Lekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób
IzaGotujemikroklimat idealny dla świeżej żywności. Cyrkulacja jonizowanego powietrza chroni żywność przed wysychaniem i pomaga zachować witaminy oraz minerały. Inteligentny system AdaptTech został zaprojektowany, aby utrzymywać optymalną temperaturę w chłodziarce bez względu na to, jak często otwierasz drzwi. W momencie otwarcia drzwi następuje nagły wzrost temperatury, przez co żywność narażona jest na działanie szoku termicznego i w rezultacie szybciej się(...)zapewnienia stałej temperatury we wnętrzu, a co za tym idzie – świeżości i pełnej wartości odżywczej pożywienia. Szuflada FreshZone, w której panuje najniższa w temperatura, nadaje się doskonale do przechowywania mięsa, ryb, owoców i warzyw. Zapewnia ona świeżość, aromat, kolor i smak żywności na dłużej. Szuflada ZeroZone, w której panuje temperatura około 0°C, to idealne miejsce to przechowywania świeżych owoców
karmelowychleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy(...)zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego
Z Kuchni Do Kuchnioleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością(...)miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać
Moja Delicjaświątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który(...)żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się
Kuchnia z widokiem na ogródsosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto(...)kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną, co nie dotyczy steków grillowanych.Mi zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy
Pasje JolkiPiersi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić mięsa.Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanym rozmarynem i oregano. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki rozmarynu i oregano.Zamarynowan(...)kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze.Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego
kulinarnyJaTrudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale
Maminek kulinarnyPodobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka(...)skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki). Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane orzechy i skórkę
Bon appetit mon amiemiękkie masło o temp pokojowej, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania(...)zestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się
Wanilia i KardamonKiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań(...)jakie są. :) Mogę tylko zapewnić, że nawet idealne nie byłyby w stanie oddać niebiańskiego smaku kurczaka cacciatore. Składniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego
Kuchnia PrezydentowejPrzepis na polędwiczkę z kurczaka w papryce to alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych. Danie bez panierki, bez zbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety(...)umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć na niej polędwiczki wyjęte z zalewy. Podczas smażenia
Kulinarna PatilogiaStres niesamowity, 1:1 bez zmian, jedna i druga drużyna powolutku przemieszcza się po murawie. Zróbmy coś ze sobą bo zwariujemy. Decyzja - przygotujmy pierwszą potrawę na naszego bloga.Podział ról jasny: Brasileiro jako mistrz kuchni gotuje, instruuje i dyktuje. Polonesa czyli ja robi zdjęcia, grzecznie notuje i dostąpi zaszczytu pokrojenia warzyw. Na debiut wybieramy Moqueca de peixe(...)może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały
Smaki Brazyliimieszając. Ugotowany mak odcedź na gęstym sicie, dociskając mak porządnie łyżką do sitka, aby woda całkowicie ściekła i pozostaw do ostudzenia, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat(...)Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do 5-6 dni lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć
Słodko-Słony Świat Ilony