babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:12/86)

Babka dwukolorowa 171

Mimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier(...)formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 160

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Babka wielkanocna 169

stole wielkanocnym może zabraknąć babki?  Nie!  Według mnie najlepsza jest taka z dużą ilością bakalii.  Babka jest wilgotna, a to dzięki tajemniczemu składnikowi,  jakim jest ser. Zapraszam!   Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pyszności Słodkości
Babka szampańska 163

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec. Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam(...)Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Babka herbaciana 236

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu .Składniki:500g mąki(...)ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 211

czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas(...)przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę

Symfonia Smaków
Wegańska Panettone 206

było mi po drodze z tą babką. Udało mi się odtworzyć ten smak, ba uważam że jest nawet lepsza . A tak serio, bo jest to naprawdę przepyszna babka, lekko wilgotna, aromatyczna, idealna na śniadanie i podwieczorek. Podobno najlepsza w dniu pieczenie, cóż przekonam się jutro, a jak coś zostanie, to już mam pomysł jak ją dalej przetworzyć. Piekłam w dwóch(...)podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż do form wyłożonych papierem do pieczenia, i dodatkowo zrób kołnierz z papieru, bo babki bardzo wyrastają. Odstaw ponownie babki do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę

greenscarf
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 161

orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanili ą , gałk ą  muszkata ł ow ą  oraz cukrem muscovado, który nada ł  ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca si ę  w ustach.  Byłabym wdzięczna za wszystkie Wasze komentarze, przesłane pomysły i opinie dot. cyklu wielkanocnego, jak i całego bloga(...)ciotola con farina.  Per ultimo aggiungete le banane con una forchetta. Amalgamate bene il tutto. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem .  Babkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia . **** Imburrate una tortiera e versate il composto. Infornate la torta in forno preriscaldato

La grande e la piccola cuoca
Babka majonezowa 149

Babka majonezowa, oprócz tej kajmakowej , zdecydowanie jest w czołówce najlepszych babek, jakie jadłam. Moja ulubiona – bez dwóch zdań! Pamiętam gdy kilka lat temu przygotowywałam ją

Smaki Na Talerzu
Babka majonezowa z kandyzowaną skórką pomarańczową 126

została na domowym majonezie - nie kupuję gotowych. Lecz jeśli używacie gotowce, to wybierzcie delikatny, który nie jest mocno przyprawiony. Po upieczeniu aromat i smak majonezu znika, a babka jest delikatna i wilgotna. Jeśli chcielibyście upiec babkę majonezową bez dodatku skórki kandyzowanej, to wystarczy po prostu ten składnik pominąć, a dodać można cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny lub jakiś

Kocham..lubię..gotuję..
Babka z marcepanem 113

Ciasto zdecydowanie dla miłośników marcepanu. Babka jest wilgotna, a marcepan mocno wyczuwalny

Z Hrabiną w kuchni
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 166

Babka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix

Kuchnia Pokoleń
BABKA KAKAOWA Z JAGODAMI I WIŚNIAMI 145

Sezon na jagody pomału się kończy. Na targu znalazłam już ostatnie partie jagód. Kupiłam ich więcej aby zamrozić je na zimę a przy tym przygotować coś słodkiego. Babka jest wilgotna, puszysta i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna do popołudniowej kawy czy na ploty z przyjaciółkami.  Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szkl. cukru 2 jajka 100 g roztopionej czekolady

Kuchnia w oparach
Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową 144

Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta! Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 3/4 szklanki mleka szczypta soli, polewa: kieliszek ajerkoniaku, 6 czubatych łyżek cukru pudru łyżka wody płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Białka oddzielamy

Lena Gotuje
Babka z majonezem 189

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Babka waniliowo cytrynowa 136

Babka jest bardzo prosta ale pyszna. Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo

Kuchnia Pokoleń
Babka potrójnie kakaowa 281

Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę mieszamy

Szefowa kuchni
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 226

majonezie ,  zaparzaną babkę mojej mamy  i podobną:  babkę z kakao na majonezie .  Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża.  Polecam gorąco! 💗 Składniki: 2 szklanki maki pszennej         3/4 szklanki cukru  1 op.cukru waniliowego         200 g miękkiej

Walijskie Pichcenie
BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI 205

Prosta, pyszna babka jogurtowa.  Wilgotna i długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę.  U mnie wersja z borówkami :)) Zapraszam! Składniki: 220 g jogurtu naturalnego 200 g cukru

Walijskie Pichcenie
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 173

postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW  ( TU  i  TU  i  TU ). Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków

Dzieje kuchennej Wiewióry
wyśmienita babka cytrynowo-kawowa... 151

delikatnie zamieszać oba ciasta, piec w 180 C, grzanie góra/dół, około 50-55 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - babka jest wilgotna, aromatyczna i smakuje wybornie..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową... 193

talerz opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić ozdbną czekoladką - babka jest wilgotna, aromatyczna...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 188

Babka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha. Jajka ubić

Kuchnia Pokoleń
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 266

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ...  Babka cytrynowa.  Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej

Walijskie Pichcenie
Babka ajerkoniakowa 163

strzeż Panie. Zaletą jej jest to, że robi się ją naprawdę szybko z niewielu składników, a smak jej jest obłędny. Sami sie przekonajcie. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 babka jest wilgotna smak ajerkoniaku bardzo wyczuwalny (niestety nie dla dzieci) lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej

Kubki smaku
Babka marcepanowa z makiem 179

Wilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki mąki

Moja Galeria Smaku
Czekoladowa babka marmurkowa 185

Czekoladowa babka marmurkowa Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia, jest pyszna. Aby uniknąć zakalca, wystarczy, że wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową, wyjmijcie po prostu wszystko odpowiednio wcześniej z lodówki, a nic Waszej babie się nie stanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

na moim stole...
Babka tulipan według siostry Anastazji 289

Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej książki siostry Anastazji. I to własnie w niej znalazłam przepis na babkę która bardzo przypadła mi do gustu i od

Krakowskie smaki Ani
Babka Cytrynowa 152

drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej

Słodkie Przyjemności
Świąteczna babka z orzechami 238

Taka babka świetnie zda egzamin na świątecznym stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc można ją zrobić wcześniej. Babka jest wilgotna i puszysta a na dodatek mocno orzechowa. Dzięki produktom Helio znów mam smaczne Święta.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka figa z makiem 145

miałam ją przeznaczyć to nic z tego nie wyjdzie bo po prostu ją zjem. Konfitura jest pyszna i mam nadzieję, że kolejne przetwory będą równie dobrze. A babka wyszła wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Tak więc jeśli gdzieś spotkacie tę konfiturę w sklepach nie wahajcie się i kupcie bo naprawdę warto. Ja osobiście jadłam ją pierwszy raz i na pewno

Ewa w kuchni