tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :) Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4-5 kromek czerstwego chleba 2 łyżki mąki(...)popieprzyć. Panierować najpierw w mące potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze je przyciskając do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju
Amatorka kuchennaZwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często
Ewa w kuchnigłównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender lub młynek do kawy. Mąka grochowa – jak i sam groch, jest ciężkostrawna(...)części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek
Karo in the Kitchenmając jakiś kontakt z cudzoziemcami w Polsce bywałam zimną suką. Na szczęście człowiek uczy się na błędach i na wspomnienie gościnności greckiej, przywołam się do porządku :-) bez kitu, jest mi wstyd. W każdej tawernie, restauracji, sklepie obsługa przesympatyczna, mało tego na wieść, że jesteśmy z Polski, wielka radość. Lubią nas :-) i to bardzo :P Abstrahując(...)się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów prehistorycznych mięso w Grecji było bardzo mało popularne, raczej jadało się tam zgodnie z naturą. Pomidory, oliwa, oliwki czy wyżej wspomniane pomarańcze , to nie jest to, co znamy z supermarketów w Polsce
pieprzny smaczekwszystkich marketach, to często brakuje mi pewnych swojskich produktów, których z niewiadomych przyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże(...)nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie. Żołądki to z pewnością danie dla koneserów (ja je jednak bardzo lubię) i być może nie każdemu przypadnie
Codzienne Gotowanieszczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy(...)złoty kolor pod przykryciem (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą
Domowy Smak Jedzeniatelefonem... Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku(...)łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyabyły kotleciki drobiowo ciecierzycowe, więc Oskarek nie mógł zostać w tyle, dla niego również przygotowałam porcję, ale mini pulpecików gotowanych chwilę we wrzątku. Potrzebujemy: 1 udo z kurczaka zagrodowego, bez skóry pół jajka pół łyżeczki suszonego szczypiorku 2 łyżki mąki z ciecierzycy, ja użyłam mąki od Indian Bazaar pół łyżeczki ziaren czarnego sezamu, ja użyłam od Indian(...)Oleofarm ze złocistym lnem mielonym, do kupienia TUTAJ szczypta mielonego kuminu, ja użyłam od Indian Bazaar Udko oddzielamy od kości, usuwamy skórę i mielimy. Do mięsa dokładamy resztę składników i wyrabiamy masę. W płaskim garnku zagotowujemy wodę i nakładamy po łyżeczce masy mięsno ciecierzycowej, gotujemy chwilę i odcedzamy. Skomentuj
MamaOskarkaUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień nie mam możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło(...)pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty
Kuchnia po mojemubez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa
Walijskie PichcenieZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskisojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu ok 5-10minut co jakiś czas obracając mięso. W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz z cebulką przekładam do garnuszka(...)miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz majeranek. Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki po ich obraniu i umyciu. Odsączam z nadmiaru wody. Cebulę również obieramy i trzemy na tarce. Do masy
ChilliJemySkładniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki( średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka(...)Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytRobiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki w rondlu(...)rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno
W Mojej Kuchni Lubię