bez miesa - 2584 przepisów (strona:132/173)

Makowiec z lekką budyniową pianką 5009

pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło(...)wtedy wymieszałam z makiem. Składniki budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu (u mnie wiśniowy, może być malinowy) 2 x 40 g bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto

kruche babeczki
Gulasz czeski zwyczajny 210

Czasami zdarzają się dni, kiedy robi ci się smutno... Znienacka i bez żadnego powodu w głowie masz same ciężkie wspomnienia. Sprzed miesiąca, sprzed roku, sprzed 10-u lat... Odganiasz je i może nawet ci się uda zająć czymś innym głowę i ręce, lecz nadal czujesz, że żal snuje się gdzieś w tobie jak ciemna smuga dymu. Siadasz, próbujesz coś(...)Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi

Kuchnia Prezydentowej
Kiełbasa czosnkowa ze słoika 196

duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 170 g surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 65 ml wody 1/3 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 2/3 łyżeczki soli Mięso myjemy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wyrabiamy i stopniowo dodajemy wodę. Napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy. Prawda, że proste? Zastosujemy wielokrotną(...)temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Kurczak z bakaliami na ostro 255

zamrażalnika udko z kurczaka i głośno zastanawiałam się nad tym co z niego zrobić. Nic mi nie wpadało do głowy. Usłyszałam uwagę Mamy : to nie myśl zrób coś bez myślenia . Fakt - taki ,, bezmyślny kurczak" czasem trafia w punkt. Otworzyłam szufladę z przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka(...)oleju, sosu śliwkowego, łyżeczki papryki mielonej i po pół łyżeczki  obu pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko). Natrzeć mięso mocno marynatą i zostawić na pół godziny. Pokroić w paseczki śliwki i morele. Wymieszać bakalie i zalać wrzątkiem tak by je zakrył. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju

Buniabaje w kuchni
Jedzenie jak z powieści 198

łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree(...)dodać więcej soku z cytryny, soli lub pieprzu. Płuczemy i osuszamy przepiórki. Bawełnianą nitką związujemy im nóżki- dzięki temu zachowają zgrabną formę. Na mocnym ogniu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy

les mirabelles
Dorsz w sosie pomidorowym 308

zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól do natarcia(...)przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną bazylią

Bullio
Potrawka z czerwonej soczewicy 265

Szybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-)               Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który(...)karmiące, ponieważ u dziecka może wystąpić alergia. Potrawka z czerwonej soczewicy Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy; 1 szklanka wody; 1 łyżeczka masła ghee; 1 marchew; 10 szt suszonych pomidorów (bez zalewy); puszka pomidorów (całych); 1 łyżka natki pietruszki; 10 g szczypioru; 2 ząbki czosnku; szczypta papryki chili; 5 g sera długodojrzewającego; 75 g makaronu żytniego Bartolini (suchego).  Krok

Życie na widelcu
Dorada pieczona z batatami 208

cenionych w Europie ryb morskich, z uwagi na swój delikatny smak i soczyste, ale zwarte mięso. Jej zaletą jest też to, że posiada łatwe do oddzielenia ości. Jej delikatne mięso nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy odrobina cytryny, tymianek, czosnek. Pieczona z batatami jest przepyszna! Efekt przerósł moje oczekiwania dlatego gorąco polecam Wam ten przepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone(...)plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i przez 10 minut podsmażamy plastry batatów często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Doradę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Obok ryby układamy podsmażone bataty, cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 227

Jeśli mieliście nadzieję, że porzuciłam bloga, to muszę Was zmartwić... Długo mnie tu nie było, za co przepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić

Kulinarne zapędy Kokosa
Barszcz ukraiński dla alergika 214

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają

głodny alergik
Restauracja Abażur | Warszawa 208

sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było(...)zamawiać tego musu, jednak właścicielka postanowiła zrobić nam niespodziankę i podała porcję do spróbowania. Powiem jedno: konsystencja musu powaliła mnie na kolana – każdy czekoladoholik musi spróbować tego deseru! Beza z kremem chantilly i owocami – 18 zł Największe zaskoczenie wieczoru: beza! Zazwyczaj bezy są dla mnie zbyt słodkie i twarde, także nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu

Kuchnia Bazylii
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 204

większych wyrzutów sumienia  można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką(...)jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka

Mia Cucina Sofieta
Weekend z grillem #2 188

DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach(...)akurat mieliśmy 3 mm). Następnie dosypujemy wszelkie pozostałe składniki i masę dokładnie mieszamy. Mięso nie może być zbyt mocno doprawione, bo smak pogłębi się jeszcze podczas smażenia. Następnie przy pomocy nabijarki do kiełbas robimy takie średniej wielkości kiełbaski. My mieliśmy 2,5 kg mięsa i wyszło nam 35 sztuk. Nie mam pojęcia kto i kiedy to zje :) Następnie gotowe kiełbaski

Marder&Marder Manufacture
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie. 229

nieco zamroziłam w całości, co nieco pokroiłam w dzwonki, a trzy dorodne podałam dziś na obiad :) Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej 2 łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb ) Wykonanie Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi(...)termoobiegiem, w połowie czasu pieczenia, obracam pstrągi na drugą stronę, zmniejszam temperaturę do ok.180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wielkości pstragów, trzeba sprawdzać, ryba jest gotowa kiedy jej mięso zbieleje. Nie można piec za długo bo będzie sucha. Tak przygotowane pstrągi podaję zazwyczaj z frytkami i dowolną surówką. Dziś na życzenie córki zamiennik surówki stanowił brokuł gotowany na parze

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 467

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli

karmelowy

Proponowane wyszukiwania