarumieniło.  Dwie pieczenie na jednym ogniu - nasze żeberka i Maksia skrzydło indycze  Początkowo miał być to tylko sobotni obiad, ale żeberka okazały się(...)gotowanie na niedzielę i więcej czasu na spacerowanie. Uwielbiam te chwile, kiedy przygotowuję coś nowego i Mężowi smakuje. Żeberka nie wiedzieć czemu, robię bardzo rzadko. Jest to przecież przepyszne mięso, które smakuje na wiele sposobów. Postanowiłam, że niedługo znów je "jakoś" przyrządzę

Kuchnia po mojemu
Letni tort na urodziny C. 213

kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się(...)takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł, że jest ze mną, bo jakby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 186

Royal Brand 250 gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu(...)ugotować w osolonej wodzie z 15 minut i wylać na sito podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z cukinią 804

kostkę. Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cukinię. Gdy zacznie się lekko rumienić delikatnie przesypujemy ją do garnka (bez oleju). Na patelni podsmażamy pieczarki – po podsmażeniu także dodajemy do garnka. Dolewamy olej na patelnię i podsmażamy cebule. Lekko je solimy. Gdy będą szkliste posypujemy po wierzchu ostrą papryką i tymiankiem(...)dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze

Poezja smaku
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 251

zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki, zarówno tej świeżej, jak i sproszkowanej.  Węgierscy kucharze stosują około 1000 rodzajów i odmian tej rośliny! Nie bez powodu znane powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.” Wcieliłam się więc(...)tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 200

głowie od momentu, kiedy jedna z firm wprowadziła na rynek gotowca w proszku i bardzo mocno go reklamowała, czyli już bardzo, bardzo długo. Zastanawiałam się wtedy jak może smakować mięso przyrządzone w słodkim, kultowym, gazowanym napoju. I wiedziałam, że kiedy w końcu przyjdzie dzień kiedy zdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend(...)sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze 170-180 stopni przez około godzinę. Następnie wyłożyłam je wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przez jakieś 10 minut dopiekłam bez przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi

Kuchnia po mojemu
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 237

PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego – doniczka mięty – kilka łyżek orzeszków piniowych – 1 cytryna – pieprz czarny i sól morska Wykonanie: Pęczak ugotujcie(...)zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej

karmelowy
Boczek pieczony w trzech przyprawach 193

moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom najbardziej smakuje na świeżym chlebku, posmarowany musztardą, PYCHA! Boczek pieczony Składniki: 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami) lekko czubata łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty Wykonanie:  Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę(...)wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 ° C    z termo obiegiem. Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 211

smażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić. -Posiekaną  cebulę  i  trzonki pieczarek  podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/. -Mięso  wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek, pietruszkę    i przyprawy. -Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu(...)Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron  na  złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując   wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem

Zakamarki mojej kuchni
Julia Child "Moje życie we Francji" 175

zasługiwali. Ceniła sobie towarzystwo ludzi,  od których mogła się czegoś nauczyć i z którymi mogła dzielić swoją największą pasję, a jeśli ktoś nie przypadł jej do gustu, bez zbędnych sentymentów, po prostu nie poświęcała mu uwagi.Książka opowiada koleje losu Julii. Rozpływa się ona w niej nad dawno jedzonymi potrawami, chwali kolejnych francuskich szefów kuchni i wspomina długoletnią(...)Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja. Warto podkreślić, że to Francja spokojna, nie opanowana jeszcze przez tłumy turystów. Paryż niczym wielki targ oferuje świeże warzywa, ryby i mięsa. Sprzedawcy są dumni ze swoich towarów i za punkt honoru stawiają sobie jakość. Można z nimi porozmawiać i poradzić się w kwestiach kulinarnych. Priorytetem jest dobry towar i smaczne jedzenie

W kuchni wieczorem
Paprykarz węgierski 172

grudzie, ale w końcu znalazłam składniki i kilka zbliżonych do siebie tradycyjnych recept. Dowiedziałam się, że Węgrzy smażą mięso głównie na smalcu i smalec jako tłuszcz do smażenia był i chyba nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana(...)lekkostrawna. Ale raz na jakiś czas dla takiego smaku można się poświęcić. ;) Wiem na pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania