Składniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek
Luźna Kuchniaszybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej książce z kuchnią francuską zachwyciła nas wszystkich. Moi domownicy bardzo lubią gołąbki, czy te zawijane czy te bez zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy. Ten gołąb (bo gołąbkiem ciężko go nazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę(...)tortownice o średnicy 18 cm. Można użyć formy do sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula drobno pokrojona 1 marchew drobniutko pokrojona
Poezja Smaków - blog kulinarnykońca dobrze. Cóż było jednak robić... ojcowski autorytet wziął górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe możliwości(...)czuję się dzisiaj - w ten czas, gdy Ojca brakuje bardziej, niż kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę
Kuchenna KontrrewolucyaRagu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny. Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować moją wersję sosu należy wcześniej ugotować soczewicę , a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym . Tym razem jednak do zapiekanki użyłam(...)passaty” pomidorowej 1 mała marchewka kawałek selera naciowego ½ cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz /do smaku/ 12 płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar) 50 g parmezanu (lub pecorino) sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka sól (do smaku
Zakamarki mojej kuchnilubicie kurczaka z KFC , czy też inny tego typu fast food ? Przyznam się bez bicia, że nam też zdarza się takiego kurczaka zjeść, szczególnie smakują nam pikantne Skrzydełka hot wings. Są bardzo smaczne ale pełne sztucznych dodatków, w tym z dużą ilością glutaminianu sodu, który dodatkowo podkręca ich smak. Polecam Wam jednak samemu zmierzyć się z tym daniem. Mój(...)zaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem bardzo przypomina to podawane w sieci KFC, nie zawiera co prawda w panierce sekretnej mieszanki przygotowanej z dodatkiem 11 ziół jak w oryginale u Colonela Sandersa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażyć wiele razu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej daje frytkom fajny aromat. Olej podgrzewamy do temperatury 150 stopni i smażymy w nim frytki przez(...)wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufactureukładaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron, aby mięso zamknęło się i lekko zarumieniło w szybkowarze rozpuść łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu ułóż obsmażone kotleciki dodaj kawałek rozmarynu, sól i czarny pieprz wlej zimną wodę, zamknij szczelnie garnek(...)niego mąkę i podsmażaj 3 - 4 minuty (mąka straci smak surowizny) do gotowej mieszanki dolewaj powoli zimne mleko nieprzerwanie mieszając trzepaczką "rózgą", aż powstanie płynna, jednolita masa bez grudek z mąki stopniowo zacznij dolewać wywar z kotletów, mieszając energicznie do połączenia się składników gdy uzyskasz spójną konsystencję, zmniejsz moc palnika i odparowuj sos, co jakiś
Szybko SzybkowarZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero(...)czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione
Karo in the Kitchenpięciu przemian, ale rezygnuje również ze wszystkich produktów przetworzonych (o mięsie nie muszę chyba wspominać). To weganka, która z przyrządzania posiłków uczyniła filozofię życia (dla jasności – nie jako pierwsza i pewnie nie jako ostatnia). Po propozycje dań na święta Pawlikowskiej sięgnęłam głównie z ciekawości. Bo o ile bez problemu wyobrażałam sobie podobną dietę na co dzień, to nie miałam(...)czytelnika do kuchni samej autorki - super! „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, bo tak brzmi pełen tytuł propozycji Pawlikowskiej, zawiera trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko
Życie zamknięte w smakugolonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni(...)godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Golonki wyjąć z wywaru. Wersja degustacyjna: usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami
SzczyptaSmaQmają, można się również zaopatrzyć we wszystko co potrzeba żeby zacząć przygodę z domowym wyrobem mięs, wędlin, itp. Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest(...)Dobrej Kiełbasy ( KLIK ) Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy, zawijamy miskę w folię spożywczą i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie napełniamy mięsem słoiki. Uciskamy dokładnie żeby między kawałkami mięsa w miarę możliwości w ogóle powietrza nie było. Na mięso do każdego słoika kładziemy liść laurowy
Marder&Marder Manufacturegłębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze o tym, aby bardzo dokładnie opłukać i oczyścić buraczki. Często zawierają sporo piasku, a już nawet nieznaczna jego ilość powoduje nieprzyjemne chrzęszczenie między zębami. Najwięcej uwagi(...)lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren
Kulinarna PokusaMożna grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 1 dość duże słodkie jabłko (250g) 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)każdy kawałek zawierał również fragment skórki – patrz zdjęcia. Cebulę kroimy najpierw wzdłużnie w ósemki, a następnie każdą z nich dzielimy jeszcze raz w poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka
Kulinarna Pokusagłodnego!( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ).Obydwa dania bardzo gorące!Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne!Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.PYCHA!Zraziki cielęce równie delikatne(...)cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!***PODSUMOWOWUJĄC :Bez ściemy!Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia!Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić! WIELKIE , ALE TO WIELKIE
Ostra na SłodkoJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję
głodny alergik