Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy(...)wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
Mama Gotujeosób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy(...)mące i obsmażymy na mocno rozgrzanej patelni (2-3 minuty każdy kawałek, nie wrzucajmy na patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy
Walijskie Pichceniesamo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto do ravioli. Jest ono chrupkie i nie papkowate. Należę do osób, które lubią wiedzieć i czuć co jedzą(...)ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem...Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe
Malinowe Pocałunkisosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy(...)koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem, drobno posiekaną papryczką bez pestek i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :) * Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku
Tajskie smakiodważycie się podążyć moimi śladami i wypróbujecie ten przepis u siebie. Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz(...)paski. Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników. Na tarce zetrzeć skórkę z limonki, następnie wycisnąć z niej sok. Dodać tylko
Garniec MagalieWafle nadziewane 519 Pączki 414 Płatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny(...)związek z wieloma czynnikami, w tym między innymi z poziomem cukru we krwi. Z kolei ładunek glikemiczny (ŁG) to iloraz indeksu glikemicznego i zawartości węglowodanów przyswajalnych (czyli bez błonnika), w porcji pożywienia. Wskaźnik ten jest dokładniejszy niż IG , ponieważ uwzględnia nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów. Przytoczę tu słynny przykład arbuza. Owszem, ma wysoki
Powiedz dietom niemasarni lub zamówić przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek,obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie 2 godziny przed nadziewaniem kiełbas(...)oczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie nam to wynagrodzone podczas konsumpcji ! Mamy kiełbasę bez konserwantów i ze świeżego mięska
Przepisy i porady kulinarnebufet w którym goście sami się obsługują. Wówczas, wystarczy zastosować „zasadę talerza”, gdzie połowę stanowią warzywa i owoce (w różnej formie- surowe, grillowane, gotowane itp.) a resztę zajmuje porcja mięsa czy ryby oraz produkty zbożowe. Jeśli w pobliżu biura takiego miejsca nie mamy i korzystamy z gotowych zestawów lunchowych to warto poprosić kelnera o drobną modyfikację dania by zwiększyć udział(...)zdrowsze nawyki. Dostarczają znacznej ilości kalorii a nie dają poczucia sytości. Napoje najlepiej zastąpić wodą mineralną (może być także woda gazowana) a kawę ograniczyć do trzech filiżanek na dzień, bez dodatku cukru, syropów i dużych ilości tłustego mleka. Nie musisz zawsze być na 100% Na co dzień kieruj się zasadą 80:20. Niech 80% kalorii (w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę(...)wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać
Wanilia i Kardamondrobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha(...)gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe, przekładamy je do sosu pomidorowego (bez tłuszczu z patelni). Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej(...)radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu
Kulinarne zapędy Kokosaprzewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia(...)tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie
Kulinarna PokusaW końcu długo wyczekiwany weekend. Już nie mogłam doczekać się dnia, kiedy w końcu się wyśpię. Przyznam się Wam, że jestem nocnym Markiem, zawsze siedzę do
Be Fit Be Stronglubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej lepkie, niż suche - dlatego ja wolę podsypać blat mąką i wtedy formować rulon (lepsze to, niż dodawanie mąki bez końca bezpośrednio do ciasta...) Zagotowujemy wodę i trochę solimy Po wymieszaniu ziemniaków z mąką i jajkiem, podsypujemy blat mąką i formujemy rulon Uformowany rulon kroimy po skosie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczyli dla 11 osób. Z 1,2 kg schabu wyszło mi 28 roladek. Należy je zacząć robić dzień wcześniej przed podaniem. Składniki na 28 roladek: 1,2 kg schabu bez kości 30 dag surowego boczku pokrojonego w cienki plastry 1 słoik z suszonymi pomidorami 1 opakowanie liści laurowych ½ opakowania suszonej bazylii ½ opakowania suszonego majeranku sól, pieprz do smaku(...)niż plaster schabu. Plaster schabu posypać szczyptą bazylii i położyć połowę suszonego pomidora. Całość wraz z boczkiem zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką, żeby się roladka nie rozleciała. Podobnie zrolować pozostałe mięso. Na dno naczynia w którym będziemy piec , Gotowe roladki układać w dużym naczyniu obok siebie. U mnie było dosyć szerokie naczynie podobne do blachy tylko, że grubsze i wyższe
Na słodko lub wytrawnie