bez miesa - 2584 przepisów (strona:136/173)

Kurczak w soli na butelce 372

Kurczak w soli na butelce...Złocisty, soczysty i chrupiący.Upieczony na stojąco.Obtoczony w samej soli.Bez dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około

Gospodyni Miejska
Karczek pieczony z ziemniakami 174

Obiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 227

porcja dla 4-5 osób) Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy(...)pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy śmietanki (lub mleka). Dokładnie wszystko mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu. Smacznego! Mówię Wam, pyyyyycha

Ratunku obiad
Mielonka z szynkowara 229

Dzięki uprzejmości fiirmy  Tradismak   jeszcze przed Wielkanocą stałam się właścicielką wspaniałego szynkowara "Singiel". To najmniejszy z proponowanych  w ofercie urządzeń na około 850 g mięsa, ale nam  w zupełności wystarcza. S zynkowar  trafił do mnie z bagnetowym termometrem i pysznymi przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany  ze stali nierdzewnej przez firmę(...)mielonkę z galaretką, na którą serdecznie zapraszam. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki przyprawy  Rozkoszna Sposób przygotowania: Mięso umyć, zmielić w maszynce dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól peklową, suchą żelatynę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć do szynkowara , przykryć pokrywką i docisnać sprężyną z  zaciskiem

Gosia gotuje
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 326

gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość białka, więcej niż mięso. Suchy groch to okolo 25 % bialka. W grochu znajdziemy błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pobudza ruchy jelit, a zatem zmniejsza zagrożenie rakiem okrężnicy. Działanie błonnika nierozpuszczalnego wpływa(...)tylko ugotować grochówkę. Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 173

papryki pieprz  i sól 2-5 dag konserwy pomidorowej "koncentrat" [ około 2 łyżek ] 1 łyżeczka siekanej [ natki ] pietruszki Nasze uwagi - tak jak pisałam we wstępie, dodaliśmy kilka składników, bez których nie wyobrażam sobie tej potrawy 2 szklanki wywaru mięsnego  (można nieco więcej, można nieco mniej, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa) 2 ogórki kiszone(...)szerokości. Cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą przełożyć następnie do szerokiego rondla. Na reszcie tłuszczu, który trzeba silnie rozgrzać, smażyć mięso na ostrym ogniu około 2-3 minut, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Jeżeli patelnia nie jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajskie Massaman Curry 264

Wcześniej przywoziłam pasty do curry ze sobą, ale podczas ostatniej wizyty z przyjemnością odkryłam, że można je bez problemu kupić w Almie. Polecam gotowanie curry na bazie pasty. Pasty to nic innego jak kompozycja przypraw połączonych z olejem, zamknięta szczelnie, bez niepotrzebnych konserwantów i dodatków. Pasty to fajny sposób na poznanie nowych smaków bardzo zbliżonych do tych autentycznych(...)zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkiem ugotowane. Jeżeli sos jest zbyt gęsty podlewamy wodą z ziemniaków. Ostatnie dodajemy orzechy nerkowca (zostawiamy 2-3 do przybraną) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec, już

MamaOskarka
Zakwas na Barszcz Czerwony 204

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik(...)jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań. Po ukiszeniu odcedzić zakwas od buraków i czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny. Smacznego

Mama Gotuje
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 213

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie ten  przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem

kuchnia doski
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 219

Krajowa egzotyka. Przerabiamy stare receptury i sięgamy po bezpłatne, dziko rosnące i zdrowe owoce, bez chemii, ulepszaczy i genetycznych modyfikacji. Oczywiście, mowa o tych zbieranych na czystych ekologicznie terenach, z dala o dróg szybkiego ruchu, zakładów przemysłowych itp. W różnych źródłach kulinarnych można znaleźć informację, że jarzębinę (i wiele innych owoców dziko rosnących) powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach(...)preparatów leczniczych m.in. wzmacniających, stosowanych w profilaktyce przeciw przeziębieniom i grypie, przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach.Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur

SzczyptaSmaQ
Portobello faszerowane 205

Pieczarki portobello pochodzą z Ameryki. Są większe od pieczarek europejskich - ich kapelusze mogą mieć średnicę nawet kilkunastu centymetrów. Podobnie jak inne pieczarki, zawierają sporo przyswajalnego białka, które może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Portobello bywają przyrządzane na grillu i smażone, ale ze względu na wielkość kapelusza doskonale nadają się do nadziewania. Ja zrobiłem to farszem z wydrążonych wcześniej blaszek, podsmażonych(...)pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone kapelusze pieczarek, a na wierzch każdego wyłożyć posiekany koperek. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec bez termoobiegu 20 minut. Pod koniec pieczenia każdy kapelusz posypać tartym parmezanem. Podawać gorące

W SMAK
Test produktów Emako. 202

zmęczona pichceniem Pani Domu - MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie(...)zawrotu głowy, ale dzięki fajnym cenom i częstym promocjom, zawsze można znaleźć jakąś perełkę dla siebie.   Jeżeli chodzi o obsługę sklepu i jakość wysyłki, też wszystko przebiega bez jakichkolwiek zakłóceń. Towar jest naprawdę starannie zapakowany i zabezpieczony na czas transportu. Zamówione rzeczy były u mnie na 3 dzień. Gorąco zachęcam do rozpoczęcia Waszej przygody z EMAKO. Ceramiczne

Malinowe Pocałunki
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 339

powstał nasz tagine. Moje naczynie okazało się zbyt płytkie, aby przygotować taką ilość jedzenia, więc wykorzystałyśmy duży garnek z grubym dnem.  Ras el hanout Nie byłoby tagine bez Ras el hanout czyli mieszanki przypraw. Podobno nazwa ta oznacza: "to co sklepikarz ma najlepszego" i tak naprawdę zawiera różne kombinacje przypraw. My wybrałyśmy: (po pół łyżeczki, poza goździkami(...)Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką.Smacznego

Miksturownik
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 230

Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie(...)Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy

vegetanie
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 267

zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku.Do farszu wbić jajko,dodać orzechy laskowe ,natkę zielonej pietruszki ,majeranek i dokładnie wymieszać.Dodatek orzechów laskowych doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego(...)sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania