zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką, i dodając samego cząbru. Przez chwilę nawet zastanawiałam się czy to nadal jest jeszcze ljutenica, ale uznałam, że owszem, moja zmodyfikowana wersja :) Pizza z ljutenica i wiejską kiełbasą A tak wygląda mój bałkański sosik i proces jego przygotowania: Ljutenica Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą okazała się prawdziwym daniem fusion i, powiem(...)nieskromnie, smakowała znakomicie :) Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500 2 dag świeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku masło do wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją
Kuchenne zapiski Edytypotraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki(...)ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni LubięHistoria mojego kamienia do pizzy jest bardzo prozaiczna. Szukałam na allegro, w sklepach internetowych a kupiłam w obi jako kamień do budowy chodników ogrodowych i dzięki temu zapłaciłam 9,99 a nie 40 czy 50 złotych. Kamień wypaliłam w piekarniku i teraz mogę piec super pizze. A że okres szparagowy właśnie w pełni więc nie mogłam się oprzeć pokusie(...)właśnie taka pizza wylądowała na naszym talerzu. Zapraszam gorąco do wypróbowania. Pizza ze szparagami i jarmużem na kamieniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi(...)tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Food SquarePIZZA NA KAMIENIU! Przepis na ciasto zawsze ten sam , po lewej stronie na blogu w MENU, w zakładce PIZZA, możesz znaleźć szereg przepisów na pizzę. Do koloru do wyboru ;-). Pizza dość często gości u mnie na stole, ale tylko ta robiona przeze mnie. Dzisiaj zaserwowałam z serem gouda, szynką, parmeńską, czarnymi oliwkami, i pomidorowym sosem. Pyszne
SMYKWKUCHNILubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. 5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchniskładniki na ciasto pizzy: 300 g mąki 20 g drożdży 3/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasta. Odstawiamy na ok. 60 min do wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak JedzeniaTeż tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie(...)drugą połówkę dla Połówki ;-) CIASTO NA PIZZE XXL: - 500 g mąki typu 00 (włoska) - 5 g świeżych drożdzy - 5 g soli - 1/2 łyżeczka cukru do zaczynu - 300 ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki oliwy z oliwek Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie, pokrusz drożdże, dodaj cukier trochę wody. zmieszaj z częścią mąki. Odczekaj aż zaczyn podwoi swoją objętość
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam na pyszna pizzę... Ciasto na pizzę; 200 g mąki pszennej ( ja używam Wrocławskiej ) 2 dkg drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano(...)posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez około 15-20 minut, aż spód będzie upieczony, ale nie spalony. Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. . Smacznego
Gosia gotujeCiasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki
My Culinary Artniedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można się(...)tych produktów. Polecam. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyc produkt. Składniki na 1 pizze o średnicy 31 cm: 13 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanki mąki pszennej typ 0 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy
Blondynka GotujeKiedy robię pizzę, każdy z domowników sam tworzy własną kompozycję smakową. Tu macie przykład na jaką pizzę miał ochotę mój syn. Najważniejsze, że mu smakowała. Próbowałam i ja i była smaczna :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 pizze o średnicy(...)Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesobotni wieczór, odwiedziny Przyjaciół, czy kolację dla Męża ;) Dodatki są kwestią własnego wyboru, smaku i tego, co akurat mamy pod ręką :) Domowa pizza Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szklanka letniej wody Składniki na sos: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju(...)przyprawa do pizzy oregano sól Dodatki: podsmażona pierś z kurczaka, drobne kawałeczki ser żółty duszone pieczarki z cebulką ziarna słonecznika kukurydza czerwona fasola Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza
Lawendowe NieboZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :) Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;) Czytaj więcej
bistro mamajest ktoś, kto nie lubi pizzy? Ja uwielbiam! Tak jest kaloryczna, tak jest zapychająca... ale jak smakuje...! Najlepsza pizza jest oczywiście domowej roboty. Od czasu do czasu można zgrzeszyć i zjeść ją na obiad! Przepis na 2-3 pizze średnicy 30cm (ok. 12 porcji), w zależności od blaszki i grubości pizzy. Czytaj więcej
Ana Mari's world