Pączki nadziewane serem smakują również wybornie, a zwłaszcza z dodatkiem ostrych sosów. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Drożdże 5 dag Żółtka jaja 8 szt. Śmietana słodka 1 szklanka Mleko ½ szklanki Spirytus 25 gram Cukier ½ łyżeczki Sól ½ łyżeczki Ser mozzarella starty Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem w letnim mleku, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić(...)spirytus. Całość wymieszać, posolić i dokładnie wyrobić ręką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, urywać kulki , nadziewać serem, formować pączki i układać łączeniem do dołu. W garnku rozgrzać dobrze olej, smażyć złociste pączki, zaraz po usmażeniu gorące posypać startym serem. Podawać z pikantnym ketchupem lub dowolnym sosem
Tradycyjna KuchniaDzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania(...)będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy. Papier do pieczenia pokroić na male kwadraty , na każdym szprycą uformować pączek. Olej rozgrzać do temperatury wrzenia i wrzucać pączki jak pokazane na zdjęciu ( czyli do góry"nogami") Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe paczki wybierać na papierowy
Gosia gotujePowiedział Bartek że dziś tłusty czwartek a Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła" Według staropolskiego przesądu jak w tłusty czwartek ktoś nie zje ani jednego pączka czy faworka temu w dalszym życiu nie będzie się wiodło. Najpopularniejsze w tłusty czwartek są pączki i faworki. Dziś przedstawiam przepis na faworki ze starej kuchni warszawskiej, jemy aby nam się wiodło. Zmodyfikowałam
Moje Małe CzarowanieKarnawał, czas na domowe pączki. Więc zróbmy zakupy, zakaszmy rękawy i bierzmy się do pracy. Żeby pojeść trochę domowych, kalorycznych pączusiów. A co! :) Składniki: 1 kg mąki 6 żółtek 1/3 szkl. cukru 1/2 margaryny 10 dag drożdży 1/2 szkl. oleju 1 łyżka spirytusu 1/2 l mleka sól (szczypta) powidła lub marmolada cukier puder Przygotowanie: Margarynę rozpuścić(...)cukier. Do utartych drożdży, oleju, żółtek dodać na przemian trochę mleka z cukrem i mąki. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz (margarynę) i łyżkę spirytusu lub octu. Od razu formować pączki, np. przy pomocy szklanki. Ułożyć na stolnicy pączki, żeby trochę urosły i smażyć. Smacznego
Jak u mamytłusty czwartek pączki muszą być obowiązkowo, ale w inne dni również smakują pysznie. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 100 gram drożdży 6 żółtek 10 dkg masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego konfitura różana cukier puder Diamant do posypania Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym(...)sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech podrosną. Pączki smażymy na dowolnym tłuszczu, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Ja użyłam cukru pudru Diamant . SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPieczone pączki Delikatne, chrupiące i przepyszne! Tak w trzech słowach mogę opisać pączki, które wychodzą z mojego autorskiego przepisu. 😀💓🍩 Przypominam, że do każdego mojego słodkiego przepisu używam dużej szklanki jako miarki. (300ml) Składniki: - 3 jaja - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 1 szklanka mleka - 200g masła - 4 szklanki mąki - 50g świeżych drożdży - szczypta soli Nadzienie: - gorzka czekolada - konfitura jagodowa Sposób przygotowania(...)bardzo; - odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30minut; - gdy wyrośnie odrywaj po kawałku z ciasta, rozgniataj, w środek włóż ulubione nadzienie (ja dodałam do niektórych pączków gorzką czekoladę, a do niektórych konfiturę jagodową) i sklej tak, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia; - blachę wyłóż papierem do pieczenia; - piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
MintTasteBardzo lubię smażyć mini pączki. Takie pączki domowej roboty na jeden kęs uwielbiam szykować na imprezy rodzinne oraz na Walentynki, czy Tłusty Czwartek. Pączusie drożdżowe kochają też dzieci, więc do dzieła! Jeszcze szybsze do zrobienia są mini pączki z serków homogenizowanych . Warto spróbować
AniaGotuje.pldodatkowo możemy je uformować w kulkę, układamy na oprószonej mąką stolnicy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 170-175 st. C i smażymy pączki na złoty kolor. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą. Oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniazewnątrz a nie upieką się w środku *** *** Po wyjęciu z tłuszczu, oponki układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu *** *** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI Z SERKA DANIO PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Oponki serowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemskładniki: ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 200 ml mleka 150 g pure z dyni 60 g masła, w temperaturze pokojowej 40
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na kolejną propozycje pączków, które są niesamowicie lekkie, nie chłoną tłuszczu i są rewelacyjne w smaku! Pączki polałam lukrem i posypałam domową , kandyzowaną skórką pomarańczową... Nie mogłam się od nich odciągnąć 😃 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, cukier 100 g, drożdże 50 g, mleko 500 ml, żółtka 6 szt, jajko 1 szt, olej 6 łyżek, sól 1,4 łyżeczki(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione p ą czki odkładamy na opr ó szony m ą k ą blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy
kulinarne odsłony patiTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! W cukierniach uśmiechają się do nas pyszne pączki, ale ja proponuję dzisiaj upiec swoje, trochę odchudzone, bo z piekarnika, ale równie pyszne, a nawet jeszcze lepsze, niż te z cukierni! :) Kto ma ochotę? Składniki na rozczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki pszennej, typ 500 1 czubata łyżeczka(...)chwilę. Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wykrawać kółka, na każdym położyć łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego. Złożyć każde kółko na pół i uformować pączki. Gotowe włożyć do papilotek muffinkowych, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji góra - dół ok 17 minut. Przestudzone
TrufelkowoZdjęcie Najpierw był cronut... A potem? To już poleciało z góreczki! :) A było tak. Cronut to połaczenie skromnego croissant'a z niepozornym pączkiem. Wynalezione w 2013 roku przez nowojorskiego cukiernika Dominika Ansel'a. Ciastko przypomina pączka, ale jest zrobione z ciasta na croissanty, nadziewanego smakowym kremem i smażonego w oleju. Oryginalne cronuty można obecnie kupić tylko w Nowym Jorku(...)cukierniach Dominika Ansela. ( Wikipedia ) A do słynnej cukierni można wirtualnie zajrzeć tutaj - dominiqueansellondon . Zdjęcie Duffin. Kolejne dziecko cukierniczej rewolucji. Pochodzenie? Nic prostszego! Wystarczy połaczyć dwa wypieki: 'doughnut' ( pączek) i 'muffin'. Klejace, słodkie ciasto jest pieczone, moczone w stopionym maśle i pokrywane cukrem. Na koniec moga mieć wstrzykiwany do środka dżem. Zdjęcie Zdjęcie 50% bagel + 50% croissant
Lejdi of the houseRewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Pączki ziemniaczane na słodko są super puchate i delikatne. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny. Pączusie pięknie wyrastają tworząc obrączkę. Polecam Ci też mój najlepszy przepis na mini pączki serowe lub lany chrust
AniaGotuje.plpotraw sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę
Kuchennyviral.pl