bez miesa - 2584 przepisów (strona:146/173)

Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 223

wyższością i zostawiać sobie na deser, bo właściciele restauracji wiedzą, że nic nie drażni klienta tak bardzo jak fałszywa reklama i kiedy piszą gigant, giganta nam serwują. Nie bez powodu również podkreślają, że można zamówić połówkę owego giganta. Serdecznie polecam poprosić całość na dwie osoby. Wtedy dopiero zobaczycie o jakich gabarytach mowa. Co do samego smaku, jest to danie(...)ogóle pojawiło się na talerzu klienta. Na szczęście nie był to mój talerz, ale talerz na tyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja

W kuchni wieczorem
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 167

"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo

Słodkie Przyjemności
Domowy Tender jak z KFC 889

Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka

Słodka Strona
Wigilijny barszcz po mojemu 196

opłaca, że to bez różnicy przecież, ważne żeby w ogóle było...to już nie są święta. To tak, jakbyśmy przygotowywali imprezę dla znajomych. Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie ugotowanego barszczu, nawet jeśli muszę potem szorować kuchenkę i ręce po obieraniu buraków. Nie wyobrażam sobie potraw kupionych na stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej(...)boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych, łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 183

upieczenia ciasta z 1 funta mąki.   Soda oczyszczona Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona, to główny składnik proszku do pieczenia. Jednakże bywa ona wykorzystywana w cukiernictwie również samodzielnie, bez wyzwalaczy i stabilizatorów. Skuteczność jego działania, jak i zadawalający efekt sensoryczny (zarówno smakowy, jak i zapachowy) wymaga jednak zaistnienia określonych czynników. Bieszczadzkie racuchy z dyni Soda oczyszczona powoduje spulchnienie ciasta(...)pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i posmaku ryb - przez co najmniej pół godziny mocz surową rybę w litrze wody z rozpuszczonymi dwiema łyżkami stołowymi sody oczyszczonej; opłucz i wysusz mięso przed przyrządzeniem; pozwala uniknąć zważenia się gotowanego mleka ; w tym celu dodaj do niego szczyptę sody oczyszczonej; sprawia, że schabowe są bardziej chrupiące ; w tym celu dodaj trochę sody oczyszczonej

Trzeci talerz
Gulasz wieprzowy z dynią 150

Nie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm , gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów

Kuchenne Wariacje
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 216

sernik. Ja wiem, ze mało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem(...)minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko) przynajmniej dwukrotnie. Miękkie masło mikserem utrzeć z 2/3 szklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 236

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie(...)fruktozę i glukozę. Żurawina która nadaje się tylko do wyrzucenia jest bardzo wysuszona, podniszczona, ciemna jak rodzynki. Swoje już na krzaczku powisiała. Wybieramy takie owoce i wyrzucamy je bez żalu do śmieci. Odważoną ilość przemrożonej żurawiny myjemy na sicie pod bieżącą wodą, a na noc zalewamy w misce lodowato zimną wodą. Rano zabieramy się za szykowanie wódki.   Szczelnie

Karo in the Kitchen
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 272

Przyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku(...)ponieważ musimy zdjąć skórę z fileta pstrąga (my jej nie lubimy, ale równie dobrze możecie usmażyć rybę ze skórą). Potrzebujemy do tego ostrego noża. Wkładamy go pomiędzy skórę a mięso, najlepiej tak, aby filetowanie odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie

Nerds Kitchen
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 220

mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików. Pasteryzacja Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni(...)minut Trwałość do 1 miesiąca pod warunkiem, że pasztet jest przechowywany w temperaturze poniżej 10 stopni C Do 6 miesięcy w temperaturze poniżej 10 stopni lub do 1 miesiąca bez chłodzenia Do 6 miesięcy bez potrzeby przechowywania w lodówce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 194

zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest ser halloumi, jego "gumowatość" nadaje im zwartej, podobnej do mięsa konsystencji. Bardzo podoba mi się to nowe zastosowanie dla halloumi, bo przecież samo grillowanie plastrów w końcu może się znudzić :) Do "keftedes" przygotowałam zaproponowany przez Petera z Souvlaki(...)suszonych pomidorów i orzechów włoskich, sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich Składniki: 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 orzechów włoskich, bez łupinek 1 łyżka melasy z winogron  petimezi lub melasy z granatów* 60 ml oliwy (czyli ok. 3 łyżki) sól, pieprz orzechy włoskie i listki bazylii do dekoracji *melasę

Chilli Czosnek i Oliwa
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 236

gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam?  W połączeniu(...)przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebki naan 120

Pyszne i proste chlebki naan na jogurcie to super pomysł na dodatek do curry, mięs, sosów, sałatek, jako zamiennik pieczywa do śniadania, kolacji. Chlebki naan możesz zajadać z wszelakimi sosami, gulaszami, także warzywnymi, szaszłykami, potrawami z grilla.. Smakują same jako zamiennik pieczywa. Pasują do sałatki z rukoli . Idealne polane delikatnie oliwą, np. oliwą czosnkową oraz posypane mieszanką ziół: oregano(...)papryką, oregano i polać delikatnie oliwą. Udekoruj posiekaną natką, koperkiem, kolendrą.. Chlebki naan możesz także upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je około 8 minut aż ładnie się zarumienią. Chlebki naan maczane w pysznym warzywnym ratatouille są idealnym pomysłem na obiad. RATATOUILLE Chlebki naan Smacznego. Inspiracja przepisu: AniaGotuje.pl

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania