Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę
W Mojej Kuchni Lubięwędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę
Kuchnia Danusigości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom
Kulinarne przygody GatityMogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem chyba ślepa i nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo
Fabryka pomysłówpunktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;) Pan Kelner już od początku(...)Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka
Ostra na Słodkopowstaje zgrzyt. Ona przed oczami ma sukienkę w małym rozmiarze, więc na jej talerzu ląduje liść sałaty. On, żeby uruchomić zardzewiałe szare komórki musi się najeść - sałata odpada, chłop mięsa chce. On patrzy na nią jak na kosmitkę, ona... rzuca mu pełne nienawiści spojrzenie, bo w głębi swej filigranowej figury drzemie chęć wyjadania mu z talerza. Mimo owego zgrzytu(...)dziecku czas i uwagę matki? Jest taki sposób, całkiem sprytny i udany - potwierdzamy go w 100%. Otóż, bierze się indyka, naciera się go przyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas, a nie ma nadwagi i ma uśmiech na twarzy (bo je coś dobrego), a zazdrosne spojrzenia... to jedynie rzuca szanowny
Wypisz Wymalujczyli stek z antrykotu bez kości. Nazwa wzięła się od oczka tłuszczu po środku – tylko nie usuwajmy tego tłuszczu!!! Dobry antrykot charakteryzuje się marmurkiem znajdującym się w tkance mięśniowej oraz łukiem tłuszczu. Przeciętnie taki stek waży około 250 – 300 g i ma około 3 cm grubości. Najlepszy jest stek z wołowiny sezonowanej. Ja użyłam mięso, które kruszało
królestwo garówpuszka pomidorów bez skóry krojonych 400 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku chili w proszku lub świeże sól, pierz oregano olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około
kolorowotorcikowopistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki, zalałam mlekiem i odstawiłam na kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie. W tym momencie włączyłam piekarnik by nagrzać go na temperaturę 200 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka
Blondynka Gotujebrzuchu kanapka z mięsem, wykorzystuje dzień do oporu, zamykając w nim wiele godzin treningu. Warzywa, ziarna i rośliny strączkowe zawierają wystarczająco dużo aminokwasów, by skutecznie budować z nich masę mięśniową. Scott, podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze(...)Mojej córce bardziej smakowała wersja bez pomidorów ( i taką zrobię następnym razem ), ale i tak sos miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę. Olej RZEPAKOWY wykorzystałam
Proste Potrawymoże obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową). Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy
Mia Cucina SofietaW kuchni polskiej istnieje wiele wariantow ziemniaczanych klusek.Wsrod nich pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsz wędzony Delikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze(...)gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie myjemy, szczodrze zasypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe
Miód i pieprzświeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się(...)został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny i ziemniaków powoduje, że jest ona jeszcze bardziej aromatyczna i pożywna od oryginału. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg dobrej wołowiny bez kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część
Kulinarna Pokusa