Składniki: 3/4 kg łopatka bez kości z wywaru, 3 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka chili zmielone, - do smaku maggi, 5 szklanek wywar do zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony(...)łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar, dodać ziele i liść i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut do smaku doprawić maggi, śmietanę 18% wymieszać z mąką, ciut wodą
W Mojej Kuchni Lubięmoim wypadku odpada. Kurczak jest w tej wersji o wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra(...)czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy nam na daniu pikantnym, czy łagodniejszym. Dobrze, jeśli mięso przejdzie przyprawami, odpoczywając jakiś czas (około godziny) w lodówce. W tym czasie cebule kroimy w niezbyt cienkie półksiężyce i podduszamy na patelni. Kiedy jest jeszcze lekko twardawa, dorzucamy do niej
Kuchenna Kontrrewolucyamiski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy(...)ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka
Smakowity Blog Kulinarnysami ludzie byli inni - życzliwsi dla siebie, prostsi w odbiorze. Zdarzały się tzw. trudne przypadki, a jakże. Nie ma przecież takich czasów, kiedy wszystko układa się gładko, bez zgrzytów. Tylko, że kiedyś ludzie nie żyli tak bardzo zamknięci w swoich światach jak teraz. Niby mamy większe możliwości komunikacji, ale nie korzystamy z nich sensownie(...)wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę - gotować przez około pół minuty na niewielkim ogniu. Odstawić z ognia, wlać ocet i wystudzić.Mięso włożyć do zimnej zalewy i odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone. Pod wpływem kwaśnej zalewy mięso zmieni kolor na lekko szary, nie przerażać
Codzienna kuchnia niecodziennawygląda naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin(...)Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych na bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki
Czarnawisienkajajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko(...)każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.farsz z wołowinykołduny w rosole
Bon Appetit Małgorzatysię grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7. PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy(...)działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat
Słodkości i nie tylkostopni, nikt mi nie wmówi, że włączenie kuchenki czy piekarnika już nic nie zmieni. Zmieni, bo to ja się będę nad nimi pochylać! Ale, ale... Ile tak można bez gotowania? Okazuje się, że wcale nie tak długo. Przynajmniej w moim przypadku ;) Dopadła mnie w końcu nieposkromiona chęć upichcenia czegoś bliżej nieokreślonego. Skorzystałam więc z niewielkiego ochłodzenia i uruchomiłam wyobraźnię(...)farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej
Ratunku obiadJak yno pisza tyn recept 1 , to już wiym, że niyftore 2 moje ulubi ōne kōmyntatorki zaroski 3 pedzōm 4 : „To niy je dō mie, joł
Chop w kuchniSkładniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj(...)Papkę dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego. Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: boczek surowy 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk , Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, liście laurowe
W Mojej Kuchni LubięŚwiat w nowej odsłonie, jako SuperFood, a jest w czym wybierać.Peruwiańczycy doskonale wiedzą „co w garnkach piszczy”, jak łączyć proste lokalne smaki i jak wykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa się Gastóna Acurio (promującego kuchnię peruwiańską), laureata prestiżowej Global Gastronomy Award.Przygotowując Krem Batatowy w Limie, gdzie(...)polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają
SzczyptaSmaQprzekąska kojarzy mi się z imieninami u cioci/wujka ze starszego pokolenia. ;-) Galaretka z kurczaka bowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka(...)przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności
Szefowa kuchnigości lub podczas rodzinnego grilla. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę w ciągu 4 do 10 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć. Pokrzywie, zwanej zielonym złotem, poświecę więcej uwagi w najbliższych postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle(...)wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy: Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu. Kilka listków położyć
SzczyptaSmaQNawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie himalajska)- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 2 łyżki suszonego majeranku- 1 łyżka tymianku-1/2 łyżki cukru ( dla koloru)- 6 kulek(...)dodajemy je do ziół. Dodajemy sól,pieprz, cukier i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie rozetrzeć.Schab myjemy i oczyszczamy z wszystkich błonek. Wycieramy ręcznikiem papierowym. I nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką ( u mnie garnek) i umieszczamy zamknięte w lodówce na 5 dni. Codziennie zaglądamy do garnka i odlewamy soki, które się wytwarzają oraz przewracamy mięso
Smaczne Zdrowe