gołąbki - 2500 przepisów (strona:102/167)

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 133

jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają się cudownie zielone główki młodej kapusty rozpoczyna się u nas sezon na kapuściane szaleństwa. Gołąbki z młodej kapusty moglibyśmy jeść na okrągło, natomiast młoda kapusta z pomidorami i koperkiem jest obowiązkowym dodatkiem do wielu letnich obiadów Młoda kapusta duszona z koperkiem i jabłkiem jest

Cztery Fajery
Łazanki z młodą kapustą 164

podaję je posypane posiekanym koperkiem, ale jeśli go nie lubicie możecie oczywiście pominąć ten składnik. Spróbujcie. Inne propozycje na wykorzystanie młodej kapusty: surówka z młodej kapusty z koperkiem gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Składniki: 1 młoda kapusta 400 g pieczarek kiełbasa – u mnie podwawelska 3-4 cienkie kabanosy olej do posmażenia składników słodka czerwona papryka

Słodkie okruszki
5 trików z mikrofalówką 105

rozpuszczanie żelatyny Żelatynę w proszku zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce – 30 sekund / średnia moc Szybkie parzenie kapusty na gołąbki Główkę kapusty obieramy z zewnętrznych brzydkich liści i wykrajamy głąb. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy ok 10 min na wysokiej mocy. Szybkie ugotowanie kukurydzy w kolbie

Dorota Smakuje
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 92

prostego sosu z piersi kurczaka i ziemniaków. Idealne połączenie. A co u Was dziś było pysznego na obiad? Szukając innych pomysłów z młodą kapustą polecam Wam spróbować: Gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 słodkie

Słodkie okruszki
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 97

maczania obok. Mogą też jednak wystąpić w roli pełnoprawnego dania obiadowego. Wystarczy ugotować ryż, przygotować garść sałaty, pokroić sajgonki w zgrabne kąski i można zajadać. Śliczne, złote „gołąbki” potrafią przykuć uwagę maluchów, które z ciekawością chrupią ryżowe „ciasteczka”. W które można zawinąć sporo warzyw. Zobacz przepis Wtorek: Skrzydełka z kurczaka w sosie buffalo Genialnie prosty patent na skrzydełka

Niedzielny kucharz
Sajgonki śniadaniowe z łososiem wędzonym, mozarellą i awokado 128

tarce na dużych oczkach. Każdy płat papieru należy zamoczyć w ciepłej wodzie przed nakładaniem nadzienia. Kiedy papier ryżowy zmięknie można wyłożyć wszystkie dodatki i zawinąć podobnie jak tradycyjne gołąbki. Zawinięte sajgonki zanurzać w roztrzepanym jajku i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z każdej strony na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z sosem chili. Smacznego

Smaki Armine
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 158

sezon na młodą kapustę. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek

Ugotować
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 122

soczyste. Dla dbających o figurę Kapusta wypełniona jest dobroczynnymi składnikami. Znajdziemy w niej witaminę C, kwas foliowy i błonnik, będący niezastąpiony, jeśli chodzi o sprawne działanie układu pokarmowego. Gołąbki przygotowane z kapusty i lekkostrawnego mięsa (polecamy drób) pozwolą smacznie i wartościowo jeść nawet w czasie diety. Bez wyrzutów sumienia! Dla zapracowanych W natłoku codziennych obowiązków trudno znaleźć czas

Codogara
Sałatka brokułowa w liściach botwinki (postna) 100

siebie po bokach i u nasady. Wyłożyć sałatkę z brokułów na środek liści i zawinąć w dość ciasną roladę. Małe roladki należy zawinąć tak, jak się zawija gołąbki. *Jeśli akurat nie pościcie, to do sałatki brokułowej można dodać odrobinę jogurtu greckiego i ulubionego sera żółtego. Smacznego Sałatka brokułowa w liściach botwinki (postna) Sałatka brokułowa w liściach botwinki (postna

Smaki Armine
Zupa gołąbkowa 114

Uwielbiam gołąbki, dlatego zupa gołąbkowa to jedna z moich ulubionych – dlaczego? Bo nie trzeba zawijać, układać, bawić się, tylko raz ciach wszystko do gara a smak i tak wychodzi super. Zupa gołąbkowa to świetna sprawa – prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym sycąca – robi za cały obiad! PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę

Dorota Smakuje
Pomarańczowe babeczki z masą serową 108

Mamy maj i już niedługo Dzień Matki. Są takie potrawy, które nierozłącznie kojarzą mi się z kuchnią mojej mamy. Pierwsze skojarzenia to tradycyjne polskie dania, gołąbki, roladki wołowe, zimne nóżki, a ze słodkości babka cytrynowa i sernik z brzoskwiniami

Przepisy Kulinarne
Wieprzowina na świąteczny obiad 142

duszona w śmietankowym sosie 41. Szynka świąteczna z cytrusami i żurawiną 42. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 43. łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami i mięsem 47. Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami 48. Żeberka z młodą kapustą 49. Schab pieczony z pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort gołąbkowy 151

Uwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól  pieprz olej Przyprawy, które lubicie

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania