zakupy. Do lodówki wkładam opakowania ze świeżutkimi porcjami wędliny i zastanawiam się, co zrobić z tą mniej świeżą? Zazwyczaj przygotowuję wówczas z kawałków wędliny i mięs farsz do pizzy lub zapiekanek. Wystarczy pokroić wędlinę, dodać cebulkę, czosnek i przyprawy, a otrzymamy pyszne nadzienie, które świetnie będzie smakowało. Moi chłopcy wolą zapiekanki, więc najczęściej rozkładam ten farsz na bułeczkach posmarowanych masłem(...)czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs pokroić w drobną kostkę. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez
W mojej kuchnipuszysta, chrupiąca i aromatyczna, najlepsza domowa pizza SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella(...)wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy mozzarellę oraz resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym
słodki bratekmąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki cukru 1,5 dag świeżych drożdży łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek OBŁOŻENIE: 2-3 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do pizzy (skład: oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia) 12,5 dag mozzarelli w zalewie 2 plastry sera gouda 0,5 puszki serc karczochów w zalewie kilka plasterków salami pepperoni czarne(...)oliwki przyprawę do pizzy i karczochy kupiłam tutaj podczas włoskiego tygodnia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę. Stopniowo dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei. Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć
Kuchenne zapiski Edytypodsypywania Dodatki: 6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół 150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać(...)ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240 oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, aż dół pizzy lekko się przyrumieni. Podawać z miłością
Czerwień i błękitdzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie
Przepisy AleksandryDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na smakowitą pizzę z rybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek(...)Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiJutro międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten przysmak :) Ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, z moimi ulubionymi dodatkami. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, jest puszyste i miękkie. Jedynie czas oczekiwania na jego wyrośnięcie może wydawać się trochę długi ale zapewniam, że warto poczekać :) Smacznego! :) Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka(...)płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: 10 plasterków salami kulka mozzarelli 4 pieczarki pół czerwonej cebuli łyżka koncentratu pomidorowego 100g startego sera żółtego oregano lub przyprawa do pizzy oliwa z oliwek Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 45-60 min. w ciepłe
Smakołyki AsiŚwięto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..mąki tortowej i mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam grzybów
Moje domowe kucharzenieMoja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni - ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek(...)pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS
potrawyregionalneZapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech(...)zagniotłam - dosypując jeszcze trochę mąki. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarowałam sosem pomidorowo-cebulowym. Posypałam startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroiłam wzdłuż (puszka 50g) Rozłożyłam je na pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane kapary. Wstawiłam pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam przez
potrawyregionalneminut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, 1 łyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego sera mozzarella(...)odaj do porów i zagotuj. Sos zostaw na ogniu przez kolejne 5 minut, a potem odstaw, by ostygł. 2. Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym
SzczyptaSmaQsię ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia bloga :) Z tej okazji mam dla Was przepis na nieco babską pizze :) Składniki do jej przygotowania są nieco nietypowe, a mianowicie szynka szwarcwaldzka, niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania(...)minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli
Kolizje SmakówCebulaki / Mini pizze cebulowe... Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę
Pelusiowa Kuchniasamo dlatego szukam zawsze jakiegoś sposobu by się wymigać i zrobić coś na szybko nawet fast food mi nie straszny . Składniki na ciasto średnie na pizze : 400 g maki pszennej 40 g drożdży świeżych cukier 1 łyżeczka sól 1 szczypta woda letnia szklanka ( czasem jest potrzeba więcej wody ale to już w trakcie się okazuję ) Dodatki : pomidory malinowe(...)sztuki pieczarki 8 szt papryka czerwona 1 szt keczup do pizzy oregano pół łyżeczki bazylia pół łyżeczki zioła prowansalskie pół łyżeczki ser gouda 250 g Wykonanie ciasta o średnim spodzie : Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej . wsypujemy do niej szczyptę soli . Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą
Różowa kuchniaPrzedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek. Pizza wyszła przepyszna. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól(...)Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju
The Sweet Damsel