babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:12/86)

Babka serowa i stylowe pomysły na świąteczny prezent 191

nierdzewnej, platerowane srebrem próby 999 lub wykonane ze srebra próby 925.   Dziś chciałabym podzielić się z wami nie tylko pomysłem na wspaniały prezent, ale również przepisem na babkę serową. Wilgotna, szybka w przygotowaniu, idealna na rodzinne spotkania. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 200 g masła 250 g sera białego z wiaderka skórka starta

Słodkie okruszki
Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu 185

Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki

Ze smakiem i z pasją
Murzynek 123

piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka

Na słodko lub wytrawnie
babka zebra 122

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta. składniki: 300 g masła 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki kakao 7 łyżek wody 5 dużych jajek 1/2 szklanki letniego mleka cukier puder do posypania

babka w formie
Wilgotna Babka Nesquik 225

opisie – babka bardzo wilgotna, o delikatnym smaku słodkiego kakao. Biszkoptowa. Z dodatkiem oleju i pepsi, które nadaje jej wilgotności i sprawia, że jest mega puszysta. Pyszna! Zrobiłam na próbę myśląc już o Świętach i zniknęła dosłownie tego samego dnia. Do tego absolutnie doskonała polewa, w której się po prostu zakochałam;) Słodka, na bazie mleka w proszku, o idealnej konsystencji(...)pewnością wykorzystam ją też do innych wypieków. Przepis znalazłam na stronie Domowej Cukierenki, lekko go zmodyfikowałam. Babka: 4 jajka 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. pepsi 2 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. słodkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 75 g masła 50 g mleka w proszku 50 g cukru pudru

Smaki Na Talerzu
Przepyszna babka z owocami suszonymi 73

Idą święta wiec podsyłam wam przepis na bardzo prostą babkę, w jej składzie mamy owoce suszone, co sprawia że babka jest wilgotna i przepyszna. SKŁADNIKI: 250g masła 200g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 240g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia +suszone owoce polecam z firmy HELIO 70g moreli suszonych 130g rodzynek 50g skórki pomarańczowej 50g śliwki(...)sztywno, delikatnie dodajemy do reszty. 4. Owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki (w szczególności morele i śliwki) obsypujemy 1 łyżką mąki, mieszamy, dodajemy do reszty. 5. Formę na babkę smarujemy masłem, wykładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 45 minut

Dziś Ja gotuje
Babka herbaciana 238

okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę! Do tego można z niego robić różne smaki – w zależności od użytej herbatki ;) U mnie malinowo-jabłkowa :D Babka jest wilgotna (szczególnie jeśli poleje się ją jeszcze ‚polewą’, która mocno nasącza), owocowa i znika szybciej, niż by się chciało ;)   Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu(...)przez około 5 minut – chyba, że na opakowaniu mówią inaczej ;) I na zaś smarujemy foremkę masłem klarowanym lub olejem kokosowym – uwaga, trzeba bardzo dokładnie natłuścić formę, inaczej babka nie będzie chciała wyjść (tak jak u mnie – wierzch przykleił się do foremki i babka jest ‚ucięta’ z wierzchu ;)). W jednej misce mieszamy mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon

Jak gotować i nie zwariować
Babka makowo-kawowa 96

planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto!Składniki(...)jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Majonezowa babka cytrynowa 169

Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę

Mia Cucina Sofieta
Babka dwukolorowa 143

Mimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier(...)formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 135

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Babka wielkanocna 145

stole wielkanocnym może zabraknąć babki?  Nie!  Według mnie najlepsza jest taka z dużą ilością bakalii.  Babka jest wilgotna, a to dzięki tajemniczemu składnikowi,  jakim jest ser. Zapraszam!   Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pyszności Słodkości
Babka szampańska 126

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec. Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam(...)Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Babka herbaciana 208

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu .Składniki:500g mąki(...)ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 177

czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas(...)przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania