ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:110/657)

Pizza - najlepszy przepis 175

Pogoda nie zachęca do dłuższych spacerów, więc postanowiłam upiec pizzę na obiad. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 g suszonych drożdży ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli(...)zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej rozłożyć połowę ciasta. Każde ciasto wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Pizza chleb bake off 157

kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami(...)godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki. Pizza chleb 1,2 kg levain 2 łyżeczki soli 2 kulki mozzarella zioła do posypania Wymieszaj levain z solą. Podziel na 4 porcje i oformuj kule. Rozwałkuj na okrągłe dosyć grube placki. Posyp

codojedzenia
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 291

minut. Trudno to, co napisałam nazwać przepisem. Potraktujcie to bardziej jako pomysł – chlebki pita stanowią jedynie bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki(...)bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego

Poezja smaku
Pizza na kamieniu w domu! 135

Włoska pizza w domu! Pizze już od dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE

SMYKWKUCHNI
Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem 219

Szybka pizza z cienkim spodem, przygotowana na patelni. Polecam szczególnie dla osób, które są bez piekarnika, bądź nie chcą go włączać, np ze względu na upały. Na wierzchu można położyć wszystko to na co się ma ochotę. U mnie nietuzinkowe połączenie brzoskwini i koziego sera. Polecam nie tylko na pizzę z patelni, ale także na tą tradycyjną ;) CIASTO(...)zagnieść ciasto. Będzie dość lepiące, dlatego przekładając na stolnicę trzeba podsypać mąką. Rozwałkować na średnicę ok 25cm. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, na której będzie się smażyła pizza. Zsunąć orzechy i położyć krążek ciasta na suchą patelnię, bez tłuszczu. Smażyć około 5min. Powinna się dobrze przyrumienić, a na wierzchu pokarzą się bąble z ciasta. Odwrócić i spryskać lekko

https:KKuchniaMniam
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 142

Pizza z tortilli to świetna i smaczna alternatywa dla tych, których zniechęca dosyć czasochłonne przygotowywanie tradycyjnej pizzy na drożdżach. Przepis pochodzi z najnowszej książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję". Jest to pierwszy przepis po jaki sięgnęłam z tej książki. Nie zawiodłam się, pizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami(...)plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Pizza z wędzonymi małżami 176

Małże "tygryski" lubią najbardziej a jak są jeszcze uwędzone to są naj naj. Pizza to szybki i syty posiłek dla większości z nas ale ponieważ rzadko jadamy w barach, knajpkach czy pubach więc i pizzę robię sama a właściwie najczęściej Przemek. Tym razem użyliśmy do pizzy naszych ulubionych wędzonych małży. Polecam i zapraszam. Pizza z wędzonymi małżami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Pizza z sosem keczupowym 220

Taka pizza jest daniem expresowym. W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 200 ml letniej wody Składniki farszu: 15 dag pieczarek kilka plasterków szynki opakowanie sera gouda Sos do pizzy: 150 ml keczupu Kotlin 3 czubate łyżeczki oregano szczypta suszonej bazylii(...)mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wystarczy około 20 - 30 minut. Dobrze jest przykryć miskę z ciastem ściereczką, aby nie obsychało. W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu. Wykonanie pizzy: W miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy. Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Blachę do ciasta smarujemy

Smak mojego domu
Pizza na cieście razowym 322

Nieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym

Bullio
Diabelska pizza pełnoziarnista 193

Piekło, prawdziwe piekło. ;-) Pizza wyłącznie dla miłośników ostrrrrrych smaków.A wszystko za sprawą papryczek chilli, którymi pizza jest usłana. Dzięki ciastu z mąki pełnoziarnistej jest zdrowsza niż tradycyjna pizza i naprawdę smaczna. Jeśli obawiacie się wspomnianej wyżej ostrości, trzeba tylko zrezygnować z papryczek. :-) (składniki na 1 dużą pizzę) 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka

Szefowa kuchni
Pizza ze szparagami i czerwoną cebulą 130

Sezon na szparagi niedawno się rozpoczął, wykorzystajcie dobrze ten czas robiąc pyszną pizzę ze szparagami ! Poza szparagami potrzebujecie tylko kilku składników – często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Kocham pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya. Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze

Moja pasja smaku
Międzynarodowy Dzień Pizzy 130

Dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Pizzy – u nas zrobiona i zjedzona pizza hawajska Przepis na pizzę http://kuchennewariacje.pl/?p=39

Kuchenne Wariacje
Ciasto na pizzę - przepis podstawowy 91

Myśl, żeby na obiad upiec pizzę, przychodzi mi do głowy zazwyczaj w drodze z pracy do domu. Niestety, od kiedy mam zupełnie nie po drodze do supermarketu na literę "C", i nie mogę kupować w nim gotowego surowego ciasta na pizzę, zmuszona jestem robić je samodzielnie. Korzystam wówczas z tego przepisu: Ciasto na pizzę Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)pizzę typ 500 2 dag świeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza z wędzonym kurczakiem 120

Pizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według  tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz(...)kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Smacznego

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 130

zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką, i dodając samego cząbru. Przez chwilę nawet zastanawiałam się czy to nadal jest jeszcze ljutenica, ale uznałam, że owszem, moja zmodyfikowana wersja :) Pizza z ljutenica i wiejską kiełbasą A tak wygląda mój bałkański sosik i proces jego  przygotowania: Ljutenica Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą okazała się prawdziwym daniem fusion i, powiem(...)nieskromnie, smakowała znakomicie :) Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500 2 dag świeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku masło do wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją

Kuchenne zapiski Edyty