bez miesa - 2584 przepisów (strona:141/173)

Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 236

Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym(...)nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia. Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem.Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut

SzczyptaSmaQ
Dwukolorowa strucla świąteczna 196

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach

Wanilia i Kardamon
Potreningowy milkshake bananowy 213

Niedzielny poranek zaczęłam od jogi ;) Swoją drogą polecam 30 wyzwanie Erin Motz (po angielsku) Po wszelkim wysiłku strasznie się trzęsę, trzeba uzupełnić mikroelementy i inne takie

W kuchni bez szafek
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 224

szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłeki nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam(...)musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa  3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 227

Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1

My Culinary Art
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 229

panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy(...)kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu w przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze

Smakowy Raj
Warzywa gotowane na parze 191

Pora na małą przerwę w pieczeniu, właśnie wzięliśmy się z Magdą za gotowanie :) Wróciliśmy do domu późnym wieczorem, sporo po 21, głodni i zmęczeni całodniowym łażeniem

Marder&Marder Manufacture
Kopytka...po włosku! 230

łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części(...)chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami. Moje dziecko nie lubi chrupiącej skórki, to kopytka musiałam odgrzać w zupełnie inny sposób..w kokilkach Tupperware! Postępowanie jest takie samo jak przy naczyniu bez pokrywki... Kokilki Tupperware posiadają indywidualną pokrywkę, więc skórka się nie wytworzy, a serek ładnie rozpuści i dziecko dostanie swoją indywidualną kokilkę i będzie mega zadowolone...bo kopytka się fajnie

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 270

Uwielbiam orientalne smaki. Mój dzisiejszy pomysł pewnie nie ma wiele wspólnego z oryginalnymi recepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli(...)niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka. O ile posiadamy. Ja nie posiadam, więc w mej dłoni wylądowała głęboka

Kulinarne zapędy Kokosa
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 203

Rozgrzej brytfannę Toscana z łyżką oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje wrzuć na dno cebule,paprykę i bazylię. Nie sól, nie pieprz, nie doprawiaj.  Podsmaż delikatnie obracając. Bez obaw- ta brytfanna nie przypali Wam NICZEGO. Ja to gwarantuję, bo miałam przypadek zostawienia jej na dłużej zmięsem i warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała(...)zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z pieczonej ciecierzycy 145

którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne(...)ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby

mojewypiekiinietylko
MOJA WERSJA KRUPNIKU 294

   Krupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio

Smaczne Zdrowe
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 251

Od kiedy mamy różne kuchenne wspomagacze, praca przy pyzach zajmuje mniej czasu niż dawniej, kiedy poświęcałyśmy z Mamą prawie cały dzień, by zrobić ich wystarczająco dużo

Weekendy w domu i ogrodzie
Trochę zapomniany już smak gołąbków 252

daniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były po prostu mdłe i niedobre, a sos był wodnisty i bez koloru (zresztą identyczny jak do pulpetów, których również nie znosiłam). Szczerze tej potrawy wtedy nienawidziłam. Nieco później, kiedy już pamięć tamtego smaku trochę zanikła, polubiłam gołąbki w innym wydaniu - domowym(...)gołąbki w sosie warzywnymprzepis na ok. 9 sporych gołąbkówDo przygotowania gołąbków będziemy potrzebować:9 dużych liści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru

Ratunku obiad
Zapiekanka wiejska 262

ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.               A Wy z jakimi dodatkami(...)zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut.          Po tym czasie można jeszcze posypać dodatkowym serem zapiekankę i zapiec jeszcze 5 minut bez przykrycia. Pyszne

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania