weekend proponuję pyszną pizzę na miękkim cieście. Ciasto szybko się wyrabia, później jak wiadomo trzeba zaczekać trochę, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Wspaniale sprawdzi się na kolację lub imprezę! SKŁADNIKI : mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g mąka pszenna tortowa typ 450 – 250 g woda – 170 ml mleko – 150 ml drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g cukier – 1 łyżeczka sól
kuchniabellissima.wordpress.comwygląda pizza każdy wie czy to mały czy to duży człowiek. Ja postanowiłam sobie taką pizzę zrolować i potem pociąć na kawałki i wyszło to co wyszło,pyszne jedzenie. Pyszne małe pizzerinki, tak samo pyszne jak duża, tak samo z chrupiącymi brzegami a są takie jak bułeczki. Polecam gorąco do pracy czy na śniadanie w domku, czy na obiad(...)nawet na kolację, smakuje wybornie zawsze. Rolowana pizza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. składniki na wierzch pizzy: sos pomidorowy (np. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano oraz 1 łyżką oliwy) kawałek kiełbasy, dobrej jakości
Domowy Smak JedzeniaNiejednokrotnie robiłem pizze na cieście "Pizza al Gusto" i zawsze była świetna tzn. do wczoraj, kiedy to nie wytrzymałem i wymyśliłem coś jeszcze lepszego, coś czym jednocześnie mogę się podzielić z Wami. Składniki : opakowanie ciasta "Pizza al Gusto" 2/3 puszki czerwonej fasoli kawałek boczku 500 gr pieczarek 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli łyżka masła pół łyżeczki
Mechanik w kuchnipodać pizzę na imprezie, żeby nie było banalnie i nudno ? Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu. Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra
kolorowotorcikowoPrzyznaję, baczniej ostatnio patrzę na to co jem. Ma być smacznie ale przy tym niskokalorycznie. Pizza na spodzie z kalafiora wpadła mi w oko już jakiś czas temu. Postanowiłam ją wreszcie przygotować. Z racji tego że lubię kalafior sądziłam że będzie mi smakować. I nie pomyliłam się. Ale tego że moje dziecko zje prawie połowę blaszki nie zakładałam nawet
Mama z miastaoliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części. uformować małe pizze o średnicy 10 cm. Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał(...)Ostatnia faza przed pieczeniem – posmarować ciasto keczupem. Przestudzone cebulki rozłożyć na cieście, obłożyć potartym serem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Cebulowe pizze muszą się lekko zarumienić i pięknie upiec Pycha
Kuchnia PokoleńPopularne i szybkie w wykonaniu zawijasy o smaku pizzy. Pizza inaczej Kolejny przepis z serii dla leniwych albo dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni Osobiście uwielbiam gotować jednak czasami zwyczajnie w świecie nie mam na to czasu, niekiedy też i siły. Niedawno robiłam małe przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy
mecookslubi pizzy... niech się nawet nie przyznaje! Ja sama gdybym mogła jadłabym ją na śniadanie, obiad i kolację.. i wcale by mi się nie znudziła. Jednak nie mogę tego zrobić bo byłabym jeszcze większą świnką.. Można kombinować ze smakami, rodzajem mąk i grubością ciasta oraz kształtem. Powiem nieskromnie... ta pizza była pyszna! Orkiszowa, z pysznymi(...)duszonymi na mleczku kokosowym z czosnkiem i liśćmi limonki. Do tej kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 150ml letniej wody + woda
Czarnawisienkaskładniki na ciasto pizzy (2 kulki): 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 10 g drożdży 2 łyżki oliwy 150 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto, pyszna pasta z bobu wprost z Grecji oraz smakowite dodatki, oto i moja dzisiejsza pizza. Do pizzy użyłam pasty z bobu zwanej skordalią. Całkiem zdrowa i smakowita, polecam gorąco. Pizza ze skordalią i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano(...)wierzchu ukladamy pokrojoną mozzarellę i ser wędzony. Posypujemy listkami bazylii i oregano. Całość razem z papierem delikatnie zsuwamy na gorącą blaszkę ( dzięki temu, że będzie nagrzana […] Artykuł Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPizza, pizza. Któż z nas jej nie lubi? My też bardzo cenimy sobie to proste danie, dlatego też często trafia na nasz stół. Tym razem ... Post Pizza z kiełbasą pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego
PancookUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy
Proste-przepisy.plWłaściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę(...)poza tym, to wiem, że pisanie o fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu, Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego
zadanie-gotowanieDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na pomidory już dawno mamy za sobą? Mam na to dwa sposoby: w sezonie przygotowuję sobie pomidory w słoikach i cieszę się nimi całą jesień i zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe(...)mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec próbuję sosu, jeśli jest za kwaśny, dodaję odrobiny cukru, doprawiam pieprzem i szczyptą ziół (np. ziołami prowansalskimi z lawendą ). Czy przecierać
Ale Prostemną pracowity tydzień, w czasie którego zabrakło mi trochę czasu na propozycje szaszłykowe. Na szczęście Maciek dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa(...)warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowaniesobie rozmachem, napompowali najpierw samo danie ilością i różnorodnością składników, posypali kilkoma funtami sera, a potem rzucili je w świat nakręcając wielką marketingową machinę. I (o rany!) udało się - pizza jest znana i chyba uwielbiana na całym świecie. Czy to w klasycznej włoskiej wersji, czy po amerykańsku na bogato, czy w przeróżnych lokalnych wariacjach. I nawet drożdżowe placki ze słonym(...)nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie
zadanie-gotowanieUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy. W szczególności upodobałam sobie sos czosnkowy. Przyznam szczerze, że od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie pizzy bez jego dodatku. Jednak nic nie równa się z domową wersją tego pysznego sosu. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na taki właśnie domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Sos możecie przechować w lodówce. Doskonale pasuje do pizzy , kanapek lub zapiekanek . Domowy(...)Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw. Przekładamy do sosjerki. Podajemy z pizzą lub zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przyznam się szczerze, że jakoś nie jestem mega miłośniczką pizzy. Jak sama zrobię to zjem. Bardziej wolę dodatki niż samo ciasto... Jednak moja rodzina uwielbia taką domową . Jeśli miałabym wybierać rodzaj pizzy - to zawsze mnie skusi ta na cieście francuskim. I do tego jest baaardzo szybka w przygotowaniu. Poniżej podałam przykładowe dodatki, które(...)obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki (wg kolejności powyżej): pieczarki, plasterki salami, wędzoną mozzarellę (starłam na wiórki), plastry pomidora i oliwki. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 180 stopniach
Di gotujeDziś światowy dzień pizzy :-) a ja pierwszy raz po długiej przerwie byłam w pracy :-) dzień minął mi błyskawicznie, a w domu czekał na mnie obiad zrobiony przez męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się :-) za tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają
Czary - gary w kuchnizakupy. Do lodówki wkładam opakowania ze świeżutkimi porcjami wędliny i zastanawiam się, co zrobić z tą mniej świeżą? Zazwyczaj przygotowuję wówczas z kawałków wędliny i mięs farsz do pizzy lub zapiekanek. Wystarczy pokroić wędlinę, dodać cebulkę, czosnek i przyprawy, a otrzymamy pyszne nadzienie, które świetnie będzie smakowało. Moi chłopcy wolą zapiekanki, więc najczęściej rozkładam ten farsz na bułeczkach posmarowanych masłem(...)czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs pokroić w drobną kostkę. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez
W mojej kuchnipuszysta, chrupiąca i aromatyczna, najlepsza domowa pizza SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella(...)wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy mozzarellę oraz resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym
słodki bratekmąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki cukru 1,5 dag świeżych drożdży łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek OBŁOŻENIE: 2-3 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do pizzy (skład: oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia) 12,5 dag mozzarelli w zalewie 2 plastry sera gouda 0,5 puszki serc karczochów w zalewie kilka plasterków salami pepperoni czarne(...)oliwki przyprawę do pizzy i karczochy kupiłam tutaj podczas włoskiego tygodnia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę. Stopniowo dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei. Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć
Kuchenne zapiski Edytydzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie
Przepisy AleksandryDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na smakowitą pizzę z rybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek(...)Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiJutro międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten przysmak :) Ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, z moimi ulubionymi dodatkami. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, jest puszyste i miękkie. Jedynie czas oczekiwania na jego wyrośnięcie może wydawać się trochę długi ale zapewniam, że warto poczekać :) Smacznego! :) Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka(...)płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: 10 plasterków salami kulka mozzarelli 4 pieczarki pół czerwonej cebuli łyżka koncentratu pomidorowego 100g startego sera żółtego oregano lub przyprawa do pizzy oliwa z oliwek Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 45-60 min. w ciepłe
Smakołyki AsiŚwięto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..mąki tortowej i mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam grzybów
Moje domowe kucharzenieMoja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni - ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek(...)pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS
potrawyregionalneZapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech(...)zagniotłam - dosypując jeszcze trochę mąki. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarowałam sosem pomidorowo-cebulowym. Posypałam startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroiłam wzdłuż (puszka 50g) Rozłożyłam je na pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane kapary. Wstawiłam pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam przez
potrawyregionalneminut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, 1 łyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego sera mozzarella(...)odaj do porów i zagotuj. Sos zostaw na ogniu przez kolejne 5 minut, a potem odstaw, by ostygł. 2. Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym
SzczyptaSmaQsię ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia bloga :) Z tej okazji mam dla Was przepis na nieco babską pizze :) Składniki do jej przygotowania są nieco nietypowe, a mianowicie szynka szwarcwaldzka, niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania(...)minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli
Kolizje SmakówCebulaki / Mini pizze cebulowe... Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę
Pelusiowa KuchniaPrzedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek. Pizza wyszła przepyszna. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól(...)Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju
The Sweet DamselQchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika: - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie(...)składniki na wierzch pizzy według uznania Sposób wykonania: Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (temperatura mleka ok. 36 stopni). Rozpuszczamy je. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej oregano, sól, oliwę, jajko i rozprowadzone drożdże. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Qchnia po prostuCzasem lubimy zjeść pizzę we włoskiej pizzerii, a jesteśmy już tak rozpasani, że chodzimy tylko do takich, które mają piec opalany drewnem. ;) Czasem lubię też zrobić w domu. Mam wieloletni, sprawdzony (od 1997 roku!) przepis wg przepisu tradycyjnego włoskiego ciasta - na pizzę nicejską. Wychodzi chrupiące, nie za grube i nie za cienkie i rozpływa się w ustach(...)Przepis znajdziecie poniżej, a dodatki skomponujcie sami. ;) Smacznego! Pizza Prezydentowej (ciasto podstawowe) 35o g mąki pszennej + do podsypywania 5-6 łyżek ciepłego mleka 10 g drożdży szczypta cukru 200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności mąki) 2 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka soli Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy trochę mąki, żeby
Kuchnia Prezydentowejporcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube ciasto :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 dag świeżych drożdży szczypta cukru łyżeczka oliwy z oliwek ok. 3/4 szklanki letniej wody OBŁOŻENIE: 40 dag pieczarek 1 cebula łyżeczka sklarowanego(...)masła sól pieprz ketchup do posmarowania wierzchu ulubiona przyprawa do pizzy 125 g mozzarelli w zalewie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę
Kuchenne zapiski EdytyNazwa niesprecyzowana, bo ten placek może odgrywać wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast(...)powyższych przypraw dodać przyprawę do pizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię nawiązać współpracę ze sklepem internetowym Centrum Sylwetki . (huuuraaa!;)) Wybierając produkty zawsze szczegółowo badam ich skład, tak też było w przypadku tej mieszanki, która umożliwia nam przygotowanie spodu na pizzę w zaledwie kilka minut, dodatki zależą już od naszych upodobań. TUTAJ znajdziecie więcej szczegółów. Choć stawiam na domowe i samodzielnie przygotowane ciasta to od czasu do czasu warto wypróbować jakąś(...)porcje): mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, białko mleczne, sól jodowana, pakowane osobno suche drożdże. dodatkowo potrzebujemy (do ciasta): 2 łyżki oliwy 150 ml letniej wody dodatki na wierzch pizzy (moja inwencja twórcza;)): papryka cebula wędzona pierś z kurczaka ser żółty 5% tłuszczy dostępny w sklepie Centrum Sylwetki sos pomidorowy *0,5 puszki pomidorów, czosnek, oregano, sól, pieprz wg. smaku (smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy. Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;) Ciasto: 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek (polecam
Takie tam pichcenieTuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy... Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych(...)drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy
Kuchenne aromatyGeneralnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku
Kuchenne aromatyłyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem. 6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniJakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję
Lubczyk i Waniliabyła pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej
Z miłości do słodkościprzygotowuje a wyjada do ostatniego okruszka. Nie powiedziałybyśmy nic, gdyby to nie były bułki kukurydziane - miłość nasza. Wściekłyśmy się i w akcje deptania ustrojstwa zrobiłyśmy dla siebie... bezglutenową pizzę kukurydzianą z ananasem, mięsem i innymi pysznościami, udekorowaną dipem czosnkowym - co by dobić resztę robactwa (żyjącego w facetach) miał. Brzydszych połówek nie nakarmimy. Niech głodują. A co?! Oczywiście mówiąc "pasożyt(...)żółtku" wszystko się zmieniło. Zdecydowanie to podchodzi nam najbardziej. Pachnie wspaniale, jest genialnie kruche i delikatne a przy tym lekko słodkawe. Zdecydowanie warto poznać kukurydzianą odmianę pizzy. Metoda pieczenia. Podzielenie pieczenia na dwa etapy to świetna sprawa, bo ciasto zdąży się podpiec i odpowiednio wyrosnąć dzięki temu, że nie jest od razu potraktowane ciężarem wilgotnego farszu sypanego na bogato. Kiedy
Wypisz Wymalujpizzę robiłam już jakiś czas temu na zamówienie córki :) Chciała, żeby kupić, ale stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło(...)Następnie kulę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg), a po tym czasie zmieniamy grzanie na gór/dół Pizzę pieczemy ok. 15 minut, ale trzeba pilnować. Jest gotowa, gdy boki ciasta się przyrumienią Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność. Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej. Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikażdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak koniecznie chciał dla niej coś przyrządzić, a że umiejętności 5 latka w tym zakresie są raczej ograniczone zrobiliśmy pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta(...)ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta
Kolizje SmakówZapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta(...)Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPizza capriciosa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego(...)ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż odważyłam jestem chyba największą fanką szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze szparagami. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw zblanszować. Przepis na ciasto(...)pizzy znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza ze szparagami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMoje ulubione danie? PIZZA. Jest to jedyne danie, któremu nie umiem odmówić. Poza uniwersalną margaritą chyba większości zasmakuje pizza 4 sery. W dobrze serów należy kierować się ich smakami, warto dodać delikatną mozzarellę, wonny ser pleśniowy, charakterystyczny parmezan, słony i wyraźny chedar, lub lubianą przez większość goudę. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza 4 sery pojawił się
Wypieki i RumieńceDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofianaplacku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne
Blondynka Gotujedomowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI: 3 tortille wszystko co pod ręką:) u mnie: Przecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy(...)łososia i pare kawałków sera feta, całość posypuję pokrojoną czerwoną cebulą i serem mozarellą. Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem. Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się
Magiczna kuchnia Dariimiejscowości, będę się spotykać na targowiskach ;)? Kto wie? W każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje baterie, a najlepiej to robić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami." Składniki : 350 g mąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka(...)zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret pizzy polega na tym, iż możemy sobie dowolnie komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób(...)ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm. Składniki ciasto: 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłej wody, 500 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy. Składniki sos: 500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki), 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy, Sól, Pieprz. Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. Wykonanie ciasto: Do miski wrzucić
Kulinarna rozmowaFocaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na skład, ale na ciekawy kształt, pokusiłam się po raz drugi na domową pizzę. Poza tym miałam dziś mało czasu na pichcenie, byłam w rozkroku między lekarzem a położną, więc pizza sprawdziła się idealnie. Pomysł wyszperałam tutaj . Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialn e! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje(...)dziś to mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką i resztą składników. Ciasto zagniatałam ok. 10min. Odstawiłam na wyrastanie do ciepełka (u mnie po 40min było gotowe). W tym czasie można
bastalenapizze robiłam jakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko
Moje domowe kucharzenieLubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!! SKŁADNIKI (na 4 sztuki - około 30 cm) Ciasto(...)najwyższej temperaturze , jaką ma nasz piekarnik (+ termoobieg, jeśli mamy dostępną opcję) - z reguły nie dłużej niż 8-10 minut - w zależności od mocy piekarnika. Ciasto ma być rumiane - im szybciej uda nam się upiec pizzę - tym lepiej :) PIZZA MARGHERITA Z POMIDORAMI: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2-1 - kulki mozzarelli (może być też bazylia
Moje Kuchenne RewelacjeŁodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej ofercie oprócz smakowitej pizzy na cienkim cieście również tradycyjna(...)pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś
Piekielna Kuchnia Pati