ogień.Oliwki płuczemy pod wodą (są bardzo słone!), kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Mięso: Na oliwie podsmażamy resztę cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek. Mieszamy. Czekamy, aż wyparuje woda.Dodajemy do sosu(...)odcedzamy, ja nie dodaję zimnej wody, ale małą łyżeczkę oliwy i bazylii. Wszystko mieszam. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Szybki, tradycyjny, całkiem zdrowy przepis bez dodatku mąki, oleju, czy gotowego sosu spaghetti :) Naczelny nawet się nie zorientował, że nie dodałam "białego" makaronu, a i tak był zadowolony :) Buon appetito
Kitchens Alphabetdoczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac na przystankach w oczekiwaniu na tramwaj czy autobus. Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem.Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca(...)zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-)Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowymskladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml
Przysmaki KarolkiPrzepis na "gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka(...)tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Przestudziłam. Mięso mielone jeszcze raz zmieliłam razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam
Kuchenne zapiski Edytydługa przerwę w pisaniu. Postaram się nadrobić. Chciałam wrzucić kilka przepisów przed świętami, ale niestety nie zdążyłam:( Będzie więc wspomnienie Wielkanocy! :) Moja Wielkanoc była dość nietradycyjna pod względem kulinarnym. Mięsa nie lubimy więc go nie było, słodkich wypieków jeść nie mogę by dbać o moją rozchwianą insulinę. Były więc jajka, był też łosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi(...)lekko cytrynowym "serkiem". Nie mogę jeść cukru więc zastąpiłam go stewią i odrobiną syropu z agawy. Ilość dodanej stewii mocno zależy od jej rodzaju. Ja mam proszek stewiowy bez dodatków (wypełniaczy), bardzo słodki więc starczyła mi szczypta. W efekcie wyszedł tofurnik, który w smaku przypomina zwykły sernik. Koleżanka, która wegańskiego jedzenia nie jada nie mogła uwierzyć
pyszne zdrowościBez niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi(...)kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym ogniu pilnując, żeby woda się
Wielki apetytZupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej(...)danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka
Taste Therapydosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory(...)dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens AlphabetBez białego barszczu czy żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki(...)kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy
Magiczne Życie Martyktóre chciałabyś odwiedzić…* Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada.4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie?* Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz(...)której nie potrafię powstrzymać się od tańca….*Lambada, same nogi się rwą do tańca… i nie tylko. A oto moje pytania:1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa…2. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni?3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu.4. Co ma piernik do wiatraka
mojewypiekiinietylkopierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę(...)bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami. 4. Wlej trochę oliwy
karmelowyłyżki mąki 600-700 ml mleka świeżo otarta gałka muszkatołowa sól pieprz DODATKOWO: masło do wysmarowania formy Zachęcam do skorzystania z przepisu, tym bardziej, że teraz w LIDLU świeże mięso drobiowe można kupić w wyjątkowo atrakcyjnej cenie :) WYKONANIE: Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić. Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć(...)zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Głęboką formę do zapiekania (u mnie 16x27 cm) wysmarować grubą warstwą masła. BESZAMEL: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia. Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść
Kuchenne zapiski Edytyspacerze. Po powrocie było już późno i musiałam wymyślić obiad na szybko. Na szczęście podczas spaceru zaszłyśmy do sklepu i domu były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru(...)Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około
MamaOskarkaskładniki na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 25 pulpecików. Wywar z gotowania grzybów(...)Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego
Stare Garyświęta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia(...)listki laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzu czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron
Ala piecze i gotujewystępują w mięsie i których nasz organizm podobno nie jest w stanie sam wytworzyć, i o co m.in. toczy się walka między zwolennikami diet wege i mięsnych). Jednym z białek egzogennych jest LIZYNA , która odpowiada za odbudowę komórek i przyspiesza regenerację organizmu, np. po wysiłku, i właśnie w szczególnie duże ilości lizyny obfituje quinoa. W przeciwieństwie do mięsa komosa zawiera(...)pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu. Teraz komosa. Przed gotowaniem ziarna należy porządnie przepłukać, żeby nie były gorzkie, zalać wodą w proporcji 1:2, i od zagotowania wody gotować jeszcze około
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE