Popularne i szybkie w wykonaniu zawijasy o smaku pizzy. Pizza inaczej Kolejny przepis z serii dla leniwych albo dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni Osobiście uwielbiam gotować jednak czasami zwyczajnie w świecie nie mam na to czasu, niekiedy też i siły. Niedawno robiłam małe przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy
mecookslubi pizzy... niech się nawet nie przyznaje! Ja sama gdybym mogła jadłabym ją na śniadanie, obiad i kolację.. i wcale by mi się nie znudziła. Jednak nie mogę tego zrobić bo byłabym jeszcze większą świnką.. Można kombinować ze smakami, rodzajem mąk i grubością ciasta oraz kształtem. Powiem nieskromnie... ta pizza była pyszna! Orkiszowa, z pysznymi(...)duszonymi na mleczku kokosowym z czosnkiem i liśćmi limonki. Do tej kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 150ml letniej wody + woda
Czarnawisienkaskładniki na ciasto pizzy (2 kulki): 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 10 g drożdży 2 łyżki oliwy 150 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto, pyszna pasta z bobu wprost z Grecji oraz smakowite dodatki, oto i moja dzisiejsza pizza. Do pizzy użyłam pasty z bobu zwanej skordalią. Całkiem zdrowa i smakowita, polecam gorąco. Pizza ze skordalią i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano(...)wierzchu ukladamy pokrojoną mozzarellę i ser wędzony. Posypujemy listkami bazylii i oregano. Całość razem z papierem delikatnie zsuwamy na gorącą blaszkę ( dzięki temu, że będzie nagrzana […] Artykuł Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPizza, pizza. Któż z nas jej nie lubi? My też bardzo cenimy sobie to proste danie, dlatego też często trafia na nasz stół. Tym razem ... Post Pizza z kiełbasą pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego
PancookUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy
Proste-przepisy.plWłaściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę(...)poza tym, to wiem, że pisanie o fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu, Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego
zadanie-gotowanieDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na pomidory już dawno mamy za sobą? Mam na to dwa sposoby: w sezonie przygotowuję sobie pomidory w słoikach i cieszę się nimi całą jesień i zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe(...)mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec próbuję sosu, jeśli jest za kwaśny, dodaję odrobiny cukru, doprawiam pieprzem i szczyptą ziół (np. ziołami prowansalskimi z lawendą ). Czy przecierać
Ale Prostemną pracowity tydzień, w czasie którego zabrakło mi trochę czasu na propozycje szaszłykowe. Na szczęście Maciek dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa(...)warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowaniesobie rozmachem, napompowali najpierw samo danie ilością i różnorodnością składników, posypali kilkoma funtami sera, a potem rzucili je w świat nakręcając wielką marketingową machinę. I (o rany!) udało się - pizza jest znana i chyba uwielbiana na całym świecie. Czy to w klasycznej włoskiej wersji, czy po amerykańsku na bogato, czy w przeróżnych lokalnych wariacjach. I nawet drożdżowe placki ze słonym(...)nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie
zadanie-gotowanieUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy. W szczególności upodobałam sobie sos czosnkowy. Przyznam szczerze, że od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie pizzy bez jego dodatku. Jednak nic nie równa się z domową wersją tego pysznego sosu. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na taki właśnie domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Sos możecie przechować w lodówce. Doskonale pasuje do pizzy , kanapek lub zapiekanek . Domowy(...)Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw. Przekładamy do sosjerki. Podajemy z pizzą lub zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przyznam się szczerze, że jakoś nie jestem mega miłośniczką pizzy. Jak sama zrobię to zjem. Bardziej wolę dodatki niż samo ciasto... Jednak moja rodzina uwielbia taką domową . Jeśli miałabym wybierać rodzaj pizzy - to zawsze mnie skusi ta na cieście francuskim. I do tego jest baaardzo szybka w przygotowaniu. Poniżej podałam przykładowe dodatki, które(...)obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki (wg kolejności powyżej): pieczarki, plasterki salami, wędzoną mozzarellę (starłam na wiórki), plastry pomidora i oliwki. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 180 stopniach
Di gotujeDziś światowy dzień pizzy :-) a ja pierwszy raz po długiej przerwie byłam w pracy :-) dzień minął mi błyskawicznie, a w domu czekał na mnie obiad zrobiony przez męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się :-) za tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają
Czary - gary w kuchni