tłuszczach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Mieliśmy również okazję poznać produkty Oleofarm oraz stworzyć autorskie sałatki z udostępnionych nam składników. Mogliśmy również skosztować 100% soków bez dodatku cukru, które są bogatym źródłem polifenoli, witamin i innych składników. Nie wszystkie soki jednak można było wypić z apetytem. Odważyłam się skosztować wszystkie zaprezentowane soki, bardzo mi smakowały(...)każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzłej jakości. Nafaszerowane sodem, zrobione z mięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo zawierać chemiczne barwniki. Wybieraj więc zawsze świeże mięsa – jak wołowina, indyk czy kurczak – lub też tuńczyka z naturalnych łowisk." (http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie(...)szumnie negowanych hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki
Słodka sielankawrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię 4 plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo(...)cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe dwa plasterki masła. Na gorące masło kładziemy steki i smażymy do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Swoje steki ze zdjęć
Karo in the Kitchenminimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były(...)bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi
Stare Garyskórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę(...)uzyskania w miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo
Wyprawy kulinarnewww.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt pieczarki - 35 dag tłuszcz mąka - 3 łyżki jajko - 2 szt bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje. Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka. Panierować filety w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce(...)rozpuszczenia sera. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej Napiszę tu trochę o tym smacznym serku korycińskim http://www.ser-korycinski.pl/ Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy. Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego. I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany
Kuchnia Danusiinteresujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza konserwowa 0,5 puszki (lub słoik z mieszanką tych(...)kalarepki. Świetnym dodatkiem są również ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne
głodny alergikDziś będzie trochę pikantnie, trochę fusion, lekko orientalnie, bardzo smacznie i niesamowicie szybko. Jakiś czas temu od pierwszego kęsa zakochałam się bez reszty w kaszy pęczak i teraz mogłabym żywić się tylko nią, co w dużej mierze czynię ;) Metodą wielu prób i błędów powstał pęczak moim zdaniem doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :)Składniki(...)rozmarynu- szczypta soli - pół łyżeczki curry- 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania)- łyżeczka słodkiej papryki- łyżka oleju Na początku marynujemy kurczaka - do umytego i pokrojonego w dość drobną kostkę mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wymienione powyżej, dokładnie mieszamyi wstawiamy do lodówki. Czas marynowania? Jaki chcemy, aczkolwiek absolutnym minimum jest 15 minut, a więc dokładnie tyle, ile potrzebujemy na ugotowanie pęczaku. Jeśli
Kulinarne zapędy Kokosadrobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Ja robię po prostu tak, że po wygarnięciu koncentratu ze słoiczka, wlewam do niego(...)duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami, ale i bez nich prezentuje się doskonale. Mój P. wszystkim zachwala ten makaron. Ja też bardzo go lubię i sama się sobie dziwię, że dopiero teraz dodaję ten przepis. Już nie pamiętam
Ratunku obiadciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2 10. Blender(...)miejsca niż zwykły blender kielichowy, można go więc spokojnie wrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór
Powiedz dietom nieciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2 10. Blender(...)miejsca niż zwykły blender kielichowy, można go więc spokojnie wrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór
Powiedz dietom nieKażdy ma chyba smak, który kojarzy mu się z beztroskimi latami dzieciństwa. Powrót do niego, szczególnie po długim czasie, to niezwykle miłe doświadczenie, zwłaszcza dla kubków
peanutbuttermonsterpotrawa idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka(...)Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym
Kulinarne przemysleniatakiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado. Po trzecie, inne są również użyte żeberka. Zamiast cienkich pasków wykorzystaliśmy ich grubszą i przerośniętą wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej(...)trzymanie ich tak długo na otwartym ruszcie nie wchodzi w grę. Grillując żeberka musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie możemy za bardzo przyspieszać tego procesu, ponieważ łatwo wówczas przypalimy mięso – w tym konkretnym przypadku sytuację dodatkowo pogorszy fakt, że marynata zawiera mający tendencję do karmelizacji cukier. Do długiego grillowania warto użyć brykietu węgla drzewnego, ponieważ dłużej i lepiej utrzymuje żar
Kulinarna Pokusa