Zamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około(...)rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe porcje nadzienia
Karo in the Kitchenprostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa) i przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku. Ciasto: 300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna ) 20g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli(...)Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje. Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. (Czas jest
Di gotujeOscypki przywiozłam z Zakopanego i zastanawiałam się co dziś zrobić do jedzenia. Dziś jest międzynarodowy dzień pizzy więc postanowiłam zrobić pizzę góralską, w połączeniu oscypka, boczku wędzonego cebuli i żurawiny okazało się że jest wspaniała w smaku. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży(...)Dodatkowo: 1 oscypek kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula garść suszone żurawiny sos pomidorowy lub ketchup zioła do pizzy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na jedno duże koło, odstawiamy na 10 minut
Bajeczna Kuchniaobjętość. Magia! Czasem żałuję, że rozumiem, jak działają drożdże... I dzisiaj też mam dla Was przepis na coś z drożdżami, choć jeszcze nie pulchniutką, słodziutką drożdżówkę. Zamiast tego: obiad. Pizza . Kto nie lubi pizzy, ręka w górę! Nikt...? Tego się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki(...)Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja. Jeśli więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie pizzę? Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie: W zależności od pomysłowości i smaków można komponować dowolnie(...)wstawiłam na 10-15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam aż przybrało złotą barwę. Można je podawać ze świeżo startym parmezanem. Dłużej utrzymuje ciepło niż zwykła pizza przez co ...można dłużej cieszyć się jego smakiem;-) Pycha
potrawyregionalnePizza Focaccia to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam(...)każdej formowałam krążki, które położyłam na natłuszczonej blasze. Na wierzch nałożyłam usmażoną wcześniej cebulkę, pozostałe oliwki i suszone pomidory. Posypałam wszystko tymiankiem, granulowanym czosnkiem i solą ziołową. Pizze-chlebki wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zarumieniło. Kochani pizze-chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło
potrawyregionalnePogoda nie zachęca do dłuższych spacerów, więc postanowiłam upiec pizzę na obiad. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 g suszonych drożdży ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli(...)zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej rozłożyć połowę ciasta. Każde ciasto wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku. Całość wstawić
Na słodko lub wytrawniekawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami(...)godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki. Pizza chleb 1,2 kg levain 2 łyżeczki soli 2 kulki mozzarella zioła do posypania Wymieszaj levain z solą. Podziel na 4 porcje i oformuj kule. Rozwałkuj na okrągłe dosyć grube placki. Posyp
codojedzeniaminut. Trudno to, co napisałam nazwać przepisem. Potraktujcie to bardziej jako pomysł – chlebki pita stanowią jedynie bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki(...)bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego
Poezja smakuWłoska pizza w domu! Pizze już od dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE
SMYKWKUCHNISzybka pizza z cienkim spodem, przygotowana na patelni. Polecam szczególnie dla osób, które są bez piekarnika, bądź nie chcą go włączać, np ze względu na upały. Na wierzchu można położyć wszystko to na co się ma ochotę. U mnie nietuzinkowe połączenie brzoskwini i koziego sera. Polecam nie tylko na pizzę z patelni, ale także na tą tradycyjną ;) CIASTO(...)zagnieść ciasto. Będzie dość lepiące, dlatego przekładając na stolnicę trzeba podsypać mąką. Rozwałkować na średnicę ok 25cm. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, na której będzie się smażyła pizza. Zsunąć orzechy i położyć krążek ciasta na suchą patelnię, bez tłuszczu. Smażyć około 5min. Powinna się dobrze przyrumienić, a na wierzchu pokarzą się bąble z ciasta. Odwrócić i spryskać lekko
https:KKuchniaMniamPizza z tortilli to świetna i smaczna alternatywa dla tych, których zniechęca dosyć czasochłonne przygotowywanie tradycyjnej pizzy na drożdżach. Przepis pochodzi z najnowszej książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję". Jest to pierwszy przepis po jaki sięgnęłam z tej książki. Nie zawiodłam się, pizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami(...)plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego
Moja Galeria SmakuMałże "tygryski" lubią najbardziej a jak są jeszcze uwędzone to są naj naj. Pizza to szybki i syty posiłek dla większości z nas ale ponieważ rzadko jadamy w barach, knajpkach czy pubach więc i pizzę robię sama a właściwie najczęściej Przemek. Tym razem użyliśmy do pizzy naszych ulubionych wędzonych małży. Polecam i zapraszam. Pizza z wędzonymi małżami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieTaka pizza jest daniem expresowym. W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 200 ml letniej wody Składniki farszu: 15 dag pieczarek kilka plasterków szynki opakowanie sera gouda Sos do pizzy: 150 ml keczupu Kotlin 3 czubate łyżeczki oregano szczypta suszonej bazylii(...)mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wystarczy około 20 - 30 minut. Dobrze jest przykryć miskę z ciastem ściereczką, aby nie obsychało. W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu. Wykonanie pizzy: W miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy. Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Blachę do ciasta smarujemy
Smak mojego domuNieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym
Bullio