Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy(...)gorąco jako danie główne. Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie z wody, są niskokaloryczne i bez obaw mogę je jeść osoby przebywające na diecie. Są bogate w witaminy A, B1 i B2, PP, D, ale zawierają tylko śladowe ilości witaminy C. Znajdziemy w nich żelazo
My Chcemy Jeśćstawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans(...)ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnidrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale(...)dodatkowo 1 łyżka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy
Miód i pieprzwątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Wyniki badań medycznych(...)tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy, które zawierają nadmiar kwasów omega 6) używanych w kuchni. Źródło tekstu: http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady Indycze LOVE Mięso z indyka zwłaszcza przez gospodynie starszej daty uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak liczba zwolenników tego chudego i czystego mięsa jest dużo wyższa. Odpowiednie przygotowany indyk
ClauditteMissCookingDziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie
karmelowyzamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory(...)darmowym parkingu podziemnym przy Arena Plaza (Kerepesi út 9) i udaliśmy się w kierunku metra. Nie wiem czy wiecie, ale Budapeszt ma aż 4 linie metra, dzięki czemu bez problemu można pozostawić auto na obrzeżach miasta i podróżować komunikacją miejską. Metrem przeprawiliśmy się na drugą stronę Dunaju i wysieliśmy na Batthyány tér, dalej ruszając pieszo. Spacerowaliśmy wzdłuż Dunaju
Pasja Smakuprzyjściem gości. 3. Chociaż jeszcze się nie odbyła, to i tak będę ją pamiętać – moja pierwsza wigilia, którą organizuję. Jest szczególna, bo we własnym mieszkaniu, niestety prawdopodobnie już bez poprzednich właścicieli – mojej cioci, wujka i siostry ciotecznej, którzy nam je odsprzedali, a sami przeprowadzili się na wieś. Co 2 lata to właśnie tu, w tym mieszkaniu(...)dostałam już tyle prezentów ( po 20 latach „odzyskałam ” mamę ,układa się miedzy mną i mężem , Staś zdrowy), że już tylko poproszę św. Mikołaja o maszynkę do mielenia mięsa i przydałoby mi się jeszcze żelazko, co samo prasuje – skoro ktoś wymyślił iRobota, to czas na kolejny wynalazek ułatwiający prace domowe
Niebieski kubek z kawaKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikMięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych sposobów jego przyrządzenia jest pieczenie, ale świetnie smakuje też np. rosół z perliczki. To był zresztą mój pierwszy kontakt z tym gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi(...)warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano
Kulinarna Pokusapewne potrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest ryba. O ile w ciągu roku jem w domu bardzo dużą gamę przeróżnych ryb, o tyle w Wigilię doceniam smak karpia, nie szczupaka, nie sandacza, ale koniecznie karpia! Wiele osób twierdzi(...)kwestię pozostawić sprzedającemu, który zabija i patroszy naszą rybkę. Jeśli jednak kupujecie karpia żywego musicie uważać aby nie uszkodzić mu podczas patroszenia woreczka żółciowego, jeśli tak się stanie mięso będzie gorzkie. Mamy już gotową rybkę i co dalej? Podam Wam nasz domowy sposób na przygotowanie karpia, tak aby porządnie przeszedł przyprawami. Mianowicie u mnie karpia kupuje się na tydzień
Kuchenne aromatycytryny.Pomaga neutralizowac kwasne produkty przemiany materii.Zaburzenia rownowagi kwasowo-zasadowej to czesto przyczyny ciaglego zmeczenia,bolow glowy,apatii i zlego samopoczucia.Dzieje sie tak gdy w naszej diecie za duzo jest miesa,drobiu i serowterpeny- zwiazki zawarte w cytrynie pobudzaja produkcje sliny i enzymow trawiennych,co ulatwia trawienie.Korzystnie wlywaja na prace watroby,oczyszcza ja i zwieksza produkcje zolcipotas i flawonoidy zawarte(...)rowniez zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu,jak lubisz2 -3 cytryny Bio2 galazki mietyewntualnie kostki lodumiod do poslodzenia-opcjonalnie Z cytryny wycisnac sok,miete wyplukac.Najlepiej juz noc wlozyc wode mineralna do lodowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich,łyżka musztardy (najlepsza sarepska),100 ml. zimnej wody.Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.Bułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody,3 łyżki masła(...)podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaduże okazy, a to właśnie one są odpowiedzialne za przedłużanie populacji. W sprzedaży jest zarówno dorsz świeży jak i mrożony. Najczęściej w formie tusz lub filetów (ze skórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone(...)uwagi na ograniczone połowy i dość wysoką cenę rzadko gości na naszych stołach, chociaż obok łososia jest najlepiej sprzedającą się rybą w naszym kraju.Jego bardzo smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny
Wiem co jemwywarze. Wywaru po dodaniu żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też! Tymbaliki z karpia. Tymbaliki robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu(...)ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Surimi w galaretce. Propozycja dla tych ,którzy nie przepadają za rybami, szczególnie dla dzieci. Paluszki krabowe dostępne w handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego (wg dietetyków) ,śmiało mogą być zjadane przez dzieci. Składniki: 3 paluszki krabowe 1 marchewka 250 ml bulion warzywny 2 łyżeczki żelatyny
Kulinarny karnet Christopherakiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania zmiksować w malakserze. Z fasoli wyjąć marchewkę(...)drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać w lodówce pod przykryciem. Odgrzewać porcjami w mikrofalówce lub całość
W kuchni wieczorem