bez miesa - 2584 przepisów (strona:104/173)

Wytrawna galaretka 226

robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.Wspomnialam, ze takie danie nadaje sie na swieta, ale jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji.Podoba

Przysmaki Karolki
Fasolka z mięsem gulaszowym 231

To danie towarzyszy nam przez cale lato odkąd tylko pojawi się świeża, żółta fasolka szparagowa. Nauczyłam się go do znajomej Turczynki, która bardzo często gotowała je

Bernika - moj kulinarny pamietnik
„Carpaccio” z buraka 158

bardzo cienko pokrojone mięso, pierwotnie wołowe polane oliwą i sokiem z cytryny. Obecnie potrawy z cienko pokrojonych warzyw i owoców również nazywane są carpaccio. Ja przygotowałam „carpaccio” z buraków chioggia - kolorowego buraka. Ponieważ po ugotowaniu kolory bledną, najlepiej jeść je na surowo. 3 - 4 buraki, oliwa, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, ocet winny – ocet z bzu czarnego, sól, pieprz

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 258

pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny  kształt na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 249

wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion)-por-kawałek kapusty włoskiej-pietruszka zielona

BaRepas
Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes 224

boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części1 cebula pokrojona w piórka1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke3  - 4 gałązki tymianku250 ml bulionu drobiowego150 ml wytrawnego cydrusól, pieprzprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 205

bez pestek, drobno pokrojonasól morska do smakuczarny pieprz mielony  do smakuOlej roślinnybułki do hamburgerów -opcjonalnieprzygotowanieMieloną wołowinę podzielić na 2  części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie.   Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to  połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy

Stare Gary
Łosoś z grilla 329

która i tak jest niezdatna do jedzenia i nie ma sensu podawać jej na talerz, będziemy mogli na koniec niezwykle łatwo ściągnąć. Łososia grillujemy zwykle na specjalnym ruszcie do mięsa. Jest ono zdecydowanie zbyt delikatne, aby opiekać je bezpośrednio na zasadniczym ruszcie grilla. Zwykle nie są natomiast potrzebne tacki, gdyż łosoś, nawet z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, nie jest(...)naszego bloga miksem sałat z pomidorami i ogórkiem oraz opiekanym na grillu pszennym pieczywem. Wspomnianą sałatkę możecie z powodzeniem przygotować w domu nawet do kilku godzin wcześniej (byle bez przesady), a pieczywo opieczecie w kilka chwil. Takie połączenie łososia z dodatkami smakuje doskonale, a przy tym jest banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie takie możemy również podać

Kulinarna Pokusa
Potrawka z kurczaka 182

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
LIEBSTER BLOG AWARD 150

osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata?  Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć?  Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe motto?  Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze niż najmocniejszy antybiotyk 3. Skąd wzięła(...)spadają na głowę:) 7. Co lubisz robić w wolnych chwilach? poza gotowaniem:) - czytać książki 8. Czego nigdy w życiu nie zjesz? Krwistego mięsa - co jest raczej dosyć dziwne bo od czasu do czasu lubię zjeść tatara. Jednak mięsa usmażonego pół na pół nie przełknę choćby za sam wygląd... 9. Twoja ulubiona potrawa ?  Taka, która szybko znika z talerza

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 283

resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek(...)ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 223

chudego mięsa lub (jak dzisiaj) z delikatnych wędlin. Jako dodatki idealne są ulubione warzywa ugotowane w rosole lub na parze. Tak skomponowana galaretka może stać się nie tylko przysmakiem, ale także cieszyć oko.  Wybierając wędliny sprawdzajcie ich skład. Nie zawsze dobra cena jest równoznaczna z dobra jakością. Promocjom również warto się przyglądać. Jedzmy dobre produkty, bez zbędnej chemii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne z cukinii 237

gotowanie, bez presji czasu. Teraz podzielę się z Wami przepisem na lasagne z cukinii, bo to ona chyba smakowała mi najbardziej spośród wszystkiego co wczoraj przygotowałam. Co jeszcze?  Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania