bez miesa - 2584 przepisów (strona:103/173)

Pierś indycza faszerowana daktylami 172

bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso

Marder&Marder Manufacture
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 202

Mule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w

gutfut
Podudzia kurczaka w młodej kapuście 181

średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta

R'n'G Kitchen
Kaczka teriyaki 137

Wszystkie składniki sosu (bez skrobi) wlać do garnka i gotować aż odparuje 2/3 objętości. 1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszać z 3 łyżkami wody i następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować. Nogi kaczki ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się

królestwo garów
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 257

podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć.Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny.Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak sezamowo-cytrusowy 209

będziemy pochłaniać je bez umiaru. Naszła mnie ochota na kurczaka. Ale nie takiego jak zawsze. Postanowiłam, że zrobię coś bardziej aromatycznego, o intensywnym smaku i zapachu. Kupiłam zatem siatkę pomarańczy, kilka limonek i skomponowałam moje dzisiejsze danie. Odważne połączenie i nie przez każdego tolerowane. No cóż, ja uwielbiam komponować dania według własnych upodobań. Łączenie mięsa z owocami to jedna

Sajkofanka smaku
Pora na pora 273

zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek sam w sobie jest słony to sól jest niepotrzebna. Mięso rozbijamy na grubość około

Przysmaki Karolki
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 215

dobrze wyksztalcić mięśnie.Choć bylam dzieckiem wychowanym w drobiarskiej rodzinie,smaku gęsi nie poznałam.Sama później również na długie lata uległam stereotypowi,iz gęsina to cieżkostrawne i niezdrowe mięso.Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie(...)wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 233

Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku – bez formowania i wałkowania

Karo in the Kitchen
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 319

ucztę bez wyrzutów sumienia. Jak mawiają pracownicy Cluckin’ Bell: „Enjoy-a-doodle-doo!”. Zobacz, jak przekąska wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! lepiej nie wiedzieć ale jeśli już musisz to 982 kcal | 51 g białka | 80 g węglowodanów | 51 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE KULKI Z KURCZAKA 1. MIĘSO NA KULKI

Nerds Kitchen
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 245

jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 170

polowych warunkach bez dostępu do piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Schab suszony dojrzewający 226

jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :)  Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga  trochę cierpliwości... to na prawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości  1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli majeranek liść laurowy ziele angielskie  owoce jałowca czosnek(...)oczyścić z błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze i umieścić w plastikowym pojemniku. Włożyć do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin odlewać wodę która się będzie zbierała pod mięsem. Po tym czasie mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie solą i ponownie wstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso ponownie umyć i osuszyć. W moździerzu rozkruszyć przyprawy

Piąty grzech główny
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 272

jemy mięsa , Mama i Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa i wędliny były całym wielkanocnym światem... Kochani Rodzice.. a jajka? To przecież one są symbolem Wielkanocy i je, na Wasze szczęście, jeszcze jemy :) Udało mi się wynegocjować z Mamą przygotowanie dwóch żurków - tradycyjnego i dla nas, bez wędzonki i kiełbasy. Bardzo lubię

Chilli Czosnek i Oliwa
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 225

mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki 30% (bez

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania